Gayrimenkul sertifikası ile birçok risk ortadan kalkıyor!
Gayrimenkul sertifikası, gayrimenkul projesinin yatırımın başında küçük paylara bölünüp, SPK denetiminde halka sunularak, projeye herkesin ortak olabilmesini sağlayan yeni bir yatırım aracı. Bu sertifikalar ile yerli ve yabancı tüm yatırımcıların, projeye bütçeleri oranında katılımlarının sağlanması ve projeye baştan ortak olmaları amaçlanıyor.

Gayrimenkul yatırımcılarının istedikleri anda beklemeden nakde dönmelerine de imkan sağlayacak olan sistemde, ilk sertifika ihracı 29-30-31 Mart’ta talep toplama ile başlayacak ve 05 Nisan’dan itibaren BIST’de yer alacak.

Yabancılar ve Kısa Vadeli Yatırımcılar İçin Fırsat
Barınma ve gelir amaçlı gayrimenkul alanlar dışında sistemin daha çok kısa vadeli yatırımcılar ve yabancılar için bir yatırım aracı olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Sektörümüzde kısa vadeli yerel ve yabancı yatırımcılar başlangıçta projelerden yer alıyor ve teslim sonrasında satış yaparak değer artışından prim elde ediyorlar. Lakin yatırım amaçlı alımlarda, gayrimenkul tesliminin gecikmesi, inşaatın tamamlanamaması, teslim sonrası taşınmazın doğru bir şekilde değerlendirilememesi risk doğuruyor. Gayrimenkul sertifikaları ile bu riskler ortadan kalkacak ve farklı projelerden sertifikalar alarak fon çeşitliği sağlanabilecek. Burada en önemli unsur fon sisteminin yabancı yatırımcılara doğru bir şekilde aktarılabilmesidir.”

Sertifika ihracının inşaat firmalarına başlangıç için bir finansman sağlayacağını, tüketicinin alımdan vazgeçmesi gibi riskleri barındırmayacağını, satış vaadi ve noter gibi masraflar açısından da faydalar sağlayacağını belirten Özelmacıklı, fonun başlangıçta sadece yüzde onluk kısmının ihraççı inşaat firmasına aktarılırken,  kalan kısmının ise inşaatın ilerleme durumuna göre aktarılacağını belirtti.

Açık Artırma Değerleri Aşağı Çekebilir
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Proje tamamlandıktan sonra birçok gayrimenkulün aynı projede aynı zamanda satışa çıkartılması arz fazlalığı nedeni ile değerlerde gerileme de oluşturabilir. Projeden barınma amacı ile daire almak isteyen ve belli bir miktarda birikimi olan kişiler de açık artırma zamanını bekleyebilir. Bu firmaların teslime yakın zamanda satışlarını azaltabilir.” dedi.
 
Mülk Yönetimi İle Bütünleşmeli
Gayrimenkul sertifikası alan yatırımcılar bir araya gelerek de bir bağımsız bölüme hisseli olarak sahip olabilmeli, hatta bu sahip oldukları taşınmazı Mülk Yönetim hizmeti veren emlak firmaları üzerinden gelir getirecek şekilde değerlendirebilir olmalıdır. Altın Emlak olarak bizler böyle bir hizmeti müşterilerimize özel bir sözleşme ile sunuyor ve onların gayrimenkullerinin tüm takiplerini sağlayabiliyoruz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181