Kayaşehir son 10 yılda markalı konut üreticilerin yatırım adresi oldu!
İstanbul'un Başakşehir ilçesine bağlı Kayaşehir, son yıllarda yeni gelişim bölgesi olarak öne çıkmış durumda. Hem yatırım hem de oturum için konut alanların dikkatini çeken bölge, modern bir uydu kent olarak yapılaşmasını sürdürüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı planlanan Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı gibi büyük kamu yatırımlarına yakın konumuyla her geçen yıl değer kazanan bölgede üretim, planlama ve satış aşamasında 16 proje bulunuyor. Kayaşehir, konut gelişiminin yanı sıra son dönemde ofis ve AVM yatırımlarına da ev sahipliği yapmaya başladı. Bölgede yatırımı bulunan birçok şirket, varolan projelerinin yanı sıra yeni projeler geliştirmek için de yer arayışında.

Dev projelere yakın
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı planlanan Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, 2 bin 680 yataklı şehir hastanesi, şehir parkı, metro ve havaray gibi büyük kamu yatırımlarıyla çevrelenen bölgenin cazibesi her geçen gün artıyor. 10 yıl önce TOKİ, Kiptaş, Emlak Konut'un liderliğinde yapılaşmanın başladığı Kayaşehir, bugün ona ve orta üstü gelir grubuna hitap eden bir bölge haline geldi. Özellikle ailelere hitap eden geniş dairelerin geliştirildiği bölge, hayata geçirilecek metro hattı ve bağlantı yollarıyla ulaşımıyla da önem kazanıyor. Bölge, ulaşım projeleriyle de önümüzdeki dönemde değer kazanma potansiyeli taşıyor. 2018 yılında hizmete açılması planlanan Başakşehir-Kayaşehir-Olimpiyat tramvay hattı 15 kilometrelik hat üzerindeki dokuz istasyondan oluşacak. Tamamlandığında Başakşehir-Kayaşehir-Olimpiyat arası yolculuk süresini 45 dakikaya indirecek olan tramvay hattıyla, 2019'da açılması planlanan Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı raylı sistem hattı entegre olduğunda 3. Havalimanı'na da ulaşılabilecek. Hem 3. Köprü bağlantı yoluna yakınlığı hem de 3. Havalimanı'na ulaşım kolaylığı sayesinde önümüzdeki dönemde bölgedeki konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşanması bekleniyor.



Bölgeyi öne çıkaran 3 faktör ne?

-Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı planlanan Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı gibi büyük kamu yatırımlarına yakın konumuyla değer kazanma potansiyeline sahip olması.
-Yeni metro hatlarıyla kent merkezine daha da yakınlaşacak olması.
-Büyük parselli arsa stokuyla nitelikli proje üretimine elverişli bir bölge olması.

Son beş yılda ne oldu
Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Özge Çakır, bölgedeki konut projelerinde metrekare fiyatlarının 3 bin 200 TL ile 10 bin 500 TL aralığında değiştiğini söylüyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'ın 2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu'na göre, bu bölgede 2013 yılında yüzde 28, 2014 yılında yüzde 16, 2015 yılında yüzde 29 fiyat artışı yaşanırken, 2016 yılında ise yüzde 15,7'lik düşüş gözlemlendi. Kayaşehir, son beş yılda bileşik olarak bakıldığında konut fiyatlarının yüzde 61 arttığı bir bölge olarak İstanbul'da 34 bölge arasında 27'nci sırada yer alıyor. Özge Çakır, 2016 yılında yaşanan düşüşün nedeninin, bölgedeki konut arzının yüksek bir hızla artmasına karşın büyük yatırım projelerinin yapım sürecinde olması dolayısıyla talebin aynı oranda yönlendirilememesi olarak yorumlanabileceğine dikkat çekiyor. Çakır, "Ancak gelecek üç yıl içerisinde yatırım projelerinin hayata geçirilmesiyle beklenen talebin yaratılabileceği ve artan fiyat ivmesinin sürdürülebileceği düşünülüyor" diyor.

AVM de geliyor
Palladium markasıyla AVM pazarında faaliyet gösteren Tahincioğlu Holding, İstanbul Ataşehir ve Antakya'nın ardından üçüncü Palladium AVM'yi Kayaşehir'de açacak. Tahincioğlu'nun Nidapark Kayaşehir isimli projesinde yer alacak olan AVM için 200 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor. Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Nidapark Kayaşehir isimli projelerinin bölgeye değer katmasını beklediklerini söylüyor. Tahincioğlu, "İki yıl içinde açmayı planladığımız Kayaşehir'deki projemizin hafriyatı bitti. 100 civarında perakende markasının yer alacağı projede, AVM'nin yanı sıra konut ve ofis de olacak. Toplam 400 milyon TL'lik yatırım yapacağız. Bunun 200 milyon TL'si AVM'ye gidecek" diyor.

"Yeni alanları değerlendiriyoruz”
Artaş İnşaat YKB Süleyman Çetinsaya
"Kayaşehir, Başakşehir'in yeni gelişim bölgesi olarak İstanbul'da öne çıkmış durumda. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, muhtemel Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, metro ve havaray gibi kamu yatırımlarıyla çevreleniyor. Emlak Konut GYO ve TOKİ öncülüğünde gelişimini sürdüren bölgede, Avrupa Konutları Başakşehir projemizle yer alıyoruz. 941 konut ve 27 ticari ünitenin yer aldığı projemizde çalışmalarımız hızla ilerlerken bölgedeki yeni yatırım alanlarını da değerlendiriyoruz."

"Yatırımcılar yer bakıyor"
EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik

"Kayaşehir, Avrupa Yakası'nın yeni genişleme bölgesi olarak son yıllarda öne çıkıyor. Sosyal donatıları olan nitelikli projeler üretmeye yönelik arsa stokunun bol olduğu bölgede tüm gayrimenkul şirketleri proje geliştirmek üzere yer arayışında. Önümüzdeki 10 yıl içinde bölge nüfusunun üç kat artması bekleniyor. Bu nüfus doğrultusunda buradaki konut sayısı da artacak."

"Üç proje yapıyoruz"
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan
"Şu anda Kayaşehir'de Park Mavera 1, 2 ve 3 projelerini inşa ediyoruz. Bölgede önümüzdeki dönemde planladığımız iki projemiz daha var. Başakşehir, eski şehir dediğimiz İstanbul'un doğal sınırında yer alıyor. Esenyurt, Beylikdüzü ve 3. Havalimanı'nın inşa edildiği Arnavutköy'ü şehir merkezine bağlayan bir hub konumunda. Planlı kentleşmeye uygun arazi yapısı nedeniyle Türkiye'nin vizyon projelerinin de bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Yani Başakşehir gelişmeye, değer kazanmaya açık bir bölge."

Levent Gökmen / Ekonomist

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181