İnşaat sektörünü canlandıracak 3 adım!
Dünyanın en köklü global gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker'in Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yaptığı "konut kredisinde faizi yıllık yüzde 9 civanna çekiverin" çağrısını değerlendirdi. Taş, "inşaat sektörünün hareketlenmesi ekonominin canlanması için 3 adım atılmalı. Haizlerin Tin alüna inmesi gerekiyor. Haizlerin aylık yüzde 1 in altına inmesi gayrimenkul pazannda psikolojik olarak bir harekete yol açacaktır ve bu adım emlak piyasasına ciddi anlamda hareket getirecektir. Ayrıca, piyasayı canlandıracak diğer adımlar da şunlar olmalı; şu anda tapu harçlan alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 şeklinde alınıyor. 2008 krizinde piyasanın hareketlenmesi için tapu harçlan yüzde 1.65'ten yüzde 0.5'e indirilmişti. Piyasanın canlanması için alıcıdan ve satıcıdan alınacak tapu harcı yeniden yüzde 0.5'e indirilebilir. Yeni konutlarda KDV yi yüzde 18'den Te düşürülürse de bu adım hem birikmiş stoğun eritilmesine hem de piyasanın canlanmasına imkan verecektir"dedi.

"240 SEKTÖRÜ OLUMLU ETKİLEYECEK''
Gökhan Taş, faiz indirimi beklentisi emlak sektöründeki indirim ve vade kampanyalan ile birlikte resmileşen gayrimenkul sertifikası ihracındaki fırsatların konut sektörü ve gayrimenkul danışmanlık sektörüne de yeni bir açılım getirileceğini belirterek "Gayrimenkul sertifikası ile ilgili düzenleme ABD, Avrupa ve Körfez yatırımcısında heyecan yarattı. Yatırımcılar, özellikle konut piyasasındaki düzenlemeler ile ilgili gayrimenkul danışmanlık şirketlerine danışıyorlar. Dünyada ve Türkiye'de ilk olacak bu modeli SPK'nın sunacağı şartlara sahip her proje kullanabilecek. Bu düzenleme gayrimenkul danışmanlığı, inşaat, sanayii gibi 240 alt sektörü olumlu yönde etkileyecek. Gayrimenkul piyasasına sıcak para girişi olacak. Özellikle yabancı yatırımcılara verimli ve güvenilir bir yatırım imkanı sağlayacak. "Gayrimenkul sertifikası" alarak 100 metrekareye ulaşan konutunu satabilecek. Bu da piyasa da canlanma yaratacak" dedi.

Atılacak 3 adım;
- Faizlerin 1'in altına inmesi gerekiyor
- KDV oranının yüzde 18'in altına düşürülmesi
- Tapu harçlannın indirilmesi

Marmara Gebze Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181