İnşaat sektörü Nisan 2018 konut satış istatistiklerini yorumladılar!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Nisan ayı konut satış istatistiklerini açıkladı.Türkiye genelinde konut saüşlan 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azalarak 103 bin 087 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 414 konut saüşı ve yüzde 16,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 10 352 konut satışı ve yüzdelOpayile Ankara, 6 bin 418 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile İzmir izledi. Konut saüş sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Hakkari, 8 konut ile Ardahan ve 22 konut ile Bayburt oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satişlan bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 oranında azalış göstererek 27 bin 912 oldu. Toplam konut satişlan içinde ipotekli satışların payı yüzde 27,1 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 047 konut satışı ve yüzde 18,1 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satişlan içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 38,5 ile Artvin oldu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN İSİMLER TÜİK VERİLERİNİ YORUMLADI:
HÜSEYİN CELiK/GÜÇLÜ İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI: Türkiye genelinde konut satışlarında 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azalma yaşandı ve Nisan ayında 103 bin 87 konut satişı gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 414 konut satışı ve yüzde 16,9luk oranla en yüksek paya sahip oldu. Konut satışlarında yaşanan azalmanın, KDV indirimi, konut satışlarında gerçekleşecek yüzde 20 indirim ve kredi faiz oranının yüzde fin altına çekilmesiyle birlikte yeniden yükselişe geçeceğine inanıyoruz. Bu anlamda yapılan yeni düzenlemeler, gayrimenkul sektörüne yatınmlan artıracaktır. Yabancılara satılan konut satışlarında ise; geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 oranında artış yaşandı Nisan ayında yabancılara 2 bin 43 adet konut satışı gerçekleşti. Yabana yatırımcının ülkemize güveninin göstergesi olan bu artışın önümüzdeki dönemde ülke genelindeki konut satişlanndaki artişa da ivme kazandırmasını bekliyoruz." 

HALUK HASANOĞLU/ HASANOĞLU İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI: "Türkiye genelinde konut satişlan 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azaldı. Son birkaç ayda döviz kurlarında yaşanan hareketlenme dövizi olan ve gayrimenkul almayı bekleyen yatınmcılan durdurdu. Sektörümüzün büyük bir merakla beklediği KDV kararı geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu karanyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'likKDV31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı ise yüzde 4'ten 3'e indirildi. Hem KDV hem de konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemeler sonrasında sektörümüzün hareketleneceğine inanıyoruz. 31 Ekim'e kadar geçerli olacak KDV indirimiyle her yıl yaz döneminde yaşanan sektörel durgunluğun da yaşanmayacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra G YODER, İNDER ve KONUTDER'in öncülüğünde başlatılan konutta yüzde 20 indirim kampanyasının da konut satışlarını olumlu etkileyeceği ve sektöre canlılık katacağına inanıyoruz. Yabancılara yapılan konut satişlan bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artması yabancı yatırımcının ülkemize olan ilgisinin bir göstergesidir. 2017 yılında yabancılara saüş konusunda vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti gibi yeni düzenlemeler yabana ülke vatandaşlarının ülkemize olan ilgisini daha da artırdı. Yabanaya konut satışlarının önümüzdeki aylarda daha da artacağını bekliyoruz."

'YATIRIMCILAR İÇİN UYGUN ORTAM SAĞLANDI' 
İLKER KELEŞ/KELEŞ İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI: Nisan ayında Türkiye genelinde konut satişlan geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında düştü. Bu düşüşte konut kredilerindeki yüksek seyrin büyük etkisi vardı. Ancak KDV ve tapu harcı indirimleri ile konut kredilerindeki faiz indirimi önümüzdeki dönemde düşüşte olan konut sektörünü yeniden canlandıracaktır. Devletimizin attığı bu adımlar sonrasında, elindeki birikimlerini değerlendirmek isteyen yatınmcılar için uygun yatırım ortamı da sağlanmış oldu. Yatırımcılar bu fırsatları hızlıca değerlendirip, gerekli adımlan atacaktır. Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 25,8 oranında bir artış gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da yabana yaünmanın ülkemize olan güveninin artarak devam etmesinin bir göstergesidir. Yabancılara konut satışında İstanbul yine ilk sırada yer aldı. İstanbul'u sırasıyla Antalya, Bursa, Trabzon ve Yalova izledi. Yabanalann ülkemizde konut yatırımına devam etmesi ülkemize yönelik olumsuz algı çakşmaların başansız olduğunun kanıtıdır. Önümüzdeki dönemde de yabana yaünmanın uzun yıllardır olduğu gibi yine Türkiye'de konut yaünmına devam edecektir."

