'İnşaat sektörü son 3-4 yıldır hiç küçülmeyen sektör konumunda'!
Türk ekonomisi 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 7,3 büyürken, 2017 yık tamamında ise yüzde 7,4 oranında güçlü bir GSYH büyümesi gerçekleştirdi. 2013 yılından bu yana yaşanan en yüksek büyüme Türkiye'yi OECD ülkeleri içinde ikinciliğe taşıdı. Sektör temsilcileri ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün son 3-4 yıldır hiç küçülmeyen bir sektör olduğunu dile getirdi. İşte görüşler: 

Konutder Başkanı, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, inşaat sektörünün yüzde 30 seviyesinde sanayi sektörüne fayda sağladığını ve sektörün bu yü da büyüme ivmesini sürdüreceğini söyledi. Elmas, "Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G20 ülkeleri arasında bu rakamlar bize liderliği getirdi. OECD ülkeleri arasında da en fazla büyüyen ikinci ülke olmayı başardık. İnşaat sektörü en büyük büyümeyi gösteren 2. sektör oldu. Son 3 - 4 yıldır hiç küçülmeyen sektör konumundayız. Yeni rakamlarda sanayi sektörümüzün de inşaat sektörümüzle aynı seviyelere gelmesi son derece sevindirici. Bu büyüme rakamlan Türkiye'nin başansı. Hükümetimizin teşvikleri, aldığı önlemler rakamların bu şekilde sevindirici çıkmasında büyük önem teşkil ediyor. Gayrimenkul sektörü, Türkiye'de üst üste büyüme kapasitesi göstermeye devam etti" yorumunda bulundu.

SEKTÖR YÜZDE 8,9 BÜYÜDÜ
İntes Başkam Celal Koloğlu, 2017 yılı için açıklanan büyüme verflerinin Türkiye ekonomisinin gücünün ve sağlam temeller üzerine oturduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Koloğlu, "Türkiye ekonomisi hükümetimizin attığı adımların etkisi ve başta inşaat sektörü olmak üzere özel sektörün girişimciliği ile büyüme rakamlarında tarih yazdı. İnşaat sektörü yüzde 8,9'luk artışla büyümede önemli bir rol oynadı. Bu büyüme rakamlarında özel sektör yatırımlarının payının artması 2018 yılında da büyümenin sürdürülebilir olacağı yönünde öncü göstergedir. Sektör olarak kazandığımız her kuruş üe yatinm yapmaya, istihdamımıza katkı sağlamayı ülkemize borcumuz olarak görmekteyiz. 2018 yılında da dev yatırımlarla geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. İnşaat sektörü, yarattığı katma değer ve istihdam üe ülke ekonomisinin taşıyıcı gücüdür. Bu gücü nitelikli, kayıtlı iş gücü çalıştırarak daha verimli kullanmak durumundayız, nitelikli, kayıtlı iş gücü inşaat sektörünü de ülke ekonomisini de büyütür" diye konuştu.

Bankaların desteğinin artması büyümeye etki eder
DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da inşaat sektörünün Türkiye'nin büyümesini sırtladığını söyledi. Dumankaya,"2017 yılında konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesi, kentsel dönüşüme yönelik yeni düzenlemeler, KDV düzenlemesi, tapu haranda yapılan indirim, yabancıların konut alımlarına yönelik teşvikler gibi pek çok uygulama ile inşaat sektörünün sürdürdüğü genel ivme desteklendi. 2018 yılında da inşaat sektörü kendisinden beklenen performansı gösterecektir. Başta faiz oranlarının düşmesi gerekiyor. Bu konuda bankacılık sektörüne iş düşüyor. 2018 yılında farklı finansman modellerinin tasanmıyla sektörümüze verilecek desteğin büyümeye oranlanna katkısı kaçınılmaz olacaktır. İlkdefa konut alacaklara konut kredi faizinin gelir vergisinden indirilme imkanı tanınması önemli bir adım olacaktır. Hem sektörümüze hem de son kullanıcıya sağlanacak bu destek sayesinde farklı gelir gruplanndaki vatandaşlarımızı da konut sahibi yapmak istiyoruz. Böylece 2018 yılında inşaat sektörünün ülkemizin kalkınmasına ve ekonominin büyümesine katkısı artarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181