Gayrimenkul ve turizm sektöründe yeni bakanlar ile büyük adımlar atılması bekleniyor!
Türk ekonomisinin lokomotif iki sektörü gayrimenkul ve turizm, yeni bakanların sevincini yaşıyor. Sektörlerde ‘içimizden biri’ denilen bakanların büyük adımlar atması bekleniyor.

Yeni kabine, özellikle gayrimenkul ve turizm sektörlerinde büyük sevinç yarattı. Sektörlerinin içinden seçilen bakanların, sorunlara hızla çözüm üretmesi ve hızla aksiyon alması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum, Emlak Konut GYO Genel Müdürü olarak, hem sektörün hükümetle arasında önemli bir bağ olurken, hem de şehircilik felsefesini geliştirerek, kurumu önemli bir boyuta taşıdı.  Gayrimenkul sektörünün itici güçlerinden olan Emlak Konut GYO’nun, bugünkü büyüklüğüne ulaşmasında hiç kuşkusuz en önemli adım iki büyük halka arzı oldu. Bu halka arzların başında ise Genel Müdür Murat Kurum vardı. Halka arzlarla büyüyen Emlak Konut, 31 Mart 2018 itibariyle ulaştığı 21.9 milyar liralık aktif toplamıyla Türkiye’nin en güçlü şirketleri arasındaki yerini daha da sağlamlaştırdı.

İnsan odaklı felsefe
Murat Kurum, Emlak Konut GYO ve gayrimenkul sektöründe hayata geçirdiği önemli ihalelerle sadece kurumun büyüklüğünü artırmakla kalmadı. Konut sektörüne önemli yenilikler de getirdi. ‘İnsan odaklı felsefeyi’ kurumun kültürü yapan Murat Kurum, hayata geçirilen projelerde kullanılmayan alanlar, aşırı lüks gibi olgulara karşı da sık sık sektöre öneriler sundu. Bunlar yerine, yeşil alanı bol, Türk aile yapısına uygun, okulundan ibadet alanına kadar her ihtiyacı bulunduran projelerin hayata geçirilmesini destekledi.

‘Emin adımlar atacağız’
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, “:ilgi birikimi ve tecrübesi ile sektörde önemli bir yere sahip olan ve aynı zamanda yönetim kurulumuzun değerli üyesi Sayın Murat Kurum’un, ülkemizdeki gayrimenkul sektörünün gelişmesinde başarılı çalışmalarına devam edeceğine ve ülkemizin kendi şehir kültürünü ihya edecek atılıma imza atacağına inancımız tamdır” dedi.

DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, Murat Kurum’un iş hayatı boyunca ‘sorunları gören, çözüm geliştiren ve hızlı aksiyon alan’ bir isim olduğunu belirtirken, bakanlık göreviyle piyasanın daha da hareketleneceğini söyledi.

Artaş İnşaat Başkanı Süleyman Çetinsaya da Kurum’un ‘sektörü bilen çok tecrübeli bir kişi’ olduğunu anlatırken, “Görevi boyunca planlı ve yaşanılabilir kentlerin oluşturulmasına öncülük etti. Yaptığı birçok hamle ile sektörü daima canlı ve dinamik tuttu. Yeni dönemle birlikte inşaat sektörü 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyecektir” dedi.

‘Bizden biri direksiyonda’
Murat Kurum’un bakan olarak kabinede yer almasının ‘en büyük arzuları’ olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yeni yönetim şeklinin vermiş olduğu dinamizme yabancı olmayan ve sektörümüzün önünü açacak hamleleri çok iyi bilen Murat Kurum’un görevini en iyi şekilde yapacağına inancımız sonsuzdur. İhtiyaçları kaynağından bilen birinin aramızdan çıkması, sektöre yeni ufuklar açacaktır” dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Sektörün çözülmeyi bekleyen sorunları ile hazırlanacak yeni yol haritasında Murat Kurum’un çok önemli adımları olacaktır” diye konuştu.

Performansı daha hızlı yeni ‘Türkiye’
Yeni hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirilen Fatih Dönmez, görevi Berat Albayrak’tan devraldı.  Hükümet Sistemi’nde yenilenmiş kurumlarla yola devam  edeceklerini belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Yeni hükümet sisteminde, daha az sayıda kurum, daha az sayıda  yönetici ile daha hızlı ve performansı daha yüksek bir devletten bahsediyoruz. Bu kapsamda biz de kendi içimizde bazı birimleri birleştirdik. İlk kararnameler de  çıktı, yayınlandı. Bu yenilenmiş kurumlarla yolumuza devam edeceğiz. Biz bakanımızdan çok şey öğrendik. Temposuna, çalışma azmine ve açıkçası hızına  yetişmekte zorlandık ama bu arada form tutmuş olduk.”

‘Bayrağı devralıyoruz menzile ulaştıracağız’
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, görevi eski  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan devraldı. Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde başlattığı projelerin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu belirten Turhan, “Ben de 30 yıl bu bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünde görev yaptım. 2 yıllık bir ayrılıktan sonra yuvaya tekrar döndüm. Bundan sonra yine ulaştırma ailesiyle ülkemize daha güzel hizmetler vermeye gayret edeceğiz” dedi. Turhan aldıkları bu bayrağı, maksadına, menzile ulaştırmak için gayret göstereceklerinin altını çizdi.

