İnşaat sektörü gündemi değerlendirdi!

Darbe girişimine gereken cevap verildi. Günlük yaşam da normale dönmeye başladı. Şimdi gayrimenkul sektörünün gündeminde 3 aylık OHAL'in emlak piyasasına etkisi var. Ev alma planı yapan birçok insanın aklında ise OHAL sonrası gayrimenkul fiyatlarının ne olacağı yer alıyor. Bu süreçte ağır basan ya da öne çıkan iki gerçek var. Bunlardan biri gayrimenkul sektörünün güvenli liman algısı nedeniyle bu dönemde de büyümesini sürdüreceği. Diğeri ise İzmir'in son dönemde olumsuzlukların yaşandığı süreci olaysız atlatması nedeniyle oluşan güvenli kent durumu. Bu algıyla birlikte İzmir'e bir göç dalgası bekleniyor. Şimdiden birileri gayrimenkul arayışlarına başlamış bile. Bu dönemde de özellikle İzmir özelinde gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artarak devam edeceği görünüyor. Yaşayıp göreceğiz.

İLAVE CANLILIK VAR
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından şaşırtıcı bir şekilde inşaat sektöründe hareketlilik başladı. Gayrimenkulu güvenli liman olarak görenler bu dönemde de alımlarını ertelemedi. Özellikle inşaat malzemesi satışı yapan arkadaşlar, işlerinin açıldığını söylüyor. Tabii Ramazan nedeniyle ertelenmiş taleplerle mevsimsel hareketliliğin de bunda payı var. Bunlara ilaveten bir canlılık söz konusu. Şu an beklentimiz faizlerin düşmesi yönünde. Bu gerçekleştiği takdirde sektördeki canlanma daha da artacaktır. İzmir özelinde ise Başbakan Binali Yıldırım'ın kente yönelik yatırım kararları var. Bu da kentteki gayrimenkul sektöründeki hareketliliğe hareketlilik katacak bir durum. •

ÇEKİLEN PARALAR KONUTA DÖNÜŞTÜ
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu: Darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektöründe hareketlilik söz konusu. Bence bunun nedeni darbe girişimiyle birlikte bir kesimin paniğe kapılarak bankadaki paralarını çekmesi. İşte o nakit en güvenli liman olarak görülen gayrimenkulde değerlendirilmeye başlandı. Bu da sektöre hareketlilik getirdi. Bu dönem sektörde sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Satışlar var. Döviz ya da altın gibi yatırım araçlarında zaman zaman sıkıntı yaşanabiliyor. Ama gayri-menkul yatırımcı için her zaman güvenli liman. Ve her zaman yatırımcısına para kazandıran bir liman.

İZMİR'E GÖÇ BAŞLAR
Yücesoy İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy:Yaşanan gelişmelerin sektöre hem pozitif, hem de negatif etkisi olacağını düşünüyorum. Şu an birçok yatırım ürününde yaşanan dalgalanmaya rağmen gayrimenkulun güvenli liman algısı var. Bu önemli. Bunun yanında İzmir özelinde baktığımızda son dönemde yaşanan olaylarda bölgemiz en güvenli kent olarak ön plana çıktı. Bu algı İzmir'e göçü hızlandıracak. Tabii bu gayrimenkul sektörünü de hareketlendirir. Yaşanan tüm olaylar ister istemez ekonomide birtakım sıkıntılara da yola açacaktır.

1 AY İÇİNDE YENİDEN ATAĞA KALKAR
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Piyasalarda ufak tefek dalgalanmaların olması normal. Ancak bir tehlike yok. İnşaat sektörü açısından bakarsak her zaman en güvenli liman gayrimenkuldur. Bu defalarca ispatlanmış bir durum. En geç 1 ay sonra hiçbir sıkıntı kalmaz. Yatırımlar yeniden hız kazanarak artar. Merkez Bankası'nın da gelişmelerin ardından attığı olumlu adımlar ve açıklamalar var. Hükümetimiz de bunun arkasında.

DURAĞAN DÖNEME DENK GELDİ
Ontan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öktem: Gelişmelerin hızlı bir şekilde atlatılmasıyla birlikte ekonomi ve finans alanında olumsuz gelişmelerin olmadığını gözlemliyoruz. Bu sebeple inşaat ve gayrimenkul sektörü bakımından çok kısa bir durağanlıktan sonra normal seyir bekliyoruz. İzmir için ise bu aylar zaten durağan geçen bir dönem. Dolayısıyla sürecin bu döneme denk gelmesi olası olumsuz gelişmelerin hissedilmesini daha da azaltacak. Tabii İstanbul'da yaşayan başta İzmirlilerin İzmir'e dönüş arzusunun arttığını görüyoruz. Gayrimenkul arayışlarının başlaması da ilginç bir konu.

GAYRİMENKULE DÖNMEK GEREK
Gözde Grubu Başkanı Kenan Kalı: Dövizde suni artışla karşı karşıyayız. Millette elbette bir tedirginlik oluştu ancak hükümetimiz konuya hakim. Merkez Bankası faizleri 25 puan geri çekti. Cumhurbaşkanımız ve hükümetin bu yönde açıklamaları oldu. İş dünyasının bu gelişmelerden en az zarar alarak çıkacağı yönünde umut verdiler. 1 ay içinde taşlar yerine oturur ve eylülde tüm şartlar normallesin Kar maksi m ızasyonu anlamında en mantıklı hareketin dövizden TL'ye geçmek olduğunu düşünüyorum. Özellikle de gayrımenkule yatırım en akılcı yol olur.

HEM EKONOMİMİZ HEM SEKTÖR GÜÇ
Kavuklar Gayrimenkul Yatırım Grup Başkanı Metehan Kavuk: Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde rafta beklettiğimiz projeleri de hayata geçirme kararı aldık. Aslında bu ülkemiz adına da bir fırsat. Bazen bedbaht olaylar doğru yöneltilirse hayırlı şekilde atlatılır. Bu zorlu günlerden hayırlı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Hükümetimiz de süreci doğru şekilde yürütüyor. Büyük bir ekonomiyiz ve üyesi olduğumuz inşaat sektörü de güçlü bir sektör. Hiçbir zaman kolay kolay yara almaz. Göreceksiniz ki, hem inşaat sektörü, hem de ekonomimiz bu elim olayların ardından daha da güçlenecektir.

Mete Tamer Omur / Hürriyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181