İnşaat malzemesinde KDV indirimi, maliyetleri düşürecek!
Yeni yapılacak evlerde kombi, radyatör, küvet gibi ürünlerde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi kararı, hem konut almak isteyenleri hem de inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Sektör temsilcileri alınan kararın Türk inşaatçılığında bir devrim olduğunu ifade ederek, maliyetlerin önümüzdeki dönemde ciddi anlamda düşeceğinin altını çizdiler.

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar,
Ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayabilmek amacıyla inşaat sektörünün teşvik gören sektörler arasında olmasının önemli olduğunun altını çizerek, “Konut satışlarının arttırılması ve sektöre hız kazandırması amacıyla konutta KDV indiriminin doğru şekilde düzenlenmesi ve uygulanması halinde hem konut maliyetinin düşeceği hem de kayıt dışı işlemlerin azalacağı ve kontrol altına alınacağı görüsündeyiz. Öte yandan, inşaat malzemelerinde KDV indiriminin kapsamının genişletilerek mevcut konutlardaki ‘yenileme’ çalışmalarının da bu kapsama dahil edilmesi, evini yenilemek isteyecek vatandaşlarımızı teşvik edecek ve ekonomimizin canlanmasına da vesile olacaktır” dedi.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: “İndirim vatandaşa hemen yansımayacak”
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de, KDV iadesinin birkaç ay içerisinde vatandaşa getirisi olmadığını belirterek, "Müşteri kapıdan içeri girdiği zaman aldığı urunun KDV'sinden faydalanmak ister. Bu yeni başlayan projelerin bitiminden sonra, 20-25-30 ay KDV iadesi alma talebinde iadeleri alınacak oranlar. Bu uygulama ileriye dönük projelerde tabii ki müteahhitlere bir getiri sağlayacaktır. Vatandaşa da bir şekilde yansıması olacaktır ama bugün olmayacak" dedi. Ticari alanlarda yüzde 18, 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1 ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 8 KDV ödendiğini anımsatan Demir, şunları kaydetti: “KDV iadesi, 1-2 sene sonra bitecek binalarda yansıtılacaktır ama o gün de zamlar geleceği için konut alıcısı bundan çok faydalanamayacak. Bugün başlanılan bir inşaatı iki senede bitireceksiniz, iki sene sonra KDV iade talebinde bulunacaksınız o zaman bunları alacaksınız. İlk satışta vatandaşa fayda sağlayacak bir olay değil. Nisan, mayısa kadar bir durağanlık var diyoruz. Allah nasip ederse referandumun olumlu sonucuyla beraber nisandan sonra her şeyin daha pozitif yöne döneceğini öngörüyoruz. Bizim amacımız nisan ayının sonuna kadar durağanlığı biraz hareketlendirmek ise bugün kapıdan içeri giren vatandaş KDV'den faydalanmalı. Ne olur? 2-3 ay KDV oranları ticari alanlarda yüzde 3-5'lere düşürülüp, konutta da sıfırlanırsa inanın satışı patlatır, millet kuyruğa girer."

Yabancıya yapılan KDV muafiyetinin çok doğru bir hareket olduğuna dikkati çeken Demir, "Çünkü ihracat yapan insanlar KDV'siz ihraç ediyor, yabancı konut aldığında döviz getiriyor, ihraç eden de döviz getiriyor. Yabancıya verilen KDV muafiyeti 2-3 aylığına tüm vatandaşlara ticari alanlar ve gayrimenkullerde getirilsin müthiş iş yaparız. KDV geliri, vergi geliri devletlerin kalkınmasına sebeptir ama kısa sureli kaldırılırsa piyasa hareket kazanır, ihtiyaç sahipleri alımlarını hızlandırır" diye konuştu. Demir, 10-20 bin lira için daire almayan kişilerin olduğunu vurgulayarak, "Vatandaş, konut almaya gittiği zaman 300 bin liralık gayrimenkulde 4 bin 500 lira indirim oluyormuş diyecek. Oysaki bu şu anda vatandaşı ilgilendirmiyor, vatandaş faydalanamıyor bundan. Bununla ilgili doğru bilgilendirme yapılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci: “Yapı malzemesinde KDV indirimi inşaatta devrim”
Son birkaç aydan bu yana inşaat sektörünün hareketini sürdürmesi için atılan adımları dikkatle izlediklerinin altını çizen BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, Maliye Bakanlığı’nın inşaat malzemeleriyle ilgili son KDV tebliğinin ise sektöre dair umutlarını daha da güçlendirdiğini belirtti. Yapı malzemelerinin konutlara yüzde 2’ye varan oranlarda ek maliyet getirdiğini anımsatan Bezci, şunları söyledi: “Tek tek bakıldığında koca bir inşaatın küçük parçaları gibi görünen kombi, cam balkon, duş teknesi, duşa kabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi yapı malzemeleri, maliyetleri çok ciddi artıran ürünler. Konut fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinden biri de bu. Yapı malzemelerine getirilen KDV indirimini bu yüzden çok önemsiyoruz. Bu indirim yakın gelecekte konut alıcısına kar olarak dönecek. İnşaatta yapılacak ek vergi indirimleri gayrimenkul ve inşaat piyasasını daha da hareketlendirir. Bu gibi indirimlerin uzun soluklu olması gerektiğine inanıyorum.”

Dünya İnşaat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181