İnşaatta maliyetler zirve yaptı!

Pandemıden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaatta maliyetler zirve yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ağustosta yıllık bazda yüzde 42.13 artış oldu. Endeks, Ağustos 2021'de bir önceki aya göre yüzde 0.93 arttı. Maliyetler içinde en büyük payı ise inşaat malzemeleri oluşturuyor. Uzmanlar, ev fiyatlarında artan maliyetler sebebiyle yüzde 60'lık artış bekliyor. A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut fiyatlarındaki artışın en büyük sebebinin inşaat maliyetlerindeki yükseliş olduğunu söyledi.

MALİYET YÜZDE 100 ARTTI
İnşaat maliyetlerinin yüzde 100 oranında arttığını aktaran Elmas, "Geçtiğimiz ay 7.300 TL olan demir, bugün 8.300 TL. 2 ay önce ise 6.700 TL'ydi. Tüketici ev aldığında, bir miktar peşin veriyorlar. 36 ay sıfır faizli taksitler yapıyoruz. Bir miktar faizler yüksek gelebilir. Fakat faizler yüzde 1'in altına düştüğü zaman da konut fiyatları yüzde 30 artar" dedi. Piyasada arzın çok düşük olduğunu ve konut bulmanın tüketici açısından problem olduğunu vurgulayan Elmas, "İnşaat halindeki veya bitmeye yakın projeleri tüketiciye tavsiye ediyorum" diye konuştu.

HER AY % 4 ARTIYOR
Tüketici açısından konut almak için uygun bir dönem olduğunu kaydeden Elmas, "Her halükarda maliyet artışları fiyata yansıyacak. Önümüzde yüzde 60-65'lik maliyetin yansıması gereken bir rakam söz konusu. Tabii bu 1 ayda 2 ayda yansıyacak bir rakam değil. Bundan sonra konutların fiyatları her ay yüzde 5 artacak" diye konuştu. Son 3 aydır fiyatların aylık bazda yüzde 4 oranında arttığına dikkat çeken Elmas, dünyada gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığını hatırlattı.

2022 ÜRETİM YILI OLACAK
2022'nin konutta üretim yılı olacağını kaydeden Elmas, şunları söyledi: "Önümüzdeki yıl, 2016-2017'deki gibi her gün bir proje lansmanı görmeyeceğiz belki ama daha makul bir dönem olacak. Hepimizin elindeki konutlar hemen hemen azaldı. Alınan ruhsatlar var. Onları birer ikişer tüketiciye sunmaya başlayacağız."

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181