'İşçilik ve arsa fiyatlarındaki artış konut fiyatlarını da arttırıyor!'
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Meclis ve İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi üyesi Metin Öztürk, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar, sıkıntıların çözümü ve kentsel dönüşüm getirdiği avantajları anlattı.Öztürk, kredi faiz oranları malzeme, işçilik ve arsa fiyatlarındaki artışın metre kare birimi fiyatlarına yansıması dolayısıyla pahalı konut üretimine neden olduğunu, bundan dolayı üretilen konut fiyatları da ekonomik gücün üstünde olunca satışta durgunluk yaşandığını söyledi.

İnşaat sektöründe durgunluk yaşanıyor. Sizce bunun nedeni ne? Nasıl canlanır?
Gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinde lokomotif sektör olarak değerlendirilen inşaat sektörünü çok kötü noktada görmüyorum. Şu anda konutta arz fazlalığından dolayı satışta durgunluk yaşanmaktadır. Yani arz ve talep dengesi konut üretenler aleyhine bozulmuştur. Var olan konut stokunda, Türkiyedeki ekonominin iyi olmamasına rağmen inşaat sektöründe kaliteli ve nitelikli konutlar yapıldığı sürece satışların olabileceğini düşünüyorum. Çünkü konut ihtiyacı her zaman olacaktır. Ülke ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak inşaat sektörünün de canlanacağını düşünüyorum. 

İnşaat sektörünün gelişmesini engelleyen sıkıntılar neler?
İnşaat sektörünün gelişimini engelleyen faktörlerin başında arz fazlalığı gelmektedir. Kat karşılığı sözleşmesine göre alman arsalarda, arsa sahibine verilen oranın piyasa değerinin üzerinde olması maliyeti artıran en büyük etken olmaktadır. Ayrıca kredi faiz oranları malzeme, işçilik ve arsa fiyatlarındaki artışın metre kare birimi fiyatlarına yansıması dolayısıyla pahalı konut üretimi olmaktadır. Bundan dolayı üretilen konut fiyatları da ekonomik gücün üstünde olunca satışta durgunluk yaşanıyor. Ayrıca yaşanılan güncel olaylardan dolayı kişilerin seçim yapmalarını ertelemesini de sektörün gelişmesini engelleyen sıkıntılar olarak görebiliriz. Sürekli değişen mevzuat ve yönetmelikler iş yapabilme kabiliyetlerini azaltmaktadır. Kurumlar arasındaki uyum ve süreçlerin uzamasıyla da projelendirme aşamaları sekteye uğramaktadır. Ayrıca sektörün gelişimini engelleyen bir diğer husus, proje, ruhsat ve iskan aşamalarında yetkili mercilerin çözüme yönelik, kurallar çerçevesinde inisiyatif kullanmamasıdır. Kurumların ekstra prosedür, evrak yoğunluğu ve evrak istemlerindeki güncel değişiklikleri, ekonominin ve inşaat sektörünün malum durağanlığını artırmaktadır.

Gayrimenkulun yatırım olarak cazibesi var mı?
Gayrimenkul her zaman yatırım araçları arasında geçerliliğini yani cazibesini korur. Zaman zaman durgunluk yaşansa da uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracıdır. Yapılan istatistiklerden anlaşılacağı gibi konut ve işyerleri satış işlemi hacimlerinde düşüş gözlemlenmektedir. Fakat hızlı artan nüfus oranlarıyla oluşan ihtiyaç nedeni ile gayrimenkul yatırımın uzun vadede en sağlam en kârlı yatırım aracı olma özelliğini koruyacağını, hiçbir zaman önem ve değerini yitirmeyeceğini düşünüyorum.

Kentsel dönüşüm Eskişehir'de istenilen seviyede mi?
Eskişehir, özellikle şehir merkezinde deprem öncesi yapılmış eski yapı yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, kentsel dönüşümde henüz işin başında sayılır. Ama belediye ve tapu harçlarında sağlanan muafiyet, kira ve KDV istinası, otopark bedelinin alınmaması hususları, dönüşümü cazip kılmaktadır. En büyük sıkıntı kat malikleri ile paylaşım konusunda çekilen sıkıntıdır. Maliklerin arasındaki anlaşmazlıkları giderecek yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Ayrıca projelerin raporlandırma, onay ve izin süreçlerinde kurumlar tarafından projelerin hızlandırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar, sektörün canlanmasına olumlu katkı sağlayacaktır. Bunun yanında dönüşümde olan yerler şehir merkezinde olduğu için satış potansiyeli de yüksektir. Bu yüzden Eskişehir'deki kentsel dönüşüme ilginin artacağını ve dolayısıyla da dönüşümün hızlanacağını düşünüyorum.

İnşaat sektöründe nitelikli eleman sıkıntısı yaşanıyor mu?
İnşaat sektöründe nitelikli eleman bulmak son dönemlerde daha da sıkıntılı hal almıştır. Çıraklık okullarının elektrik, mekanik tesisat, inşaat yapı alanlarındaki vermiş oldukları eğitim ve bunların sonucunda sırasıyla çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi verme yetkisi vardır. Fakat bu imkânlar sağlanırken yasal iş kollarında çalışan kişilerin, hayatlarını ideme ettirebilmeleri için gereken zaman ve maddi getirilerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu durum devlet desteğiyle cazip hale getirilirse, kişiler hem sektörden uzaklaşmamış olup hem de konusunda uzman yetkili niteliklere sahip gençler yetiştirilebilir.

Kredi faizlerinin yüksekliği inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
Kredi faiz oranlarının yükselmesi satış döngüsünü olumsuz etkilemektedir. Çünkü konut ve işyeri satışlarının neredeyse yüzde 801 kredili olarak gerçekleşmektedir. Kredi faizi yükselince kişilerin geri ödeme güçleri azalmakta ve dolayısıyla alım tercihleri düşmektedir. Ayrıca inşaat firmaları da projelerini tamamlayabilmek için kredili finans ihtiyacı duyabilmektedir. Sonuç olarak kredi faiz oranlarının yüksek olması hem müşteri hem de imalatçı açısından zorlanmaya neden olmakta ve sektöre yüzde 30-35 oranlarında olumsuz etki yapmaktadır.

'Arsa payları çok yüksek'
Öte yandan, Ticaret Odası İnşaat Taahhüt "Meslek Komitesi Başkanı İsmail Çavdar da, inşaat sektörü içinde büyük sorunlar barındırdığını vurgulayarak," Başlıca sorunlar arsa temin edilememesi, arsa paylarının çok yüksek olması. Ayrıca 1/25 binlik planların yapılamaması sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. Sektörde bilgi ve deneyim sahibi olmayan birçok firma KDV'den dolayı inşaat sektörüne girmektedir. Bu da sektörü olumsuz yönde etkilemektedir" dedi. Bunun sonuncunda plan ve projeye uymayan, kafasına göre inşaat yapan bina biterken cephe değiştiren, kolan ve kirişi eksik olan binalar yapılmadığını da vurgulayan Çavdar, Tapu Kadastrodaki tapu harçları ile ilgili düzenlemenin Ticaret Odası'nın yaptığı görüşmelerle Tapu Kadastro Bölge Müdürü Cevdet Kılıç'ın büyük gayreti sonucunda çözüme kavuşturulduğunu, Türk Telekom Bölge Müdürü ile yapılan görüşmeler sonucunda kabloların altına alındığını kaydetti. 

Sadi SEDA/Eskişehir Anadolu Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181