'İnşaat'ta tam teşekküllü bir yasaya ihtiyaç var'!
Ekonominin lokomotifi olan sektörlerden inşaatta canlılığı korumak ve darboğazın önüne geçmek için işadamlarının ortaya koyduğu öneriler dikkat çekiyor. Son dönemde büyümenin de lokomotifi olarak görünen sektörün daha etkin olması için tam teşekküllü bir yasaya ihtiyacı olunduğu fikrini dile getirenler arasına Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da katıldı. Sektörün belli başlı sıkıntılarını dile getiren Pala, önerilerini şöyle sıraladı:

KDV’YE FORMÜL
“İnşaatı yaparken biriken KDV alacağınızı ancak inşaat bittikten yani faturalarınızı kestikten sonra alabiliyorsunuz. Bu süre ortalama 3 yılı buluyor. Benim önerim 3 yıl beklemeden her yıl sonunda KDV’nin konut kredisi olarak verilmesi. Bu para müteahhidin konut alacak müşterilerine bir banka üzerinden kredi olarak kullandırılsın.”

Pala, artan inşaat maliyetleri ve buna bağlı olarak konut fiyatlarının yükselmesi ile satışların düşmesi gibi olası sıkıntıların önüne geçmek için yeni finans modellerine ve düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu da dile getirdi.

BÜTÜN OLARAK BAKILMALI
İnşaat sektörünün durmaması gerektiğine dikkati çeken Pala, bunun için imar, tapu, ruhsat, mülkiyet, finans, yapım, satış ve teslim gibi tüm aşamaları A’dan Z’ye düzenleyecek bütüncül bir çalışmanın yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“DEVLET DESTEĞİ VE TEŞVİKİ ŞART”
Yatırımların hız kesmemesi için inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

FAİZ, MALİYET ARTIRIYOR
“Sektörümüz, 2015’te faizlerin aşırı yüksek olmasından kaynaklı geriye doğru gitme eğilimi gösterdi ve satışlar faiz kaynaklı azaldı. Bu durum sektöre ciddi anlamda zarar verdi. Bu nedenle faiz konusunda herkesin hassasiyet göstermesi kredi maliyetlerini de düşürecektir. Öte yandan; KDV oranının yüzde 1-8 bandına indirildiği, damga vergisinin kaldırıldığı ve tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e düşürüldüğü bir dönem yaşadık. O zaman sektör rahatlamıştı.

KONUT BANKASI KURULSUN
Bu gibi teşvik ve destekler sektördeki canlılığın kalıcı olmasını sağlayacağı gibi mevcut sorunların çözümünde de etkili olacaktır. Ayrıca konut finansmanı müstakil bir ihtisas bankası ile yeniden ele alınmalıdır. Faizlerdeki artış ve dövizin yükselmesi hem satışları olumsuz etkiliyor hem de konut maliyetini artırıyor.”

BAHÇEKENT'E YENİ SOLUK
Emlak Konut’un Bahçeşehir’e komşu konumda olan Bahçekent bölgesinde ürettiği projelerin sol halkası geçtiğimiz haftalarda Cihan İnşaat imzasıyla satışa sunuldu.

21 FARKLI KONUT TİPİ
Avrupark Hayat adını taşıyan 700 milyon değerindeki proje 1095 konut ve 81 ticari üniteden oluşuyor. 12 blok halinde tasarlanan projede büyüklükleri 63 ile 174 metrekare arasında değişen 1+1’den 4+1’e kadar 21 farklı konut tipinde daireler yer alıyor. Metrekaresi 4 bin liranın altında satışa sunulan projede kampanyalı cazip fiyat seçenekleri yer alıyor. Ertuğrul Yavuz Pala Projemiz, bağlantı yollarının yeni havalimanına ulaşımı kolaylaştırması nedeniyle havaalanı personellerinden de büyük ilgi görüyor, hedef kitlemiz ise daha çok yatırımcı kesimden oluşuyor” diye konuştu.

DÜŞÜK AİDATLI PROJE
Aidatların düşük tutulması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Pala, aidatları ortalama 200-250 TL bandında tutmaya çalışıyoruz” dedi. Şirketin 2.5 yıl önce satışa sunduğu Avrupark projesine komşu olan Avrupark Hayat 36 ay içinde teslim edilecek.

Mehmet Canıtatlı / Yeni Akit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181