'SATIŞLAR YÜKSELEN BİR İVME KAZANACAK'
TARIK GÜRDİL/KİLER GYO GENEL MÜDÜRÜ: "Son olarak açıklanan konut satış rakamlarına baktığımızda Türkiye genelinde konut satışları 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azaldığını görüyoruz. Geçen yılın ilk aylarında artış gösteren konut satişlan Şubat ve Mart aylarında sırası ile yüzde 5 ve yüzde 14 kayıp yaşamıştı. Bu düşüşte en önemli faktör, kredi faizlerinin yaklaşık 9 yılın zirvesi olan yüzde 1.25 seviyelerine çıkmasıydı. Aynı ivme bu yılın ilk aylarında da kredili konut talebinin hız kesmesiyle devam etti. Son olarak hükümetimizin gayrimenkul sektöründeki durgunluğu canlandırmak amaayla aldığı önlemlerin sektör açısından bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Önce KDV ve tapu haranda indirim yapıldı ardından konut kredi faizi 0.98'e çekildi. Hükümetimizin desteğiyle gayrimenkul sektörü temsilcileri bir araya gelerek indirim karan aldık. 1 ay boyunca yüzde 5 peşinatla 120 aya kadar0,98vadeve yüzde 20 indirim yapılacak. Ev sahibi olmak isteyenlerin bu firsatlan kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda yapılan 120 ay ve 240 ay vade kampanyası ile konut satışlarında ciddi artış yaşanmıştı. Bu yeni kampanya ile de yeni bir ivme yakalanacak. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde fin altına inmesi ile birlikte, bekleyen konut akalan harekete geçmeye başladı. Satış ofislerimize gelip fiyat ve taksit bilgisi alanların sayısı geçen aya göre şimdiden önemli oranlarda artış gösterdi. Gelemeyenler ise telefonla arayıp bilgi alıyor. Bu hareketliliğin satış rakamlarına yansıması halinde sektörümüz geçen yılın daha üzerinde bir büyüme hızına rahatlıkla ulaşabilir."

'KONUT PAZARI HAREKETLENECEK'
KADİR TÜMEN/ ERA GAYRİMENKUL TÜRKİYE FRANCHİSE KANAL DİREKTÖRÜ: "Son aylarda yaşanan siyasi konjonktürdeki dalgalanmalar, seçim karan ve kurun yükselmesi, konut satışlarını genel olarak etkilemekle birlikte, özellikle konut kredisi faiz oranlan aşağıya çekilmeden önce yatırımı nakitte olan yatırımcılar için ciddi bir fırsat dönemi yarattı diyebiliriz. Özellikle, ticari gayrimenkullerde uygun fiyatlar oluştu, amortismanlar 12 senelere kadar geriledi. Durum böyle olunca ciddi bir alım fırsatı oluştuğunu söyleyebiliriz. Tabi, kredi ile alım yapabilecek müşteriler bu dönemde stabil kalmayı tercih ettiler. Lakin son kredi faiz oranı indirimi, büyük inşaat firmalarının ortak açıklamalan ile birlikte konut pazarının geçtiğimiz aya nazaran daha hareketli olabileceğini tahmin etmekteyiz. Seçim sonrası artması muhtemel konut kredisi faizleri, bu dönemde konut ihtiyaa olan kişiler tarafından iyi değerlendirilmeli. Gayrimenkul pazarının özellikle bu dönemde belli fırsatlar içerdiğini göz önünde bulundurarak, alım yapmanın doğru bir zaman olduğunu söylemekle birlikte, yapılacak yatırımın doğru danışmanlık hizmeti alınarak yapılması, bu dönemde çok daha önemli bir hale gelmiş durumda. Dolayısıyla, doğru danışmanlık, doğru zaman, doğru yatırım yüksek kazanç demek oluyor."

'ELİNİ ÇABUK TUTAN KAZANIR' 
TAMER ÖZYURT/ÖZYURTLAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI: "Hükümetin önderlik ettiği kampanya ve destek süreci herkesi umutlandırdı Sektöre büyük ivme kazandıracak olan ve inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun önüne geçmek için atilan adımlar konut satış rakamlarını çok yukarılara taşıyacak. Yüzde 18 KDV uygulanan konutta KDV yüzde 8'e çekildi, tapu hara oranı da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Tüm bu destek hamlelerinden sonra gayrimenkulsektörünün çatı örgütleri bir araya geldi ve kampanya karan aldı. Peşin ve kredili alımda yüzde 20 indirim yapılacağı açıklandı. Peşinat da yüzde 5'e düştü. INDER üyesi olarak biz de bu kampanyaya teslime hazır projelerimiz "Nlogo' ve 'ICoastal City' projelerimiz ile dahil oluyoruz. Bu kampanya özellikle orta gelir grubunun da ev sahibi olmasının önünü açacak. 15 Haziran'a kadar elini çabuk tutan kazanır."

