'Kentsel dönüşümü kolaylaştıracak şekilde mevzuat oluşturulmalı'!
Kentsel dönüşümün arzulanan hızda ve kapsayıcılıkta ilerlemediğine dikkat çeken Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Polat, Genel Müdürü Kaan Yücel ile birlikte, Beyoğlünda, 450 bin metrekarelik inşaat alanında 800 milyon dolar yatırımla hayata geçirmekte oldukları kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul ile ilgili bilgi verdi. Yaklaşık bir ay önce temel atma töreniyle inşaatına başlanan projenin 2018 sonunda teslim edileceğini kaydeden Polat projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

-Piyalepaşa, kökleri 500 yıl öncesine uzanan Beyoğlu'nun en eski ve değerli semtlerinden. Piyalepaşa'yı eski günlerine kavuşturmayı hedefledik. Bu proje ile İstanbulluların özlemini duyduğu mahalle hayatını yeniden canlandıracağız.

-Piyalepaşa İstanbul 82 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Projenin ilk etabının satışa çıktı. Satışlar, öngördüğümüz gibi gelişiyor. Toplam 950 konut ve rezidansın yüzde 35'isatıldı.

-Beyoğlu'nda sadece mekânsal değil, sosyal, kültürel ve ekonomik bir dönüşüme de öncülük etmek istiyoruz. Konut, rezidans, ofis, otelden oluşan, modern bir yaşam alanı yaratmayı hedefledik. Bir de AVS. Yani, Alışveriş Sokağı... Semte ciddi hareket getirecek. İstiklal Caddesi'nden biraz daha dar, 550 metre civarında olacak. Ulusal ve uluslararası 120 mağzasıyla İstanbulluların yeni alışveriş merkezi olmaya aday. 15-20 bin sürekli yaşayanın yanı sıra, yılda 9.5 milyon ziyaretçibekliyoruz.

-Projenin yüzde 48'i yeşil alan... Ayrıca, yeşil mimari ve sürdürülebilir kentsel tasarımın tüm avantajlarını sunacak. Piyalepaşa ile ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından verilen LEED sertifikasına adayız. Dünyada ve Türkiye'de kentsel alanlar için geliştirilmiş LEED sertifikasına sahip ilk projelerden biri olacağız.

'Şehrin kalbinde olmanın avantajı'
Piyalepaşa İstanbul'un "kentin kalbinde" hayat bulduğuna dikkat çeken Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, "Ulaşım açısından da merkezi konumda yer alıyor. İstiklal Caddesi, Karaköy, Kabataş, Nişantaşı ve Beşiktaş gibi şehrin cazibe merkezlerine sadece birkaç dakika içinde ulaşma imkanınız var. Çevreyolu bağlantılarına, Dolmabahçe ve Kağıthane tünellerine çokyakm. Çağlayan Adliyesi ve hastanelere de öyle..." bilgisini verdi. Yücel, Piyalepaşa İstanbul'un gayrimenkul dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen, International Property Awards tarafından verilen Avrupa'nın En İyi Karmakullanım Mimarisi' kategorisinde ödüle layık görüldüğünü de vurguladı.

'YASA İYİYDİ AMA UYGULAMA ÖNEMLİ'
Kentsel dönüşümün zorluklarla ilerlediğini vurgulayan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "Aslında kentsel dönüşümle ilgili yasa çok iyi hazırlanmıştı. Yasayı kendimiz yazmaya kalksak, herhalde farklı bir şey yapmazdık. Ama zaman içinde tecrübeler oluşuyor. Uygulamada yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bunları dikkate alıp ekleme ve düzeltmeler yapmak gerekiyor" dedi. Piyalepaşa projesi çerçevesinde kentsel dönüşümde vatandaşı evinden kanun gücüyle çıkarmak isteme
diklerini ve 'ne yapıp edip, anlaşmaya çalıştıklarını" kaydeden Polat, "Ancak bunlar kentsel dönüşümü kolaylaştıracak şekilde yeniden ele alınmalı. Kanun, kötü niyetli hak sahibini de, kötü niyetli yatırımcıyı da frenleyecek şekilde olmalı" diye konuştu.