‘Oldukça yoğun bir gündemimiz olacak’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, görevi eski  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den devraldı. Bakanlıkta gerçekleşen devir teslim töreninde  konuşan Varank, Özlü’nün bakanlık dönemindeki gayret ve emeklerine yakından şahit olduğunu söyledi. Varank, “Bu vesileyle kendilerine milletimiz adına da ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Yapacak çok işimiz var, çok yoğun bir gündemimiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonunu hayata geçirmek için ‘bismillah’ diyerek hemen  çalışmaya  başlayacağız.

Rabbim inşallah milletimize karşı bizleri mahcup  etmesin, bizlere hayırlı, faydalı hizmetler yapmayı nasip etsin” diye konuştu.

‘Özel sektördeKİ başarıyı kamuya taşıyacak’
Yeni kabinenin sürpriz isimlerinden biri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy oldu. Acentacılık, otelcilik hatta havayolu işletmeciliğiyle sektörün her iş kolunda uzun yıllardır deneyime sahip olan Ersoy, sektör tarafından da büyük sevinçle karşılandı. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile Etsgroup bünyesinde yer alan Etstur, Maxx Royal otelleri, Voyage otelleri ile Atlasglobal’le iş hayatında önemli başarılar elde eden Mehmet Ersoy’un bakanlık göreviyle turizmde önemli adımlar atılması bekleniyor.

‘Çok çalışkan’
Meslektaşları tarafından ‘çok çalışkan’ olarak tanımlanan Mehmet Ersoy, her fırsatta, turizmde ilerlemenin sadece kaliteli hizmet ve iyi ürünle değil, kültürel gelişmişlik düzeyinin daima ilerde tutulmasıyla sağlanabileceğini belirtiyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Mehmet Ersoy’un turizm ve ilgili tüm alanların sorunlarını bilen, bunları yaşayan bir isim olduğunu anlatırken, “Uluslararası tecrübesi olan, işletmeciliği çok iyi, Türkiye’nin en iyi acentalarından birini hayata geçiren, otelcilikte büyük başarı sahibi bir bakan, tam olarak sektörün ihtiyacı olan bir bakan. Ersoy’un bakan olması aynı zamanda hükümetin sektörümüze verdiği değeri de gösteriyor” diye konuştu.

Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, uzun yıllardan sonra ‘sektörün içinden’ bir ismin bakan seçildiğini belirterek, “Turizmde üst üste bakanlarımız değişti. Şu anda çok mutlu olmalıyız. Devamlı yan yana olup sektör olarak sorunlarımız konuştuğumuz biri. Aynı zamanda Mehmet Bey çok çalışkandır. Mail atarsınız sabah 5’te yanıt verir. Günün 20 saati çalışır. Kısa sürede sektör olarak çok büyük adımlar atacağımızdan eminiz” dedi.

‘Kamu-özel işbirliği’
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Yeni bakanımız olarak atanan Mehmet Ersoy, Türkiye’de gerek seyahat acenteciliği, gerek tur operatörlüğü konusunda, gerek otelcilik konusunda marka yaratmış kişilerden biri. Sektörün tüm konularına son derece vakıf. Sektörün geleceğiyle de ilgili önemli vizyon sahibi kişilerden biri” dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da ‘kamu-özel sektör işbirliğinde hem Türkiye ekonomisinde, hem de turizmde’ yeni bir atılım döneminin başlatılacağını tahmin ettilerini belirterek, “Sektörün içinden gelen meslektaşımızın,  Mehmet Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı olmasından büyük memnuniyet duyduk. Bunu turizm sektörü için çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Sayın Bakan ülkemizin önde gelen otel, seyahat acentası ve havayolu kuruluşu sahibi olarak sektörümüzün sorunlarını çok iyi biliyor. Turizmci yeni Bakanımız Ersoy ile büyük hedeflere yürüyeceğiz” diye konuştu.

Kadın girişimciler ile farkındalık yaratacak
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, görevi eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den devraldı. Pekcan, bakanlıktaki devir teslim töreninde, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın vermiş olduğu bu  görevi layığıyla yerine getirip, 2023 hedeflerine ulaşmak için iş dünyasıyla  beraber daha fazla çalışarak, daha fazla özveriyle elimizden gelen gayreti  göstereceğiz. Kadın girişimler adına söz veriyorum. Diğer iş dünyasından daha  fazla katkı bekliyorum” dedi.

Çiftçiyi ezdirmeden tüketici korunacak
Tarım ve Orman Bakanlığına getirilen Bekir Pakdemirli, görevi eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan devraldı.
Pakdemirli, Bakanlıktaki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını, bunun büyük  sorumlulukları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Bakan olacağını pazar günü öğrendiğini belirten Pakdemirli, “Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden çağrılırsanız, bunu (bakan olacağınızı) düşünürsünüz ama hangi bakanlık olduğunu bilemezsiniz. Bende pilotluk var, ‘Acaba Ulaştırma mı?’ diye düşündüm. Tayyip Bey tarımla ilgili olduğunu söyleyince ‘Emriniz olur’ dedim” ifadesini kullandı.

Ailesinin çiftliği bulunduğunu ileten Pakdemirli, üzüm, zeytin gibi ürünler ürettiklerini, ufak bir zeytinyağı tesisi ve iki tavuk kümesi bulunduğunu, bu sebeple işin biraz matematiğinden anladığını dile getirdi. Pakdemirli, “Yeni dönemde üreticimizi, çiftçimizi ezdirmeden, tüketicimizi de enflasyona karşı koruyarak Türk tarımını iyi yerlere götürürüz” dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181