'Kentlerin planlanması insanların kaderini de belirleyecek'!
Forum İstanbul Başkan Yardımcısı ve RE-PİE Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur; konuşmasında dünyanın geçirdiği önemli tarihsel gelişmelerden bahsederek bugün geldiği nokta hakkında bilgi verdi. Dünyanın ekonomik krizle birlikte ekolojik bir çöküşle yüz yüze kaldığına dikkat çeken Sur, "Yerkürenin ortalama sıcaklığının 1 derece artması bizi küresel iklim değişikliği ile karşı karşıya bıraktı. 5 derecelik bir artış ise dünyayı yaşanır bir yer olmaktan çıkaracaktır." dedi. Enerjiyi az tüketen, karbon salımı düşük, çevre dostu yeşil teknolojilerin 4. Sanayi devrimi kapsamında süratle devreye alınması gerektiğini vurgulayan Sur konuşmasını; Endüstri 4.0 uygulamasıyla akıllı şehir teknolojileri, internet ve yapay zeka üzerinden üretim optimizasyonunun sağlanacağını ve yeryüzü kaynaklarının doğru bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizerek sonlandırdı.

Yabancı yatırımcının yeni enstrümanı GYF
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç'un açılış konuşmasıyla başlayan ve Digicom Gayrimenkul Grup Başkanı Işık Gökkaya moderatörlüğünde devam eden son oturumda kentsel dönüşümün tinansal boyutu, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım tonları, gayrimenkul portlöy yönetim şirketleri, gayrimenkul sertifikaları ve kira sertifikaları konuşuldu.

Sermaye piyasalarının gayrimenkul sektörü için gerekliliğinden bahseden Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, "Bankalar topladıkları mevduatların üzerinde kredi verdiği için bu anlamda bankacılık sınıra dayandı. Dolayısıyla büyümeyi başka kaynaklardan finanse etmek zorundayız. Bunlardan biri de sermaye piyasaları" dedi. Borsada ciddi ıskontolarla işlem gören GYO'ların cazibesini kaybettiğine değinen Koç, bunların yatırımcı gözünde dizayn edilen bir araç olmaktan çıktığını ve sırf vergi avantajı için kurulan GYO'lar yüzünden kirlenmiş bir alana dönüştüğünü belirtti. Son yıllarda Türkiye sermaye piyasalarına giren GYF'lerinse kurumsal yatırımcıyı hedefleyen bir ürün olduğunu söyleyen Koç, "Kurumsal yatırımcıların gelişmesiyle birlikte o tarafı hedefleyen yabancı yatırımları gayrimenkule çekmek için GYF'lerin ideal olduğunu düşünüyorum. Ancak bu araçtan kısa vadeli kazanç beklememek gerekir, orta vadede başarılı olacaktır" dedi.

Türk tipi finansman modeli geliştirilmeli
Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise kentsel dönüşümde tüm paydaşları bağlayan bir ana eksen belirlenmesi gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, "GYO. GYF gibi enstrümanların kentsel dönüşüm Özelinde tek başına Türkiye gayrimenkul sektörünün ihtiyacını çözebileceğinden emin değilim. Türkiye'de kentsel dönüşümden kamu, özel sektör ya da hak sahibi ne bekliyor bilmiyoruz. Amaç güvenli binalar mı yapmak, yeni şehirler mi oluşturmak, yoksa ekonomiye canlılık vermek mi" sorusunu gündeme getirdi. Türkiye gerçeğiyle Londra ya da New York'un gerçeğinin aynı olmadığını işaret eden Çelik, "Türk tipi bir finans ve iş modeline ihtiyaç var. Yabancı yatırımcıyı da içine alacak, tüm paydaşlara fayda sağlayan ve tek bir eksende toplayan yeni bir finansman modeline ihtiyacımız var" diyerek sözlerini tamamladı. 

Yapı Malzeme Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181