İşte ev sahibi olmak isteyenlere uzmanlarından formüller!
Kirada oturuyor ve ev almayı düşünüyorsanız mevcut koşullarda en kritik soru, kira öder gibi ev sahibi olup olamayacağınızdır. Konut kredisi taksitlerinizin aylık gelirinizin yüzde 35 ini geçmemesine dikkat ediniz. Bunun için düşük peşinatlı ve aylık ödemesi uygun uzun vadeli konut projelerini tercih edin. Örneğin kira için bin lira ödüyorsanız ve bu meblağı konut kredisi olarak ödeyerek ev sahibi olma isteğiniz varsa, bu kira bedelinin ödendiği evin, ortalama değeri 240 liradır. Söz konusu ev için bankadan en fazla kullanabileceğiniz kredinin tutarı 190 bin lira civarında olacaktır. 50 bin lira peşinat ve yüzde 0,90 faiz oranı ile 10 yılda aylık 2.595 lira sabit taksitle ev sahibi olabilirsiniz. 10 yılın sonunda evin toplam maliyeti diğer masraflar ile birlikte 365 bin lira olacaktır. Bu zaman aralığında kira için 10 yılda geri dönüşü olmayan 175 bin liraya yakın ödeme yapılmayacaktır. Evin toplam maliyeti ile kira bedeli arasındaki 190 bin liralık fark sizin evi satın alma bedeliniz olacaktır. Bunun yanı sıra aldığınız konutun da değeri 10 yıl içinde artış gösterdiğinden kiradan kurtulup krediyle bile olsa ev alsanız kesinlikle kazançlı çıkacaksınız.

YENİ PROJELERİ TERCİH EDİN
Daha uygun fiyatlar ile ev sahibi olmak isteyen konut alıcılarının yeni başlayan projelerin ön satış dönemlerini takip etmesinde yarar var. Projelerin topraktan ilk çıkış fiyatlarının daha düşük olması, evin oturulabilir hale geldiği anda prim yapma ihtimali, istenilen kat ve daireyi seçme şansı olması ve başlangıçtaki avantajlı ödeme imkânları yeni başlayan projeleri daha cazip hale getiriyor.

ESKİ BİR EV ALIN, YENİLEYİN 
Şehrin içinden uygun fiyatlı ikinci el eski bir ev alıp yerleştikten sonra, zaman içerisinde evinizde tamirat yaparak yenileyebilirsiniz. Şehir merkezindeki 2.el eski evler daha ucuz fiyatlarıyla cazibesini hiçbir zaman kaybetmez. 

FIRSATLARI İYİ ARAŞTIRIN
Ev satın almak istediğiniz bölgede, sürekli araştırma yapıp, bir süre sonra mutlaka piyasa değerinin altında satışa sunulan bir ev veya proje ile 
karşılaşabilirsiniz. Özellikle günümüze konut projelerinde yapılan büyük ödeme kolaylıkları ve uzun vadeli düşük faiz imkânları ile daha uygun fiyata ev sahibi olabilirsiniz.

SOSYAL KONUTLAR ÖNEMLİ
Başbakanlık toplu konut idaresi (TOKİ), Emlak Konut GYO ve Kiptaş’ın geliştirdiği sosyal konut projeleri ile Türkiye’nin birçok ilinde orta ve dar gelir grupları için, 10-15-20 yıl gibi uzun vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olma imkânı sunuyor. 

TOKİ fırsat sunuyor
Gecekondu bölgeleri; Belediyelerle işbirliği halinde, modern yerleşim alanlarına dönüşürken, TOKİ “mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olma imkânı bulunmayan” yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretiyor. TOKİ’nin ürettiği konutlar vatandaşlara maliyet fiyatına, kira öder gibi küçük taksitlerle ve uzun vadeli olarak satılıyor.
 
