'Gayrimenkul sertifikası ile sektör daha çok kazanacak!'
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin gayrimenkul sektöründe yatırım yapmak isteyen fakat konutun tamamını alacak bütçesi olmayan vatandaşların, yatırım için konutun belirli bir metrekaresini satın alabileceği ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alacağı açıklaması, emlak sektörünü heycanlandırdı.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektörünün gelişmesi ve tüketicilerin nitelikli projelere daha kolay ulaşabilmesi için alternatif yatırım modellerine ihtiyaç olduğunun altını çizerek, uygulamaya konulacak olan gayrimenkul sertifikasının kurumsal ve bireysel yatırımcılar için önemli bir model olacağmı ifade etti. Kabadayı şunları kaydetti:

"Gayrimenkul sertifikası hem yatırımcıya hem geliştiriciye ciddi fırsatlar sunacak bir yapı. Burada ana amaç büyük yatırım yapmaya fırsatı olmayan, daha küçük yatırımcıların da gayrimenkul sektörünün oluşturmuş olduğu faydalardan yararlanmalarını sağlayan bir sistem. Küçük yatırımcıların daha küçük ölçeklerde yatırım yapıp proje bittiğinde o projenin oluşturacağı gelirden bir pay almasını sağlamak. Büyük yatırımcılar yanında daha kısıtlı bütçelere sahip, marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanmak isteyen tüketicilerin yatırımlarını çeşitlendirerek az riskle daha çok kazanç sağlama şansı elde etmesini sağlayacaktır."


'İHTİSAS BANKASI ÖNEMLİ'
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hazırlamış olduğu 2023 stratejik eylem vizyonu hakkında görüşlerini bildiren İnanç Kabadayı, bu planda Türk müteahhitlerin yurtdışı projelerde rekabet edebilmesi için kurulması önerilen ihtisas bankası konusunun çok önemli olduğunun altını çizdi. Gayrimenkul sektörünün, Türkiye ekonomisinde önümüzdeki yıllarda en aktif sektörlerinden biri olacağını vurgulayan Kabadayı, "Gayrimenkul sektörü, hem ekonominin büyümesine hem işssizliğe, gayrisafi hasılaya ve döviz kazandırıcı bir sektör. İhtisas bankasıyla firmaların derecelendirip o derecelendirilmeyle teminat mektuplarının oluşturulması konusu önemli. İnşaatçının, bir ihtisas bankasıyla beraber bu tür yurtdışı müteahhitlik hizmetlerininde sorunları çözmesinde çok aktif bir yapı oluşturacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

'BATIŞEHİR'DE HER İHTİYACA CEVAP VAR'
Sektörde karma projeyi ilk geliştiren firmalardan bir tanesi olduklarını belirten İnanç Kabadayı, şirketin bu alanda knowhow'ını oluşturmuş durumda olduğunun altını çizdi. Karma projedeki önemli noktanın farklı fonksiyonların birbirleriyle oluşturmuş olduğu katma değer olduğunu vurgulayan Kabadayı, istanbul Bağcılar'da hayata geçirdikleri Batışehir projesinde, konut, ofis, otel, alışveriş merkezi, okul, sosyal donatılardan ibadethanelere kadar farklı fonksiyonları birbirlerinin içine koyarak bir mahalle oluşturduklarını dile getirdi. Kabadayı, Batışehir projesinin Türkiye'de tüm fonksiyonları ile hayata geçen ilk karma yaşam projesi olduğunu kaydederek, Batışehir'de yaklaşık 15 bin kişinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal yaşam alanlarının ve 1+0'dan 5+1 dublekslere kadar konutların yer aldığını ifade etti. Batışehir ayrıca Esenler'e yeni kurulacak, içinde hayvanat bahçesinden botanik bahçelerine, spor alanlarından bisiklet ve yürüyüş yollarına kadar donatının bulunacağı şehir parkına komşu olarak konumlanıyor.

'İNŞAAT SEKTÖRÜ BU YIL BÜYÜME HEDEFİNİ YAKALAR'
Gayrimenkul sektörünün bu yılki büyüme hedefini yakalayacağını düşündüğünü belirten İnanç Kabadayı, "Bu sene inşaatta ivme ve atak göreceğimize eminiz. Yaklaşık 1 milyon 250 bin birinci ve ikinci elde satış rakamını çok rahatlıkla yakalayacağımızı, üstüne bile çıkma ihtimali potansiyeli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Sonbaharla Kurban Bayramı'ndan sonra piyasaların açılacağını belirten Kabadayı, hükümetin attığı adımların da gayrimenkul sektörünü canlandıracağına emin olduğunu ifade etti.

'HAİN GİRİŞİMİ KINIYORUM'
İnanç Kabadayı "15 Temmuz gecesi yaşanan darbe' girişimini şiddetle kınadığını belirterek' "Yaşanan bu hain kalkışmanın engellenmesiyle beraber hayatın normal akışına dönmesi büyük önem arz ediyor. Özel sektör temsilcileri olarak biz de elimizden geleni yapmalıyız. Ege Yapı olarak bu yıl yapacağımız yeni yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu.

'FARKLI BÖLGELERDE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR'
Yeni projeleri hakkında bilgi veren inanç Kabadayı, istanbul Kâğıthane'de inşa edecekleri karma kullanımlı konut projesinin, konut, rezidans, ticari üniteler, ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacağını belirtti. Kabadayı, şöyle devam etti: "Yeni projemiz Kâğıthane, Maslak, Levent, Beşiktaş, Taksim ve Mecidiyeköy gibi istanbul'un önemli merkezlerine yakınlığı ve E-5, TEM gibi ana arterlere kolay ulaşım imkânı sağlayan bir lokasyonda konumlanacak."

Bir diğer projelerini Yedikule'de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kabadayı, istanbul'a yeni bir soluk getireceğini düşündükleri projede turizmi destekleyen fonksiyonlar ve ticari alanlar bulunacağını kaydetti, inanç Kabadayı, Anadolu yakasında ve Avrupa yakasında toplam 4 farklı bölgede arazi geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, buralarda da ilerleyen dönemlerde yeni proje hedeflerinin mevcut olduğunu dile getirdi. Çekmeköy'de, Casper ile müstakil bahçeli ve teraslı yaşam alanları ağırlıklı proje geliştireceklerini belirten Kabadayı, "istanbul'un farklı lokasyonlarında pek çok konsepti bir arada bulunduracak projelere imza atmayı planlarken Ataşehir ve Sarıyer'de kentsel dönüşüm alanında çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" dedi.

Erdem AKTÜRK/Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181