'Herkes evinin depreme dayanıklılığını ölçtürmeli!'
Son günlerde gündemde çokça yer alan kentsel dönüşüm Türkiye'nin her ilini hatta her ilçesini ilgilendiren bir konu oldu. Bakanlık ile birlikte halkın ve belediyelerin el ele vererek çözebileceği önemli bir konu kentsel dönüşüm. Ülkemiz maalesef deprem bölgesinde ve herkes oturduğu binaların sorumluluğunun bilincinde olmalı. Bakan Özhaseki "Depremde kıstasımız 7.5 şiddeti. Eğer dayanıklı ise sağlamlaştırmak değilse yenileme için kollarını sıvamak. Belediye başkanları ilçelerinde bulunan dayanıksız, sağlıksız yapılan tespit etmeli ve bu doğrultuda planlar hazırlayarak Bakanlığımızla temasa geçmeli. Parti, siyasi görüş, hayat tarzı gibi bir ayrımı asla ve katiyyen gütmeyiz. Çünkü deprem A partili B meşrepli anlamıyor; sevdiklerimizi alıp götürüyor." Diyerek işin ciddiyetini vurguluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kentsel dönüşüm üzerine YeniBirlik okurları için konuştuk. 

Ülkemizin bir deprem bölgesinde yer aldığı malum, bu konuda neler söylemek istersiniz?
Ülke topraklanmasının %66'sı deprem bölgesinde yer alıyor. Türkiye'de bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 deprem meydana geldi. Bu depremlerde yaklaşık 82 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem hayatımızın bir gerçeği. 17 Ağustos'ta meydana gelen 7.8'lik depremde 17.480 kişi hayatını kaybederken 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden doğrudan veya dolaylı şekilde etkilendi. Bunu bilerek hareket etmeli, tedbirler almalıyız.

Özellikle Erzincan'dan Marmara'ya uzanan hat şu anda büyük bir tehlike arz ediyor. İşte bu noktada kentsel dönüşüm çalışmalan hayati bir önem kazanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2012 yılında büyük bir ufuk örneği ortaya koyarak kentsel dönüşüm çalışmasını bizzat başlattılar. Biz de gecemizi gündüzümüze katarak depreme karşı ülkemizi hazırlamaya çalışıyoruz.

Kentsel dönüşümde son durum ve hedef nedir?
Ülkemizde, 1999 depreminden sonra yapılan yapılan sağlam kabul ederek bir istatistik çıkardık ortaya: 7.5 milyon yapı stoğu sağlıksız. Özellikle Marmara bölgesinde risk çok fazla. İstanbul'da en az 600 bin riskli yapı var. 2012'de bu tehlike görülerek yasa çıkarıldı. Hazırlıklı olmazsak en sevdiklerimizi kaybederiz. 100 milyar doların üzerinde maddi kayıp yaşarız. 5 yıl içinde dönüşümle ilgili çalışmalara baktığımızda 1 milyon civannda bağımsız birimi dönüştürme işine başlamışız. Yeterli değil. İşleyiş ile alakalı bazı temel sorunlar var: Dönüşecek yapı normalde 1 emsalse, 2 emsale çıkartılıp yansı müteahhite yansı vatandaşa veriliyor.

Bu durumda devasa kütleler ortaya çıkıyor ve yeşil alan ile sosyal donat alanlan ihmal ediliyor. Bilhassa büyükşehirler için bu hiç doğru bir süreç olmuyor. Herkesin biraz fedakarlık yapması lazım. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile yılda 500 bin bağımsız birimi yenileyeceğiz; 200 bini İstanbul'da 300 bini Anadolu'da olacak. Özellikle 2030 yılına kadar beklenen depreme ülkemizi ve Marmara'yı hazırlayacağız. Aksi takdirde depremin yıkıcı sonuçları ile karşı karşıya kalırız.

Finans meselesinin çözümü noktasında ne gibi çalışmalarınız var?
İller Bankası'nın kaynaklarını kentsel dönüşüm için toplayacağız. Ayrıca İller Bankası'nın sosyal tesisleri satışa çıkarıldı. Gelecek parayı kentsel dönüşüm için kullanacağız. Bu süreçte, kültür merkezi, belediye sarayı, sosyal tesis gibi uygulamaların inşasına kredi verilmeyecek. Dünya Bankası'ndan kredi alınacak. Tüm bunları bir havuza attığımızda ciddi bir mebla ortaya çıkacak. Bu kaynak belediyelere can suyu olarak verilecek. Kapıda bir felaket var biz bunu fırsata dönüştürebiliriz.

Her yıl 500 bin yapıyı yenilediğimizde 75 milyar lira piyasaya girecek demektir. Evlerde binlerce farklı eşya kullanılıyor. 250 farklı sektör üretiyor bunları. Her bir sektörde ekonomik canlılık yaşanacaktır. İstihdam konusunda artış görülecektir. Bu hareketlilik yerli sanayimizi de geliştirecek. Sıfır faizli kredi ler, yerli ve milli malzeme kullanan projelere öncelikli olarak verilecek.

Şehirlerimizin çehresi de değişecek
Bir şehre baktığınızda şehrin sakinlerinin hayatlarını, geleneklerini, inançlarını görebilirsiniz. Bu şehirde şu insanlar, şu medeniyetin mensupları yaşıyor diyebilirsiniz. Şimdi bizim şehirlerimizde geriye çekilin bakın; kimler yaşıyor bu şehirlerde? Hangi millet yaşıyor, hangi medeniyetin temsilcileri yaşıyor? İstisna yerleri saymıyorum.

Genel itibariyle baktığımızda tabir-i caizse arabesk bir yapı var. Her telden çalıyor. Şurada 15 katlı bir bina, yanında modern bir bina, yanında bir tamirhane, onun yanında bir yıkamacı, 3 tane gecekondu. Bu neye benziyor? Bunlar bizim dertlerimiz. Niye diyeceksiniz peki? Şundan dolayı, bizde planlama çok geç. Birçok Avrupa kentinde 350-400 yıl öncesine dayanan planlamalar var.

İnsan odaklı düşünmeliyiz, çevreyi dikkate almalıyız. Her binada bu işin siluetine, kimliğine dikkat etmemiz lazım. Eğer bunları yaparsak doğru iş yapmış oluruz. Yapmazsak, yazık olur. İnsanın inançlarını, yaşam biçimini, kültürünü ve gelecek tasavvurunu ortaya koyarak bir plan yapmalıyız. Çevre faktörünü referans alarak kimlikli yapılar inşa etmezsek sadece çirkinlik abidesi olan betonarme binalar inşa etmiş oluruz.

Biz kentsel dönüşümü bu anlamda krizden fırsata çevirmek istiyoruz. Şehirlerimizi yenilerken hayat tarzımıza uygun, yaşanabilir ve uzun ömürlü olarak planlıyoruz. Muntazam bir şekilde planlar yapıyoruz ki geleceğin kadim şehirlerini inşa edelim.

Neşe Berber / Yeni Birlik Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nurgül tekgöz 5 yıl önce

oturduğum ev 20 yıllık sağlam olup olmadığını nasıl öğrenebilirim .kimler ilgileniyor

banner182

banner181