İnşaat sektörüne büyük müjde; Yabancılara oturum izni geliyor!
İnşaat ekonomisi için vazgeçilmez dinamiklerin başında gelen yabancılara konut satışı konusunda ciddi gelişmeler yaşanıyor. Yabancılara olan satışlardan 2015 yılı itibariyle toplam 5 milyar dolar gelir elde eden inşaat sektörünün yeni beklentisi 10 milyar dolarlık bir gelir yakalamak.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun "Ekonomik konut ihtiyacı artıyor"
Türkiye'den ev alan yabancıya 1 yıllık oturma izni verildiğini hatırlatan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Yabancıya uzun süreli oturma hakkı ve vatandaşlık da verilmeli. Böylece yabancı kendini daha güvende hisseder. Avrupa ülkelerinde bu başarı ile yapılıyor. 500 bin dolar, 1 milyon dolar gibi yüksek rakamlar sınır olarak belirlenmeli ve özellikle yüklü yatırım yapanlara bu ayrıcalıklar tanınmalı" dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik "Sektörde yeni bir dönem başlar"
Yabancının uzun süren bürokrasiden yorulduğuna dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise şunları söyledi: "Bir yıl oturma izni vermek için 3-5 ay bekletmek olmaz. Bu işlemler daha kolay olmalı. Vatandaşlık vermekten de korkmamalıyız. Nihayetinde suç işleyen için sınırdışı edilme durumu var. Vatandaşlık verilirse özellikle Körfez ülkelerinin zaten olan ilgisi hızla artar ve Türkiye cazibe merkezi olur. İç piyasada da bir rahatlama olur." Çelik, yabancıya uzun süreli oturma izni ya da vatandaşlık verilmesi durumunda yabancıdan elde edilen gelirin en az 2 kat artacağına da dikkat çekti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım "Yabancıya farklı fiyat olmalı"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya oturma izni verilmesi durumunda gayrimenkul sektöründe önemli bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Bu süreçte doğru adımlar atılması gerektiğini belirten Durbakayım, "Yabancı yatırımcı tedirgindi, ama artık bu durum ortadan kaldırılmalı. Öncelikle yabancıya farklı fiyat politikası uygulanmamalı. Piyasada yabancıya mülk satışında ciddi komisyonlar konuşuluyor. Bir de yabancı ev aldığında devlet güvencesini de görmeli, bilmeli. Yani ev aldıktan sonra imarında bir değişlik olmayacağından, son I dakika değişikleri yapılmayacağından emin olmalı" dedi. Geliştiricilerinde yabancıya ev satışı konusunda kamudan beklentileri olduğunu belirten Durbakayım, yabancıya ev satışının ihracat sayılması gerektiğini ve bu bağlamda KDV iadesi beklenildiğini kaydetti.

Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu "Alt sınır olarak 500 bin dolar yeterli"
Türkiye'de 500 bin dolar üzerinde yatırım yapan yabancıya oturum hakkı verilmesini öneren Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu da "Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan 22 bin konut sayısı, onlara verilecek oturma hakkıyla daha yukarılara çıkacak. Bunun 50 binlere 100 binlere çıkmaması işten bile değil. Başta Körfez olmak üzere ülkemiz ciddi olarak yabancı yatırımcı merceği altında. Karşılıklı kazan kazan temelinde bu durumu lehimize çevirmek için atılacak adımlar sektörü önümüzdeki yıllarda da canlı tutacak" dedi.

Geçen yıl yabancıya satıştan 5 milyar dolar gelir elde eden sektör temsilcileri bu yıl en az 10 milyar dolar bekliyor.

TÜİK verilerine göre 2015 yılında yabancılara 22 bin 991 konut satıldı. Yabancılara yapılan satışlarda ilk sırayı 4 bin 228 konut ile Irak vatandaşları aldı. Iraklıları, 2 bin 704 konutla Suudi Arabistan, 2 bin 130 konutla Kuveyt, 2 bin 36 konutla Rusya Federasyonu ve bin 54 konutla İngiltere vatandaşları izledi.

İspanya:
İspanya'dan 160 bin Euro'luk gayrimenkul satın alan yabancı oturma iznini de cebine koyacak.

Portekiz: En az 500 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya oturma izni veriyor.

Letonya: Kırsal kesimden en az 71 bin 500 Euroya, büyükşehirlerden de en az 143 bin Euro değerinde ev almak gerek.

İrlanda: Ülkenin oturma izni vermek için aradığı kriter 400 bin Euroluk bir mülk alımı yapılması.

Makedonya: 40 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya bir yıllık oturma izni veriyor.

Yunanistan: 250 bin Euro'nun üstünde bir değere sahip olan gayrimenkul alımlarında 5 yıl oturma izni verecek.

Ukrayna: Açacağınız şirket hesabınızda 100 bin dolar varsa sınırsız oturma izni veriyor. Almanya: 250 bin Euro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturma hakkı veriyor.

ABD: 1 milyon dolar sermayeli şirket açana süresiz oturma hakkı, 5 yıldan sonra da vatandaşlık hakkı veriyor.


Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181