Kayı Holding sağlık yatırımlarına Afrika ülkelerinde devam edecek!
Kayı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, "Bugün Kayı bayrağı 20'ye yakın ülkede 65 noktada dalgalanıyor. Halen devam eden işlerimizin sipariş değeri 2.1 milyar dolar. Sağlık grubunu da Kayı İnşaat gibi bir dünya markasına dönüştürmek için yola çıktık" dedi.

Ağırlıkla inşaat faaliyetleriyle tanınan ve bu alanda dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri listesinde yer alan Kayı Holding, önümüzdeki dönem sağlık yatırımlarına ağırlık verecek. Halen 25 hastanede görüntüleme hizmeti veren grup bu faaliyetini 3 Afrika ülkesine taşıyor. Holding, bir hastanenin inşaatından donanımına, personel eğitiminden hizmete hazır formasyona gelinceye kadar bütün aşamalarını gerçekleştirerek teslimini öngören 'package' işine Cezayir'den başladı. Bu konuda dünya markası olmayı hedefliyor. Türkiye'de kamu-özel işbirliği modeli (PPP) ile gerçekleştirilen sağlık kampusu hastanelerinden Gaziantep'i inşa eden grup, yeni ihalelere hazırlanıyor. Sipariş değeri 2.1 milyar doları bulan inşaat işleri devam ediyor. Yatırımcı olarak yine Cezayir'de inşa ettiği 4 otel için 3 uluslararası zincirle anlaştı.

25'inci yılını kutlayan holdingin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz ile CEO'su Alpaslan Korkmaz, düzenledikleri basın toplantısında geçen 25 yılı ve önümüzdeki dönem hedeflerini anlattı. Çeyrek asırlık faaliyetleri süresince yurtiçi ve dışında yaklaşık 400 projeye imza atan Kayı Holding'in yeni vizyonu sağlıkta dünya markası olmak... Müteahhitlik ve inşaat, yatırım, gayrimenkul, enerji ve sağlık olmak üzere 5 ana sektörde faaliyet gösteren holdingin sağlık yatırımlarına ağırlıkvereceğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: "25 yılda yüzlerce projeye imza attık.

1993'ten sonra, önce Türkmenistan, arkasından bütün Orta Asya'ya yayılan taahhüt işlerimizde önemli projeler gerçekleştirdik. Rusya'da, VW'nin Almanya dışındaki en büyük tesisini, Vestel, Beko üretim merkezlerini, IKEA mağazaları gibi birçok önemli projeyi gerçekleştirdik. İş yaptığımız ülkelerde ve Türkiye'de defalarca 'en yüksek vergi veren şirketler' listesinde yer aldık. 10 yıl üst üste, 'En Büyük Uluslararası İnşaat Şirketleri' arasına girdik. Bugün Kayı bayrağı 20'ye yakın ülkede 65 noktada dalgalanıyor. Şu an devam eden işlerin sipariş değeri 2.1 milyar dolar. Sağlık grubunu da tıpkı Kayı İnşaat gibi bir 
dünya markasına dönüştürmek için yola çıktık. Bu sektörde de dünyanın önde gelen firmalarından biri olmaya adayız. Sağlıkta Türkiye büyük bir başarı hikayesidir. Sağlığa erişimde sağlanan olanaklar dünyanın gelişmiş ülkelerinde bile yok. Bizim debukonuda yatırımlarımız artıyor. Halihazırda 25 hastanede hizmet veren medikal görüntüleme ve radyoterapi şirketimiz 3 yılda Türkiye'nin en büyük medikal görüntüleme firması haline geldi. Medikal görüntüleme ve radyoterapi alanında 10 ülkeye yatırım yapma kararı aldık. Kenya, Uganda ve Senegal'deki yatırımlarımıza bu yıl içinde başlayacağız. Afrika ülkelerinden sağlık yatırımlarımıza büyük talep var. Yurtdışı ağırlığımız devam edecek. Ciromuzun yüzde 90'ı yurtdışı işlerden geliyor."

'Yeni bir sektöre girmeyeceğiz elimizdeki işleri büyüteceğiz'
Coşkun Yılmaz, grubun enerji alanında 50 MW kurulu güçte 4 HES sahibi olduğunu, bu sektörde yatırımları artırmayı şimdilik düşünmediklerini söyledi. Yılmaz, "Yeni bir sektöre girmeyeceğiz. Elimizdeki işleri büyüteceğiz. Sağlıkta yeni hastane projelerine girebiliriz. Belki enerjiden çıkmamız söz konusu olabilir" dedi. İnşaat faaliyetlerinin devam edeceğini, geçtiğimiz 25 yılda 25 AVM yaptıklarını ve Cezayir'de de Afrika'nın en büyük AVM'sini kurduklarını belirten Coşkun Yılmaz, Kaddafı'nin devrilmesinden hemen sonra Libya'ya girdiklerini, son dönemde Türkiye-Libya ilişkilerindeki iyileşmenin de desteği ile bu ülkede de önemli projeler üzerinde durduklarını belirtti.

Birinci ısımız taahhüt ikincisi yatırım...
' Kayı Holding CEO'su Alpaslan Korkmaz, grubun faaliyetlerini şöyle özetledi:
-Birinci işimiz taahhüt, ikincisi yatırım. Şehir otelleri yapıyoruz. Rusya'da iki otelimiz faaliyette. Cezayir'de 4 otel yapıyoruz, ikisini Divan işletecek. Sheraton ve Marriot ile görüşüyoruz. Bu alanda yatırımlarımız devam edecek.
-Üçüncü işimiz yenilenebilir enerji. 4 HES'imiz var.
-Dördüncü işimiz sağlık oldu. Görüntüleme merkezlerimiz var. Kamu, Özel işbirliği (PPP) modeliyle yapılan şehir hastanelerinden Gaziantep bizde. 25 yıllık işletmesi tarafımıza ait projeyi Samsung ve Şalini Impregilo'nun eşit ortaklığında gerçekleştiriyoruz. 700 milyon dolarlık bu projeyle Türkiye'ye yüzde 100 yurtdışından finansman sağlıyoruz. Bin 875 yataklı, dördüncü büyük projedir.
-Sağlıkta başka alanlara da girdik. Package tabir edilen iş kolunda faaliyet gösteren şirketimizin alanı; hastanelerin projelendirilmesinden başlayarak kullanılacak alet ve ekipmanların incelenmesini, alımı ve kurulumunu, daha sonra da tüm hastane ekibinin ekipman ve aletler konusunda eğitilmesini kapsıyor. Bu şirketimizin şu anda 200 milyon dolarlık bir sipariş defteri var. Cezayir'de böyle 3 proje aldık. Bu alanda yatırımlarımız, faaliyetimiz yoğunlaşacak.

4 kıtada faaliyet gösteriyor 6 bin kişiye istihdam sağlıyor
-Kayı Holding'in 2015 cirosu 240 milyon dolar. 2016 sonu 400 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
-5 sektörde faaliyet gösteriyor: Taahhaüt, yatırım, enerji, gayrimenkul ve sağlık --Grup şirketleri 6 bin kişilik istihdam sağlıyor.
-4 kıtada, 20'ye yakın ülkede faaliyet gösteriyor,
-Bugüne kadar 400e yakın proje gerçekleştirdi. 



İbrahim EKİNCİ/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181