İstanbul'un hangi bölgeleri kentsel dönüşümle değerlendi?
Kentsel dönüşüm sayesinde İstanbul'da yeni premium yaşam alanları doğuyor. İşte öne çıkan bölgeler ve fiyat hareketleri.

Bir zamanlar İstanbul'da lüks konut dendiğinde akıllara Etiler, Bebek, Ulus Tarabya, İstinye, Yeniköy, Kalamış, Fenerbahçe ve Suadiye gibi lokasyonlarda inşa edilen apartman daireleri gelirdi. Son beş yılda ise lüks konutta adres değişti. İmara açılan bölgeler ve kentsel dönüşümle birlikte yeni premium yaşam alanları doğuyor. Anadolu Yakası'nda Kartal, Fikirtepe, Bağdat Caddesi ve Ümraniye'de rezidans projeleri yükselirken, Üsküdar, Beykoz, Çengelköy, Riva'da villa projeleri dikkat çekiyor. Avrupa Yakası'nda, Maslak - Ayazağa - Seyrantepe ile Topkapı - Merter - Ataköy aksları ve Bomonti'de merkeze yakın olmak isteyenler için projeler üretiliyor. Zeytinburnu ve Bakırköy sahil yolu üzerinde ve yakınında ise Boğaz'a alternatif bir deniz manzarası eşliğinde nitelikli projeler hayata geçirilirken, Zekeriyaköy, Büyükçekmece, Yakuplu'da da villa kentler doğuyor. Premium projelerin sunduğu ayrıcalıklar arasında; geniş ve yeşil alanlar sosyal donatı, çocuklar için özel bölümler ve aktiviteler, nitelikli eğitim kurumları, yemek, temizlik, spor ve sağlıkta kişiye özel hizmetler, akıllı ev teknolojisi, alışveriş cadde ve sokakları yer alıyor.

KALİTEDE AVRUPA'YLA YARIŞIYORLAR
Sosyal donatısından, iç dekorasyonuna, inşaat malzemesinden, peyzaja kadar birçok konuda yatırımcısını cezbeden konutlar, kalitesiyle Avrupa ve dünyadaki diğer rakipleriyle yarışıyor. İstanbul'daki lüks konut projeleri yurtdışındaki eş değerlerleri ile kıyaslandığında fiyat açısından ucuz olduğu dikkat çekiyor. Moskova, Hong Kong, Singapur gibi İstanbul'a benzer şehirlerde A+ projelerin metrekare satış fiyatlan 40-50 bin dolarlar seviyesinde bulunuyor. İstanbul'da lüks projelerdeki en düşük metrekare fiyatları 4 bin dolardan başlıyor, 20 bin dolara kadar çıkıyor. Gayrimenkul uzmanları metrekare fiyatlarının daha da yükseleceğini söylüyor.

ZEKERİYAKÖY'DE FİYATLAR 3 YILDA YÜZDE 75 ARTTI
Sarıyer ilçesine bağlı Zekeriyaköy günümüzde şehir merkezine yakın olmak isteyen, ancak sakin bir ortamı tercih eden üst gelir grubuna mensup İstanbulluların tercih ettiği, lüks villalardan oluşan sitelerin yer aldığı bir bölgeye dönüştü. 3. Boğaz köprüsü ve Çayırbaşı-Sarıyer Tüneli bölgedeki arsa ve konut projelerinin değerini artırmaya başladı. Projelerin büyük bir kısmında sosyal tesis, otopark, yüzme havuzu ve yeşil alanların yer aldığı bölgede izin verilen yapılaşma şartları ve çevre yapısı nedeniyle sosyal tesis ağırlıklı projelere imkân sağlıyor.

32 FİRMA REKABET EDİYOR
Son üç yılda konut fiyatlarının yüzde 75 artış kaydettiği Zekeriyaköy'de 32 firma rekabet halinde. Bölgedeki konut projeleri analiz edildiğinde mevcut ve satışı devam eden markalı konut projelerinin birim metrekare satış fiyatları 2 bin 800 ile 22 bin lira gibi geniş bir aralıkta değişiyor. Uzmanlar, Zekeriyaköy'den geçecek olan 3. Boğaz köprüsünün tamamlanmasıyla değer artışının devam edeceğini söylüyor.

BÜYÜKÇEKMECE VİLLA KENT OLUYOR
Büyükçekmece bölgesi özellikle nitelikli konut ve villa projelerinin oluşturduğu inşaat hareketliliği ile hızlı bir kentleşme sürecine girdi. Bölgedeki proje sayısı her geçen gün artıyor. Büyükçekmece Gölü ve çevresi yüksek gelir grubuna hitap eden bir yerleşim bölgesi olarak ön plana çıkarken, bölgeyi fiyat ve ulaşım bazında oldukça cazip bir duruma getirdi. TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu gibi ulaşım akslarına yakın konumda bulunan bölgede üst gelir grubu tarafından tercih edilen projeler hızla çoğalıyor.

Büyükçekmece'nin merkezinin dışında kalan deniz kıyılarında ve göl koruma havzasında gerçekleştirilecek villa projelerinin sayılarının artması hedefleniyor. İlçenin tamamında 30 bin villa bulunurken, göl havzasında 3 bin villa yer alıyor. Bu sayının inşa edilecek yeni projelerle 5-6 bini yakalaması bekleniyor. Belediyenin yeni planlamalarıyla birlikte, bölgeye 50 bin villa daha yapılacağı hesap ediliyor. Mesa, Demir İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül Yapı, Arıkan Yapı bölgede proje geliştiren firmalar arasında yer alıyor. Bu projeler ticari ünitelerle birlikte karma olarak geliştirildiği gibi bazıları sadece villa projeleri olarak inşa ediliyor.

İsmail ŞAHİN/Sözcü Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181