'Kentsel dönüşüm anlayışımız değişmeli'!
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, nisan ayıyla birlikte lansmanlara hızlı bir şekilde başladıklarını belirterek, bu ve benzeri lansmanların devam edeceğini söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye'deki istihdamın yüzde 8'ini oluşturduğunu dile getiren Kurum, bu ekonomik gücün en önemli aktörlerden birisinin de konut geliştiricileri olduğunu aktardı. Kurum, geçen yıl 1,3 milyon konut satışının yüzde 20'sinin İstanbul'da gerçekleştiğini kaydederek, "Bu rakam günde 650 konut satışı demek. Konut talebindeki canlılığın en önemli göstergesi. Türkiye ekonomisi, istihdam verileri ve desteklediği sektörler açısından önemli bir veri" diye konuştu.

Faiz indirimi bekliyoruz
Fed'in 2014 sonundan itibaren faiz artırımıyla ilgili söylentisinin gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkilediğini anımsatan Kurum, son dönemde Fed'in kararlan daha olumlu bir takvim sürecinde uygulayacağını açıklamasının süreci Türkiye lehine döndürdüğünü aktardı. Kurum, "İç piyasaya baktığınızda faizlerle ilgili önemli gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Hatta önümüzdeki süreçte faiz indirimleri olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Geçen yıl Türkiye'nin yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan Kurum, bu rakamının beklenenin üzerinde olduğunu, bu rakamın Türkiye'deki ekonomik istikrarın piyasaya ve büyümeye etkisini gösterdiğini söyledi.

Kentsel dönüşümde yeni sayfa açmalıyız
Kurum, kentsel dönüşüme değinmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında temellerini attığı ve seferberlik ilan ettiğinden bu yana kentsel dönüşümde çok sayıda proje yapıldı. Bugün baktığımızda birçok parçacık uygulamalar yapılıyor. Artık bundan sonra kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açmalıyız. İstanbul'un tarihi dokusunu, mirasını konuştuğumuz bu süreçte kentsel dönüşüm uygulamalarının bir master plan çerçevesinde devam etmesi ve bu plana uygun bir şekilde tek elden yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna ilişkin çalışmaların da ivedilikle yapılması kanaatindeyim. Biz de bu konuya ilişkin üstümüze ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bununla ilgili hem TOKİ hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili çalışmalarımız var. Bu süreç hem ülkemiz hem İstanbul açısından çok önemli. Bunu da bir master planı çerçevesinde ne yaptığımızı bilerek dönüştürmemiz gerekiyor. Buna ilişkin biz kendi nezdimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." Kurum, Emlak Konut GYO olarak ellerinden geldiğince projelerinde yatay mimariyi uygulamak istediklerini belirterek, Ataşehir, Kayabaşı ve Hoşdere'de bir master plan yapılarak ilerlenildiğini, başından sonuna kadar bu master planına bağlı kaldıklarını söyledi.

İstanbul'un geneline ilişkin bir master plan yapılmalı
Kurum, İstanbul'un geneline ilişkin bir master plan yapılması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Biz, bu konuda ufak bir çalışma yaptık. Neticede direkt bizim işimiz değil, ilgilileri, yetkilileri biz değiliz. Bu sektörde iş yapan en büyük GYO olarak böyle bir talebimiz var. bu sefer hem yatırımcı hemen konut alıcısı ne yapacağını bilir. Bir vatandaş ' olarak söylüyorum; İstanbul'un tarihine, mirasına saygı duyarız ve her şeyi bu çerçevede yaparız. Master plana göre kentsel dönüşüm sürdürülebilir. Yoğunluk olan yerde yoğunluk artışıyla kentsel dönüşümü devam ettirmemeliyiz." Bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de çalıştığını dile getiren Kurum, süreç içerisinde bu master plan çalışmalarının el birliğiyle hayata geçirilebileceğini aktardı.

22 dönüm üzerinde 621 bağımsız bölüm
Kurum, bugün lansmanı yapılan projenin 22 dönümlük arsa alanı üzerinde gerçekleştirildiğini belirterek, arsanın E-5'i TEM Otoyolu'na bağlayan Basın Ekspres yolu üzerine bulunduğunu söyledi. Kurum, bu yolun iş ve ofis odaklı bir gelişim sergilediğini kaydederek, projenin hem Atatürk hem de Üçüncü havalimanına yakın olduğunu aktardı. Projede 440 milyon liralık satış taahhüdü bulunduğunu dile getiren Kurum, "Yüzde 39 oran karşılığında 171 milyon lira şirket payı toplam geliri taahhüt edildi. Projede 621 bağımsız bölüm var. Sektörde balon vardı, arz fazlası vardı diyenlere inat daha lansman öncesinde yüzde 30'a yakın ön talep geldi. Bunlar, satışı gerçekleşmiş projeler. Yoğun ilgi var" diye konuştu. Kurum, süreç içerisinde kendilerine taahhüt edilen 171 milyon 600 bin liralık gelirin proje değerlendiği ve zamanla değerleneceği için artabileceğini bildirdi.

Yılsonu hedeflerini tutturacağız
Kurum, "Emlak Konut'un ilk çeyrek verilerine baktık. Bir önceki yıla göre bin ünitelik azalış söz konusu gelirde de biraz düşüş var. Siz nasıl yorumluyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık, geçmiş yıllarda yıllık verileri açıkladıklarını ve gelinen süreçte bunun doğru olmadığını fark ettiklerini anımsattı. Son 2 yıldır aylık veriler açıkladıklarını belirten Kurum, "Baktığınızda açıkladığımız hedeflere çok uzak değiliz. 3 aylık dönem için de uzak değiliz. Yeni lansmanlar ve satışlar gelecek. İnşallah yılsonu biz beklediğimiz satış hedeflerine ulaşacağız diye düşünüyoruz" dedi. Murat Kurum, faizlerin düşüp düşmeyeceğine ilişkin bir soruya karşılık, bu konuyu her yerde dile getirdiklerini belirterek, "Geçen bir kentsel dönüşüm toplantısında bir kamu bankamızın genel müdürü vardı. Onunla da konuştuk. Onlar da çalışmalarını yapıyor ancak onların da elinde değil. Onun dışında Emlak Konut olarak biz faizleri indirdik. Yükleniciler ile ortak karar aldık. Buna ilişkin bizim faiz oranlarımız diğerlerinden farklıdır. Bizim projelerimizde TÜFE'li satış gibi farklı alternatifler var. TÜFE'li almayıp balirli bir bedel üzerinden borçlanmak isteyenler için 0,70 faiz oranıyla 6 aydır satış yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yenigün Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181