Kanal İstanbul'da binaların yükseklik sınırı 4 kat olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul'un iki tarafında da binaların 4 katı geçmeyeceğini söyledi.

Asrın projesiyle ilgili bilgi veren Kurum, Kanal İstanbul'un her iki tarafında yatay mimarinin hakim olacağını kaydetti: 4 katı geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarının olduğu modern iki şehir kurma arzusundayız.

Kanala modern iki şehir: Yapılar 4 katı geçmeyecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul'u anlattı: "Asrın projesinde kanalın her iki tarafında yatay mimari hakim olacak. 4 katı geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarının olduğu modern iki şehir kurma arzusundayız."

3.7 milyon kişiden 1.3 milyar lira geldi
İmar barışına ilişkin de Bakan Kurum, şunları söyledi: "3 milyon 780 bin vatandaşımız müracaat etmiş, 1 milyar 350 milyon lira para ödenmiştir. Başvurular 31 Ekim'de, ödemeler ise 31 Aralık'ta sona erecek. Ciddi bir talep var. Bu yeni bina yapma kanunu değil, bir imar barışı. Bu manada buna belediye başkanlarımızın müsaade etmemesini de rica ediyorum."

50 MİLYARI BULABİLİR
Kurum, şöyle devam etti: "imar barışında beklentimiz 40-50 milyar lira seviyesinde. Yaklaşık 13 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir konu. Vatandaşların yüzde 80'nin faydalanacağını düşünüyorum. Bugüne kadar 14 imar affı çıktı. Bu son barış. Bir daha af çıkmaması noktasında şehirlerde çalışmaları başlatacağız."

1.1 milyarlık sermayeyle güçlü bir Emlak Bankası
Değerlendirmelerinde Emlak Bankası'nın 2001 yılında tavsiye sürecine girdiğini de hatırlatan Murat Kurum, "Bugün tasviye sürecini başarıyla tamamladık, ilk 100 gün içerisinde hızlı şekilde bankayı faaliyete geçireceğiz. Yaklaşık 1 milyar 100 milyon lira ödenmiş sermayesiyle güçlü bir banka olacak. Emlak Bankası'nın geçmişte yaptığı projelerin daha büyük bir vizyon çerçevesinde yenilerini yapacağız" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'asrın projesi' olan Kanal İstanbul'a ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Projenin İstanbul'a ve Türkiye'ye değer katacağını kaydeden Kurum, 43 kilometrelik kanalın her iki tarafında yatay mimarinin hakim olacağını söyledi. Kurum, "4 katı geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarının çocuklarımızın, gençlerimizin yaşlılarımızın vakit geçireceği, zaman harcayacağı alanların barındırıldığı modern iki şehir kurma arzusundayız" dedi. Kurum, '100 Günlük İcraat Programı Basm Buluşması' programıyla gazetelerin Ankara temsilcileri ve muhabirleriyle bir araya geldi.

'HASARLI' BİNALAR İÇİN ALAN
100 günlük eylem planında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilişkin 39 madde olduğunu anımsatan Kurum, ilkinin 'Kanal İstanbul' olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bu, şehirde yeni bir nüfus değil, daha çok İstanbul'un içindeki hasarlı diyebileceğimiz veya yıkılması gereken binaların rezervi noktasında kullanılacak konutlar olacak. İlk 100 günde 1/100.000 ölçekli planlarımızı hızlı bir şekilde hazırlayacağız." İhaleyi yapacak olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'yla bir protokol yaptıklarım anlatan Bakan Kurum, "Biz arazi üretimini yapacağız, Ulaştırma Bakanlığımız da çok yakında ihaleye çıkacak" ifadelerini kullandı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIYOR 
Kentsel dönüşüm kapsamında 2012'den bu yana 2 milyar liraya yakın kira yardımı yaptıklarım belirten Kurum, şöyle konuştu: "Ülke genelinde 7.5 milyon bağımsız birimin dönüştürülmesini hedefliyoruz. 1 milyon 300 bin bağımsız biriminin dönüşümüne de başladık Bunu daha hızlı bir şekilde yürüteceğiz. Sahada yaşanan sorunları ve gerekli düzenlemeleri Meclis'e götüreceğiz."

Miray Çimen / Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181