'REKOR SATIŞ RAKAMLARINA ULAŞACAĞIZ'
ABDÜSSAMET BAHADIR/BAHAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI: "TÜİKrakamlan, Türkiye genelinde konut satışlarının 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azaldığını söylese de bir önceki ayla kıyasladığımızda düşüş oranındaki azalmayı görebiliriz. 2018 Mart ayında Türkiye genelindeki, konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında bir azalma olmuştu. Makas darakyor, dört aydır düşüş gösteren konut satişlan hükümetin liderliğinde başlatılan teşvik ve kampanya dönemiyle beraber yükselişe geçecek ve bizler de sektör olarak rekor satış rakamlarına ulaşacağız. Diğer taraftan yabancılar yine yüzümüzü güldürdü ve güldürmeye de devam edecek."

'MAYIS SONU İTİBARI İLE OLUMLU ETKİLERİ GÖRECEĞİZ'
ŞENOL ÜÇÜNCÜ/KAR YAPI YÖNETİM KURULU ÜYESİ: Sektörümüz adına 'piyasaya hareket katacak küçük destekler gerekiyor' demiştik. Tüm kesimler elini taşın alüna koydu ve KDV indirimi ve tapu harçlanndaki düşüş sıçramanın ilk adımı oldu. Konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde fin altina düşmesi ve ardından gayrimenkul firmalarının başlattığı yüzde 20 indirim kampanyası bugüne kadar bekleyen talebin alıma dönüşmesinde büyük itici güç olacaktır. Alınan tedbirler, önümüzdeki dönemde konut satışlarına arttına etki yapacak ve mayıs sonu itibariyle bu etkiyi rakamlarda da görmeye başlayacağız."

'STOKLAR ERİYECEK SATIŞLAR İSTENEN SEVİYEYE GELECEK'
İSMAİL EKSİ /İKİEL GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI: Nisan ayı konut satış rakamlarına baktığımızda düşüş görsek de önceki aylarla kıyasladığımızda düşüş oranın azaldığını görüyoruz. Bu konut satişlanndaki kıpırdamayı gösteriyor. Bundan sonra düzenlenen kampanyalar ve verilen desteklerle beraber sektör daha da hareketlenecek, stoklar eriyecek ve satışlar istenen seviyeye gelecek. Bundan sonra hem konut alıası hem de konut üreticisi harekete geçecek, piyasa hareketlenecek. Yaz mevsimi konut sektörü açısından son derece hareketti ve bereketli geçecek diye düşünüyoruz. Doların yükselmesi, vatandaşlık almak için yatırım tutarının düşürülmesi ve bankaların faiz oranını 0,98'e çekmesi de etkenler arasında. Dolayısıyla yurt dışı satişlan, tatilin başlaması ve yurtdışındaki vatandaşların Türkiye ziyareti ile birlikte önümüzdeki aylarda yabancı yatinmcı oranının daha da artmasını bekliyoruz.

'BUNDAN SONRAKİ RAKAMLARDA SIÇRAMA GÖRECEĞİZ'
İHSAN CULHALIK/İNSAY YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI: 2018Mart ayında Türkiye genelindeki, konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında bir azalma olmuştu, bu rakamın nisan ayında yüzde 9,9'a gerilediğini görüyoruz. Yıl başından bu yana düşüş trendinde olan konut satişlan verilen teşvik ve desteklerden sonra artış trendine girecek. Hükümetin tapu hara ve KDV oranlarını indirmesiyle başlayan ve bankaların da konut kredi faizlerini düşürme karanyla süren hareketin meyvelerini mayıs ayı itibariyle görmeye başlayacağız. Buna ek olarak 15 Haziran'a kadar geçerli olacak gayrimenkul firmalarının uygulamaya aldığı konut fiyatlarında yüzde 20 indirim kampanyasıyla beraber rüzgar tersine dönecek Kısacası bundan sonraki rakamlara baktığımızda yukan yönlü ciddi sıgamalar göreceğiz.

Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181