Gurbetçiler Türkiye'de gayrimenkul yatırımına döndü!
Faiz oranları, yükselen maliyet ve kur baskısıyla karşı karşıya kalan gayrimenkul sektörü, gurbetçilerden yoğun talep alıyor. Döviz kazanan gurbetçi Türkler, yükselen dolar ve euro kurunun desteğiyle, tatile geldikleri Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapıyor.

Yurt dışında çalışan ve döviz kazanan Gurbetçi Türkler, yükselen dolar ve euro kuruyla birlikte, tatil için geldikleri Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde gayrimenkul yatırımı yapıyor.

Yurt içinde başta yüksek banka kredisi faiz oranları olmak üzere, yükselen maliyetler ve döviz kuruyla karşı karşıya kalan gayrimenkul sektörü, bu dönemde gurbetçi vatandaşlardan yoğun talep alıyor.

Yurt dışında çalışan ve döviz kazanan gurbetçi Türkler, yükselen dolar ve euro kurunun desteğiyle, yaz mevsimi nedeniyle tatile geldikleri Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapıyor. Gayrimenkul alımında hem yazlık lokasyonları, hem memleketlerini, hem de büyükşehirleri tercih eden gurbetçiler, piyasayı hareketlendiriyor.

Alıcıya fırsat oldu
Dövizin yüksek seyri, gurbetçiler gibi, yabancı alıcıları da harekete geçirdi. Döviz kurunun piyasada oluşturduğu olumsuz seyrin yanında dövizi olanlar için fırsat yarattığını anlatan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Ağırlıklı olarak Avrupa ve Körfez ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız memleketlerine yatırım yapıyor. Sadece Batı Avrupa ülkelerinde 4 milyon, Körfez'de ise 200 bin Türk vatandaşının yaşadığını düşündüğümüzde ne denli büyük bir potansiyel olduğunu görebiliyoruz. Satış ofisimize ve çağrı merkezlerimize gelen taleplerden de bu konuda bir artış yaşandığını gözlemliyoruz" diye konuştu.

Lens Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu ise, yıl sonuna kadar teslimatlarını yapacakları 1162 daireden ve 85 ticari alandan oluşan Lens İstanbul projesinin şimdiye kadar yüzde 80 satışını tamamladıklarını ve yüzde 20'sini yurt dışında yaşayan Türklere sattıklarını ifade etti. Kutlu, "Özellikle tatil dönemi nedeniyle geldikleri ülkemizde satışlarımızda yüzde 50'lik bir artış yaşadık diyebiliriz. Dövizin artması ve sunduğumuz cazip kampanya seçenekleri de konut alımlarını hızlandırıyor. Geçtiğimiz aylar itibariyle başladığımız Lens Modern projemizde de yurt dışında yaşayan Türkleri hedefledik. Bunun için satış temsilcilerimiz Almanya, Fransa, Hollanda gibi Türklerin yoğunluklu yaşadığı ülkelerde ciddi pazarlama faaliyetlerinde bulunuyorlar" dedi.

KDV avantajı da var
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, yabancılara tanınan KDV avantajının, çalışma ve oturma izniyle 6 aydan fazla yurt dışında ikamet eden Türklere de tanındığını hatırlatırken, dövizin artışa geçmesi ve gurbetçilere özel konut kampanyalarıyla, bu pazarda ciddi bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Tavukçuoğlu, "Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye'de tatil dönemlerini en çok geçirdikleri yaz aylarında ise ciddi bir artış gözlemliyoruz. Gayrimenkul, her zaman iyi bir yatırım aracı olmuştur. Bu dönemde her ne kadar döviz ve mevduatta TL'nin değerlendirilmesi gibi görünse de ibre yine konuttan yana dönüp, uzun vadede alıcısının yüzünü güldürecektir" dedi.

Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye gayrimenkul sektörünün güçlü geleceğini bildiklerini belirten Tavukçuoğlu, "Vatandaşlarımızm konut aldıkları bölgeler ise Anadolu yakasında Kartal, Pendik, Kurtköy, Tuzla; Avrupa yakasında ise yeni havalimanının çevresinde gelişen bölgeler oldu. Yurt dışında yaşayan 10 milyon Türk vatandaşını göz önünde bulundurursak, ne kadar önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu da anlayabiliriz. Öngörümüz şudur ki, şu anda her projedeki satışların yüzde 10-30 arası yurt dışında yaşayan Türklere yapılmaktadır" diye konuştu.

SATIŞLARA YANSIYOR
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yurtdışında yaşayan vatandaşların yaz tatilini geçirmek üzere gelmesinin gayrimenkul satışlarına olumlu yansımasını görmeye başladıklarını dile getirdi. Özyurt, "Buna bankaların, bitmiş konutlara veya yurt dışında yaşayanlar için hazırlanan özel projeler için kredi kullanabilme avantajı sağlaması da etkin oldu. Hem gurbetçilerimiz, hem de yurtdışından özellikle iran, Irak ve diğer körfez ülkelerinden alım yapmaya yönelik ciddi bir talep var. Bu durgun dönemi aşma konusunda hem gurbetçi hem de yabancıların talebi oldukça sevindirici" dedi.

'Döviz bozdurun' çağrısına yanıt
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut alıcısı için 'hiç olmadığı kadar azip bir dönem' oluştuğuna dikkat çekerken, firmaların 1.5 yıldır yükselen inşaat maliyeti fiyatlara yansıtmadıklarını söyledi. Yılmaz, "Türkiye'de böyle bir dönem daha olmaz. Zaten döviz artışında da suni bir köpüklenme olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 'dövizinizi bozdurun en iyi yanıt olacaktır. Türkiye'de her zaman kazandıran yatırım olarak gayrimenkul, hem kısa, hem de uzun vadede en iyi yatırım aracı olduğunu her zaman göstermiştir" dedi.

Turizm ve gayrimenkul sektörü özelinde, yükselen döviz kurunun bazı fırsatları da beraberinde getirdiğine vurgu yapan Aşçıoğlu  Cenk Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu ise, "Yabancıların ve yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye'deki satın alma gücünde ciddi bir iyileşme sağlandı. KDV avantajı ile birlikte kurdaki yükseliş, dolar ve euro bazında tasarrufu olanlar için gayrimenkulun fiyatını oldukça fazla ucuzlattı. Bu tarihi fırsat, özellikle markalı projelerde yurtdışından gelen talebi önemli bir şekilde arttırdı" dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
momo 6 yıl önce

çok guzel olur

banner182

banner181