'İnşaat malzemelerinde fiyat artışı kalite düşüklüğüne neden oluyor'!
İnşaat maliyetlerinin hız kesmeden arttığına değinen Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, “Beton ve demir başta olmak üzere inşaat malzemelerinin fiyatı sürekli yükseliyor. Bu da, bizlerin hedefi olan, vatandaşlarımızın güven ve huzur içinde yaşayabilecekleri kaliteli konutları üretmek yerine, hiç arzu etmediğimiz inşaat kalitesinin düşmesine neden oluyor ya da müteahhit ev yapmak için bekliyor, beklediği her gün de zarar hanesine işliyor, maliyet artıyor. Maliyeti tüketiciye yansıtma lüksümüz de yok. Yansıtılırsa da; haksız rekabete sebep oluyor ya da kayıt dışı ekonomiye” dedi.  Kayıt dışı firmalar ve haksız rekabete değinen Karataş, “İnşaat sektöründe çok yaygın olan kayıt dışılık, kayıt altındaki firmalar için haksız rekabete neden olurken aynı zamanda devleti ciddi anlamda vergi kaybına uğratıyor. Diğer taraftan müteahhit enflasyonu engellenmiyor” şeklinde konuştu.

Kaliteli konutlar için
Karataş, Türkiye’de yaklaşık 19 milyonluk konut stokunun yüzde 40 gibi önemli bir kısmının riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğunu söyleyerek, “Türkiye nüfusunun yüzde 92’lik bölümü birinci ve ikinci derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşamaktadır. Bu durum ülkemizde inşaat sektörünün hızla gelişmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte; çarpık yapılaşma, altyapı eksikliği ve yeşil alan ihtiyacı gibi yaşam kalitemizi etkileyen sorunları da göz ardı etmemek zorundayız” şeklinde konuştu. 2017 yılı ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde sektörün sürdürülebilir gelişimi, kurumsallaşması ve daha hızlı bir şekilde kaliteli yeni konutlar üretilebilmesi için önünün açılması gerektiğinin altını çizen Karataş, “Konut fiyatlarının düşmesi için; devletin arsa üretmesi, süreli teşvikler yerine kalıcı indirim ve düzenlemeler yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sektörün sıkıntıları
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu zorluklara değinen Karataş, “İçinde bulunduğumuz dönemde; Türkiye’nin lokomotifi konumunda olan inşaat sektörü birçok zorlukla karşı karşıyadır. Son düzenlemelerle sektöre nefes aldıran tapu harcı, noter bedeli ve satıştaki KDV rakamı konusundaki oran ve uygulamaların önümüzdeki dönemde eskiye dönmesiyle sektörün sürdürülebilir gelişimi yavaşlayacaktır. Düzenlemeler süreli değil, kalıcı olursa etkili olur. Uzun vade için yatırım yapılan bir sektörde; kısa vade çözüm önerilerinin kimseye bir faydası olamaz. Yüksek arsa ve inşaat maliyetlerinin oluşturduğu olumsuz tablonun yanı sıra; demir fiyatlarının da hala kontrol altına alınamaması, sektörün yükünü arttırmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Arsa payı çıkmazı
Kentsel dönüşüm sürecini yavaşlatan sebeplere değinen Karataş, “Kentsel dönüşüm sürecini ciddi anlamda yavaşlatan en önemli unsurlardan biri olan arsa sahiplerinin kat karşılığı projelerde sadece arsa payı oranını dikkate almaları ve arsa payı çıkmazına sebep olmalarıdır. Arsa sahipleri kaliteye odaklanmalı, paya ya da daire sayısının çok olmasına değil. Bir müteahhitlik firması, arsa sahibine standartların üzerindeki bir oranda yüksek arsa payı verdiğinde, mecburen kaliteden feragat etmek zorunda kalır. Sonra ne oluyor? Hayaller ile gerçekler örtüşmüyor ve barış bozuluyor. Yıllarca süren mahkemeler geliyor arkasından” dedi.

Müteahhitlik Hizmet Yasası
Müteahhitlik Hizmet Yasası ile ilgili hala bir gelişmenin olmadığına dikkat çeken Karataş, “Maalesef ülkemizde, inşaat sektörü hep en cazip sektörlerden biri olarak görülür. 80 milyona yakın nüfusa sahip Türkiye’de bugün yaklaşık 330 bin müteahhit varken, 80 milyonu aşkın nüfuslu Almanya’da bu sayı sadece 2 bin 700, tüm Avrupa’da ise 25 bin civarında. Türkiye, yaklaşık 1 milyar 375 milyon nüfuslu Çin’den sonra inşaat sektöründe dünya ikincisi konumundayken, müteahhit sayısı olarak da Çin’den sonra ikinci. Bu durum engellenmeli.  Yurtdışında belli bir sermaye yapısına ulaşmadan, yeterli kadrolara sahip olmadan ve belli oranda iş bitirmeden inşaat sektörüne giriş yapılamıyor. Uygun şartları sağlayanlar gayrimenkul yatırımcısı olmalı, her isteyen inşaatını yapmamalı. Ve bütün bunların hepsi; milli servetimizin zarar görmesine sebep oluyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

Esra Altunkes / Akdeniz Manşet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181