İstanbul ofis stoku 3 yılda 2.3 milyon metrekare artacak!
EVA Gayrimenkul İstanbul'da ofislerin kira, stok ve doluluk oranlarını analiz ederek sektörün geldiği noktayı gözler önüne serdi. Hazırlanan rapora göre, şu an yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan 2 milyon 300 bin metrekare stokla birlikte bugün 4,5 milyon olan ofis stokunun 3 yıl sonra yaklaşık 6 milyon 900 bin metrekareyi geçmesi bekleniyor.

METREKARE KİRA FİYATI 45 DOLARI GÖRDÜ
Verilere göre, A sınıfı ofislerde Avrupa yakasının en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Şişli-Mecidiyeköy aksı olduğu görüldü. Bölgede en yüksek ortalama birim kira değerine 30 dolarlık aylık metrekare fiyatı ile Levent-Etiler bölgesi sahip. Avrupa yakasında A sınıfı ofislerde istisnalar olmakla birlikte ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri 16 – 33 dolar civarında. Fiyatlar bazı özel proje ve binalarda 45 dolara kadar çıkabiliyor. Maslak bölgesi ise B sınıfı ofislerde ortalama 16 dolar metrekare değere sahip bulunuyor.

Raporda, Batı bölgesi olarak tanımlanan Havaalanı bölgesi, Güneşli ve Halkalı'da yer alan ofislerin, Avrupa yakasında en düşük birim kira değerlerine sahip olduğu belirleniyor. B sınıfı ofislerde ise en düşük fiyatlar Havaalanı Batı bölgesinde görülüyor. İstisnalar olmakla birlikte bu bölgede ağırlıklı ortalamada aylık metrekare için A sınıfında, 12 dolar B sınıfında ise 9 dolar civarında seyrediyor.

Raporda, A sınıfı ofislerde Anadolu yakasının en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Kavacık olduğu göze çarparken, en yüksek birim kira değerinin Ataşehir ve Kadıköy-Kozyatağı bölgesinde olduğu dikkat çekti. Anadolu yakasında A sınıfı ofislerde ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri Ataşehir ve Kozyatağı bölgesinde 22 dolar civarında bulunuyor. Anadolu yakasında B sınıfı ofislerde ise, ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri en düşük 6 – 16 dolar olarak belirleniyor.

TALEP ARTIŞI BEKLENEN BÖLGELER
Raporda merkezi iş alanı (MİA) kavramının, söz konusu yeni gelişen projelerle şehrin farklı merkezlerine de kayacağına işaret ediliyor. Rapora göre, ofis piyasasında yıldızı yeni parlayan Kağıthane-Seyrantepe ve Kartal-Maltepe bölgelerinde talep artışı olması bekleniyor. Maslak hattının ise, İstanbul'un MİA alanı olarak gelişimini devam ettirmesi, ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor. Raporda hazır ve sanal ofislerin, ortak çalışma ofisi konseptlerinin son dönemlerde oldukça talep gördüğü ve yeni markaların tercih edilen bölgelerde hazır ofislerini oluşturduğuna da dikkat çekiliyor.

ANADOLU AVRUPA İLE YARIŞACAK
Avrupa yakasında Anadolu yakasından yaklaşık 700 bin metrekare daha fazla mevcut stok bulunduğu belirtiliyor. Gelecek ofis projelerine bakıldığında ise Anadolu yakasında Finans Merkezi projesinin de etkisiyle Avrupa yakasına yaklaşacak büyüklükte bir geliştirme yapıldığı göze çarpıyor.

Sözcü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181