İTO'dan 'İhtisas bankası' önerisi!
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Sektörün küresel büyüklüğü 7.2 trilyon dolar. 10 yıl içinde 12 trilyon dolarlık bir sektör haline gelecek. Dünya genelinde 2030 yılma kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacağı tahmin ediliyor. Orta vadede, sektöre yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması ve sektörün hem içerde hem de yurt dışında ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlayacak araçların geliştirilmesi gerekiyor" dedi. Türkiye'de, geçmişte ana sektörler için ihtisas bankaları kurulduğunu ve başarılı da olduğunu hatırlatan Çağlar, şu anda ABD gibi birçok ülkede bu tür kurumların sektörlere önemli rekabet avantajları sağladığını vurguladı, inşaat ve gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisi içindeki payının da çok büyük olduğunu vurgulayan Başkan Çağlar, "Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7.2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör, 200 sektörü harekete geçirebiliyor. Sektörün küresel bağlantıları da her yıl büyüyor. Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 108 ülkede 8 bin 600'ün üzerinde projede, 325 milyar dolara ulaştı" dedi.

İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın'ın başkanlığında yapılan 'İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü İçin 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı' çalışmasına 52 kurum ve 250 sektör temsilcisi katıldı. Toplam 10 bin 928 saatlik çalışma sonucu stratejik eylem planı raporu tamamlandı. Raporda özetle, şu önereler öne çıktı:

-İnşaat sektörü için kamu destekli bir ihtisas bankası kurulmalı.
-İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu saklanmalı.
-Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internet'ten erişime açılmalı.
-Güncellenen reel değerler baz alınarak alımsatım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.
-Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı.
-Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.
-Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.
-Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.
-Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı bu bütçeler vergiden muaf olmalı. Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli ve buralara yoğunlaşılmalı.

Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181