Hüseyin Aslan, 'İzmir için proje üretmeye devam edeceğiz'!
İzmir'de 30 yılı aşkın sürede yaptığı konutlarla dikkat çeken, bu sürede 30 binden fazla kişiyi ev sahibi yapan Ege-Koop'un Başkanı Hüseyin Aslan, son yaşanan depremler ve kent içindeki trafik sıkışıklığının önemine vurgu yaptı. Aslan, ülkemizin deprem bölgesinde bulunduğunun hala kavranama dığını, yerel yönetimlerin kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarının iç açıcı olmadığını belirtti, "İzmir, deprem bölgesinde bir kent. Bunu cümle alem biliyor. Ancak, hala gözle görülür bir çözüm üretilmedi. Sadece göstermelik yenileme çahşmaları yapılıyor. Bunlar dönüşüm değil, yenileme" dedi. İzmir'in bu kadar önemli problemi varken, buna bir de ulaşımın ilave edildiğini söyleyen Aslan, "Özellikle, Bayraklı bölgesinde bir süre sonra bırakın araçları, insanlar bile yürüyemeyecek. Çünkü yol yok. Mesela, İZBAN tren yolunun zamanında yeraltına alınması gerekiyordu. Ama pahalı diye yapmadılar. 3-5 yıl sonra kendi kendilerine dövünecekler" dedi. Milliyet Ege sordu, Hüseyin Aslan, kentteki kentsel dönüşüm ve ulaşımda yaşanan sorunları yanıtladı.

'Ekonominin lokomotifi'
İzmir'deki konut sektörünün son 50 yılını değerlendirir misiniz?

Konut sektörü ekonominin lokomotifi. Türk insanı için konut, olmazsa olmaz ihtiyaç. Ancak Türkiye'de konut politikası yok. Hele ki büyük kentlerde. 1960 sonrası kentleşmeyi tartışmak lazım. Son 35 yıla da bakmak lazım. Konut politikası zırt pırt değişen bir şey olmamalı. Bizim 1980'lerden bu yana uyguladığımız uydu kent modelleri, toplu yaşam merkezleri, toplu konut alanları bu tip kentlerde gerçekleştirilmiyorsa, bu şehircilik anlamında iyi bir şey değil. Konut sorunu için sadece yerel yönetimler değil, yerel güçler de bir araya gelmeli. Bu kentte emeği geçenlere sorulmalı.

'Şu an güvensizlik var'
İzmir kentsel dönüşümü ne zaman başarır?

Bu hızla çözülemez. 6306 sayılı kanun çıktığında vatandaş heyecanlanmıştı. Şu anda güvensizlik var. Önüne gelen bununla ilgili görüş bildirdi. Halkın kafası karıştı. Dönüşüm, siyasi mal zeme yapılacak proje değil, insanın geleceğine yapılan yatırım. Dönüşüm olduğu bölgede altyapı, çevre, ulaşım ve otopark yapılmadığı sürece bunun adı kentsel dönüşüm olmaz. İzmir'de bugün 313 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Bunu Çevre Bakanlığı ve belediyeler söylüyor. Depremler meydana geliyor. 313 bin konutu dörtle çarptığımızda 1.5 milyon kişi demek. Siz bunca insanın güvenliğini tehlikeye atıyorsunuz. Bazı yerlerde kat yüksekliği yapılmalı şehrin planlama bütünlüğünü estetiğini bozmadan bir anlayışla sorunları çözerseniz bu kentin gelecekteki 40-50 yılını kurtarmış olursunuz.

Ege-Koop, İzmir'de kentsel dönüşümün neresinde?
Biz kentsel dönüşümü 30 yıldır yapıyoruz. Altyapı, otopark, kanal, park sorunu yok. Dönüşüm ada bazında, mahalle, parsel bazında gerçekleştirilmezse, kanayan bir yara olmaya devam edecek.

'Pıtrak gibi artacak'
İzmir'de çok katlı binalar yükselecek.Mevcutta bu projeler yürüyor ama revize yapalım diyen olmuyor. Nasıl olacak?

Bayraklı'ya bildiğim kadarıyla çok sayıda gökdelen yapılacak. Pıtrak gibi artacak. Neden yapılıyor, niye orası? Bu kentin geleceği düşünülüyor mu? O bölge nasıl gelişecek? Diyelim ki Bayraklı'da bir ofisim var. Misafirim gelmiş Avrupa'dan. Camdan bakacağım her taraf gecekondu, pislik. Sizin buna göre planlama yapmanız gerekiyor. O binaların altına keşke fazla sayıda otopark yapılsaydı. Altyapısı hazırlamaydı, belki o zaman derdik ki burası orayı kaldırır. Bayraklı'dan geçerken üzülüyorum. Az önce de söyledim; kısa bir süre içinde gökdelenler yükselecek. Düşünün, sadece birinde çalışan veya oturan kişi sayısı binleri bulacak. Herbinaya 100 kişi girip çıksa ileride karşımıza çıkacak rakamı telaffuz bile etmek istemiyorum. Trafik diye bir şey kalmaz. Vatandaş arabasını bırakıp yürüyerek bu bölgeye gelmek zorunda kalacak. Bu durum tamamen ileriyi görememekten kaynaklandı. Bayraklı'yı çok vahim r bir durum bekliyor bana göre...

Ege-Koop, İzmir için proje üretmeye devam ediyor mu?
İzmir için proje üretmeye devam edeceğiz. 2014'de benim aday adayı olarak açıkladığım projeler, şu anda İzmir'in en çok üzerinde durması gereken projeler. Ulaşım projesini açıklarken, havadan ulaşımı önerdik.Teleferik gibi az maliyetli güneş enerjisiyle çalışan Avrupa'nın kaynak verebileceği projeydi. İzmir'in bir sağlık serbest bölgesi olmasını önermiştik.Türkiye'ye gelen turistin bıraktığı para belli. Sağlıkla ilgili ise belki 10 katı.

Tansu Baburhan / Milliyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181