Ev sahibi olmak isteyenlere 3 uzmandan altın öğütler;

HAYALİNİZ GERÇEK OLABİLİR

“Ödemeler kolay olsun”
Kiradan kurtulmak için en önemli unsur hiç şüphesiz kira öder gibi kendi evinin taksitlerini ödemek. Birçok projede hemen teslim ve peşinatı düşük ev bulmanın mümkün olduğunu belirten KONUTDER Onursal Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Kendi evine geçmek isteyen kişiler için çok fazla alternatif var. Eğer kira ödenirken aynı zamanda bir evin taksitinde zorlanılıyorsa bu durumda konut alıcılarının bitmiş ve hemen yerleşebilecekleri evi tercih etmesi gerekiyor. Bunun için peşinatı düşük, aylık ödemesi uygun olan birçok konut projesi bulunuyor” dedi.

“Küçük olsun senin olsun”
Küçük metrekareli evlerin iyi bir alternatif olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Metrekarelere takılmamak gerekiyor. İlk ev işe yakın ve ihtiyaçların birçoğunu karşılayabilecek lokasyondaysa küçük ev ilk ev için ideal. Üstelik küçük evlerde 4-5 kişilik bir aile rahatlıkla yaşayabilir. Böylece küçük evle daha büyük evin kapısının da aralanması sağlanır. Bu yolla kiradan kurtulan ve daha sonra evini büyüten birçok kişi var. Kişiler beklentilerini üst seviyelerde tutmalı ama bunun için küçük adımların da atılması gerekiyor” dedi.

“10 yıllık kira bedeli faizden fazla’’
Kiradan kurtulup konut almak isteyenlerinkarşısına çıkan en büyük problemlerden birisi de faiz oranlarının yüksekliği. İstanbul Gayrimenkul Değerleme Başkanı Ahmet Büyükduman, kiracıların her ay belirli bir kira ödediklerine dikkat çekerek, ödenen kira ile 10 yılda çekilen paraya verilen faiz arasında çok büyük bir uçurum olmadığını söyledi. Büyükduman, ev sahibi olmak isteyen kişilerin faizden korkmaması gerektiğine de işaret ederek, faizlerin düşüş gösterdiği dönemde krediyi yeniden yapılandırma imkânı olduğunu da hatırlattı.

HESAP ORTADA KAZANÇ KAPIDA
Kirada oturan bir kişinin en iyi şartlarda aylık 500 lira kira ödediğini ve her yıl kiranın en az enflasyon oranında artış gösterdiğini belirten Ahmet Büyükduman, “500 lira kira ödeyen bir kişi enflasyonu da baz almadan kira artışının yıllık 50 lira olduğunu varsaydığımızda 10 yıl içinde kira için cebinden 87 bin lira para çıkarmak durumunda kalacak. Üstelik 87 bin lira artabilir ama azalmaz ve kiracı bu rakamı ödemek durumunda.. Buna karşın aynı kişi, bankadan gidip yüzde 0,85 faizle 100 bin lira kredi çekse bankaya anaparaya karşılık ödeyeceği faiz rakamı 70 bin lira olarak hesaplanıyor” şeklinde konuştu.

DAR GELİRLİ İÇİN FORMÜLLER
Başlangıçta peşinatı düşük, aylık ödemesi uygun olan bitmiş veya bitmeye yakın, hemen yerleşilebilecek evi seçin. Şehir merkezi yerine biraz daha uzakla ev tercih ederseniz, şehir merkezinde satın alacağınız evlere göre çok daha hesaplı olan şehir dışı projeler size konfor ve lüks sağlayacaktır. n Evi satın almak istediğiniz semtte, sürekli araştırma yapıp, bir süre sonra mutlaka piyasa değerinin altında satışa sunulan bir ev bulabilirsiniz. n Şehir içinde eski bir ev alıp yerleşip sonra paranız oldukça evinize tamirat yapabilirsiniz. Şehir merkezindeki ikinci el evler cazibesini hiçbir zaman kaybetmez. 

Mehmet Canıtatlı / Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181