Gayrimenkulde kritik dönem!
En uygun konut kredisi faizi sıfır konut için %0.79 olarak devam ederken ikinci el konut talepleri için %0.95’e çıktı. En düşük faiz oranı ile 200 bin TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 10 yıl vadeli kredinin toplam geri ödemesi 330 bin TL, aylık taksitleri ise yaklaşık 2 bin 600 TL oluyor.

Koronavirüs kaynaklı kur, emtia ve piyasalardaki hareketlilik devam ederken gelişmekte olan para birimlerinin değer kaybederek yerini güvenli yatırım alanlarına bıraktığını belirten Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, başta gayrimenkul ve altın gibi enstrümanların yine güvenli liman olarak tercih edildiğinin altını çiziyor.

Gayrimenkul sektörünün kritik bir döneme girdiğini ifade eden Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, “Kamu bankalarının sıfır konut için uyguladığı faiz indirimi satışları arttırdı. Şubatta ilk kez satışa sunulan konutlar bir önceki yılın aynı ayına göre %16,1 arttı. Sıfır konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı %31,7’ ye yükseldi. Hem sıfır hem de ikinci el konutların artmasında kredi faizlerindeki indirimler etkili oldu. Geçen senenin aynı dönemine oranla yarı yarıya azalan konut kredisi maliyetleri sonrasında beklemekte olan konut talebi açığa çıktı” dedi.

Konut kredisine teşvik ve destekler sektöre “Nefes” olacak
Gelişmeler sonrasında bankaların diğer bireysel kredi türleri ile beraber konut kredisi koşullarını da gevşetmesi ve kredi musluklarını daha açık hale getirmesi ile kredi kullanım oranlarının arttırması bekleniyor.

Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, şuan için gayrimenkul satış istatistiklerinin sektör ve ülke ekonomi için olumlu seyrettiğini belirtirken, bu sürecin devam etmesi için mevcut şartlar nedeniyle bir takım tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Aydemir, “Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünya bir anlamda kritik bir döneme girdi. Başta emlak ve gayrimenkul sektörü olarak piyasalarda ciddi bir baskı hissedeceğiz. Ancak sektörde çarkların dönmesi ve istihdama verilen katkı açısından gayrimenkul sektörü de tedbir alınacak sektörler arasında olmalı. Bütün dünya merkez bankaları faiz indirimine gidiyor, bizde de indirim sürecektir. Faiz sınırları ciddi anlamda geriye çekilirse konut kredisi faizleri de inmeye devam edecektir” diye konuştu.

Merkez Bankası’ndan Kritik Hamleler
Merkez Bankası 17 Mart salı günü olağanüstü toplanarak para politikası faizlerinde 100 baz puan indirim gerçekleştirmişti. Korona virüsün neden olması muhtemel ekonomik olumsuzluklara karşı tedbirler alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu kapsamda zorunlu karşılıklarında değişikliğe gitti. Karar sonrası bankalara sunulan likiditeyi arttıran TCMB kredi büyümesini ve bireysel kredi arzının arttırılmasına yönelik adımlar arttı.

18 Mart çarşamba günü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'nda konut kredileri için büyük bir değişiklik kararı açıklandı.

Bir diğer tavsiye ise faizlerin düşmesine rağmen konut kredisi yapılandırma talebi karşılanmayan tüketiciler için geldi. TBB kararda yapılandırma taleplerinin kısa sürede sonuçlandırılması, ödeme ve taksit seçeneklerinde esneklikler sağlanmasını tavsiye etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181