İnşaat ustaları artık diplomalı olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Selami Merdin, yaptığı açıklamada, inşaat ustalarının eğitilmesi projesinin 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilenlerin eğitim ve belgelendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandığını belirten Merdin, bu kapsamda kendilerine 10 bin ustanın eğitim için başvurduğunu aktardı.

"BELGESİZ USTALARIN ÇALIŞTIRILMASI YASAK"
Merdin, projenin 81 ilde uygulanmaya başlandığını dile getirerek, "Daha önce aldıkları geçici ustalık yetki belgesi ile çalışan 384 bin yapı ustamızı ilgilendiren bir eğitim ve ardından belgelendirme süreci olacak. Yapı ustalarımız bundan sonra daha güvenli çalışma ortamları içinde, bilinçli uygulamalarla daha sağlıklı binalar inşa edecekler." dedi. Merdin, inşaat ustalarına verilen eğitimlerin ücretsiz olduğunu, sınav ücretlerinin de devlet tarafından karşılandığını ifade etti.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların 1 Ocak 2017'den itibaren çalıştırılamayacağına dikkati çeken Merdin, şöyle konuştu: "Ustalarımızın 1 Ocak 2017'den itibaren belgesiz çalışması yasak. Çalıştıran iş yerlerine ceza uygulanacak. Devletimiz bu konuda elinden geleni yapıyor. Usta, bu belgeyi alacak ki piyasada çalışacak yoksa çalışamaz. Hangi ustaya sorsak 'ustayım, işimi biliyorum' eliyor. Ancak işin tekniğini ve ilmini bilmediği için hayati hatalar yapabiliyor. Çalışma ortamının güvenliğini nasıl sağlayacağını bilmediği için kendi hayatını ve arkadaşlarının hayatını riske atabiliyor. İşte bu bilgileri buradaki eğitimle kazanacaklar. Ayrıca uygulama eğitimi de verilecek. Ardından Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınava tabi tutulacaklar. Hem sözlü hem uygulamalı sınava girecekler. Başarılı olanlara belgeleri verilecek. Ustalarımız bu fırsatı kaçırmasınlar. 1 Ocak 2017'den sonra belgesiz çalışanlara ceza uygulanacak. Ayrıca 31 Aralık 2017'den sonra eğitimler de sınavlar da ücretli olacak."

Yeni Birlik Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181