İnşaat sektöründe Rusya yolu açılıyor!
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, Türk müteahhitlik firmalarını heyecanlandırdı. Bugüne kadar Rusya'da 65 milyar dolarlık projele hayata geçiren Türk firmaları, şu anda imza aşamasında olan toplam 2 milyar dolarlık projeler için de fırsat kolluyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türkler'in 2014'te bu ülkede 3,9 milyar doları aşan 47 proje, 2015'te ise 5,3 milyar dolarlık 24 proje üstlendiğini aktardı.

ŞAMPİYONAYA HAZIRIZ
İlişkilerde normalleşmenin sağlanmasının firmaların Rusya'daki faaliyetlerine yeniden ağırlık vermelerini ve yeni projeler üstlenmelerini sağlayacağını bildiren Yenigün, şöyle devam etti: "Bu yönde bir gelişme Türk müteahhitlik firmaları için olduğu kadar Rus tarafı için de önem arz ediyor. Rus tarafı da firmalarımız ile çalışmaktan memnun. Yakın geçmişte Sochi'de gerçekleşen olimpiyatlar için bir çok tesisin zamanında tamamlanması adına Türk firmaları tercih edildi. Ayrıca, yine Rusya'da gerçekleştirilecek olan 2018 Dünya Futbol Şampiyonası kapsamında yapılacak kentsel alt ve üst yapı projelerinde de firmalarımız yer almak için hazır durumda beklemekteler."

MORALLER YÜKSELDİ
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleştirmesine yönelik attığı adımların iş dünyasının moralini yükselttiğini belirterek, Rusya'nın ülke ihracatında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Özdemir Cumhursaşkanı Erdoğan ve Putinin görüşmesini ise "İki liderin görüşmesi, görüşmenin olumlu geçmesi fevkalade" diye yorumladı.

Türk sebze-meyvesi iki haftaya gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ile normalleşme adına hükümete verdiği talimatla 24 Kasım'da yaşanan uçak krizinden sonra yasaklanan Türk sebze-meyvesinin yeniden Rusya'da raflarda yerini alması için yol açılmış oldu. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı temsilcisi Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklama, "Türk ürünlerin Rusya pazarına dönmesi otomatik olarak teklifleri artıracak ve bu nedenle meyve ve sebze de fiyatlarda düşüş bekleyebiliriz" dedi.

Öte yandan Rusya'daki büyük market zinciri temsilcileri Türk sebze meyvesinin üzerindeki ithalat yasağının kaldırılmasıyla birkaç hafta içinde ürünlerin Rusya'daki market raflarında yerini alabileceğini bildirdi. Bir yıldır iş alamıyorduk Son 1 yılda Türkler'in Rusya'da yeni iş alamadığını hatırlatan Nihat Özdemir, "Kontrat imzalama sürecinde olan birçok işi imzalayamadık. Türk müteahhitlik firmalarının Rusya'da iyi teklif vererek mukaveleleri anlaşma noktasına getirdikleri 2 milyar dolarlık imzalanmayı bekleyen projeleri var. Bunları bir an önce imzalayabilir ve iyi noktaya getirirsek bizim için çok önemli" dedi. Özdemir, kendilerinin de Rusya'da bir havalimanı projesi üstlendiklerini anımsatarak, son bir yıldan beri buraya yeni eleman götüremediklerini aktardı. Özdemir, normalleşmeyle bu personeli götürerek projeyi hızlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Akşam Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181