'Kentsel dönüşüm Torba Kanun ile hızlanacak'!
Uzmanlar yeni yasal düzenlemelerin kentsel dönüşümü 3 noktada değiştireceğini söylüyor. İşte o maddeler: İlki riskli alanda uzlaşmayan parselin, arsanın 2/3 çoğunluk karanyla satılması, İkincisi riskli alan ilanında % 65'lik ruhsatsız yapı kriteri, Üçüncüsü riskli alanlarda yeni inşaat yapımının 2 yıllık yasaklanması kararları. Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; bu üç temel değişikliğin kentsel dönüşümü, daha cazip hale getireceğini söyledi. "Özellikle riskli alanda 2/3 karanyla uzlaşmayan parsellerin il müdürlüklerinde birkaç ay içinde müteahhit ve yatırımcı şirketlere satışı değişikliği kentsel dönüşümü uçuracakür" diyen Prof. Dr. Öngören; apartmanlarda dönüşüme karşı çıkanların daireleri nasıl satıkyorsa şimdi de riskli alanda dönüşüme karşı çıkan arsalann veya binalann diğer maliklere ve yaünmcı şirketlere satılacağını ve bunun dönüşüm süresini bir ya da iki yıl kısaltacağını ekledi.

Eskiden acele kamulaştırma ile uzlaşmayan, kişilerin uzattığını ve dönüşüm heyecanının ortadan kalktığını söyleyen öngören, riskli alanda dönüşümün cazip hale geldiğini ancak mahkemelerin durdurma ve tedbir koyma ihtimallerinin düşünülerek yatinmcı şirketlerce dönüşüm süreçlerinin dikkaüe planlanması ve hazırlanması gerektiğim vurguladı. Öngören; riskli alanlarda için iptal kararlan doğrultusunda % 65 ruhsatsız veya kaçak yapılaşma kuralı ile çarpık kentieşen alanlann kolayca dönüşüme katılabileceğini; bu hüküm sonucu Güneydoğuda terör kapsamındaki alanlarda da dönüşümün kolay uygulanacağım ve acele kamulaşürmaya tepkilerin ortadan kalkacağını belirtti. Değişiklikle üzerindeki toplam yapı sayısının %65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak ilan edilebilecek.

DEĞİŞİKLİKLER DİĞERLERİ KADAR ÖNEMLİ
Torba Kanunda üçüncü önemli değişikliğin de diğerleri kadar önemli olduğunu söyleyen Öngören; Çevre Bakanlığı, TOKİ veya belediyelerin, riskli alanlarda her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl geçici olarak durdurabileceğini, imar ve yapılaşmanın durdurulmasının 1 yıl daha uzatılabileceğini belirterek; riskli alan ilan edilen yerlerde aknan inşaat ruhsatlannın hükmünün kalmayacağım, başlayan inşaatlann da kentsel dönüşümde yapılacak ana projeyi engellememesi için durdurulacağını ilave etti. Öngören, Torba Kanun ile getirilen diğer değişikliklerin ise riskli binalar açısından uygulamayı daha da kolaylaştırma ve hızlandırma amaçlı olduğunu söyledi. Kentsel 6306 sayılı Kanunda hala bkkaç değişikliğe daha ihtiyaç bulunmasına rağmen, Torba Kanun vesilesiyle yapılan değişiklikle, Fikirtepe, Gaziosmanpaşa gibi diğer 179 riskli alanda dönüşümlerin artık bir iki yılda tamamlanacağını; Torba Kanun'un kentsel dönüşüme doping yaptığını belirtti.

Taraf Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181