'PİYALEPAŞA'DA ÇOK TECRÜBE EDİNDİK'
"Kentsel dönüşümün kitabının yazıldığı" Piyalepaşa'da hak sahipleri ile yatırımcı ilişkileri açısından önemli deneyimler edinildiğini kaydeden Polatbunlardanbirini de paylaştı. "Hak sahipleriyle görüşmelerin sürdüğü günlerden birinde Kaan bey, 5 katlı 10 daireli bir apartmanda 9 dairedeki hak sahipleriyle anlaştıklarını ancak, mahallenin imamının benimle görüşmek istediğini aktardı. Ben de ofise davet ettim. Eşiyle birlikte geldiler. Dairesinin ne kadar ettiğini düşündüğünü sordum. 120 bin lira civarında' dedi. Peki, sen ne istiyorsun? dedim. '1 milyon lira' dedi. 'Niye' diye sorunca, hanımı gösterdi. 'Bu benim hanım. Diğeri de evde. Dinimiz 4'e kadar müsade ediyor. Ben 4 hanımı hesaba katıp 1 milyon lira istiyorum!"

20 CM2 İÇİN. 24 HAK SAHİBİ GELDİ
Polat, "Bugünkü deneyimleriniz ışığında, geriye dönme imkanınız olsa böyle bir projeye kalkışır mıydınız" sorusuna ise, net biçimde "Hayır, girmezdim. Ama kentsel dönüşümün Türkiye ve İstanbul için çok önemli olduğuna inanıyorum. Hiçbir şeyi değilse bile deprem gerçeğini hiç aklımızdan çıkarmamız gerekiyor" yanıtını verdi. Piyalepaşa'da kentsel dönüşüm projesine başlayabilmek için, sabır sınırlarını zorlayan pek çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kaan Yücel de, "Yıllar içinde bazı konutlarda haklar çok bölünmüş. Örneğin bir binadaki dairenin 20 santimetrekaresi için bizimle görüşmeye gelen hak sahipleri tam 24 kişiydi" diye konuştu.



'YENİLENEBİLİR ENERJİDE ATILIM İÇİN YENİ YÖNTEMLERE İHTİYAÇ VAR'
Polat Holding, inşaat, sanayi, madencilik, turizm gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 50 yıldan fazla bir süredir inşaat alanında. Ege Seramik ile sektöründe öncü kuruluşlardan biri. Polat'ın son dönemde ağırlık verdiği sektörlerden bir diğeri ise yenilenebilir enerji. Özellikle rüzgar enerjisinde 600 MW kurulu güç ile sektörün lideri konumunda. Holding'ın bünyesinde, Burgaz, Sayalar, Soma, Seyitalı, Kozbeyli, Samurlu, Poyraz, Geycek gibi rüzgar enerji santralleri(RES) bulunuyor. 169 rüzgartribünü ve 240 MW kurulu gücü ile Soma RES Türkiye'nin en büyük operasyonel santralı olmanın yanı sıra Avrupa'm da karada kurulmuş en büyük RES'lerinden bin. Tek başına yaklaşık 280 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte.

Gerçek RES ise 150 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin ikinci en büyük rüzgar enerjisi santrali konumunda. Yenilenebilir enerji ve yerli kaynakların hem milli güvenlik, hem cari açığın azaltılmasında hem de teknoloji geliştirmede çok önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini büyütmek için çalışmalara hız vermesi gerekiyor. Enerjide dışa bağımlılığımızı ve enerji faturamızı azaltacak yegane çare yenilenebilir enerji. Almanya'nın 150 bin MW kurulu gücü var. Bunun, 40 bini rüzgar, 40 bini de güneş olmak üzere 80 bini yenilenebilir enerjiden. Biz niye yapmayalım. Bugün Çın yılda 40 bin MW güneş enerjisine yatırım yapıyor.

Türkiye'de 5 bin MW rüzgar, 500 MW güneşe ancak ulaşıyoruz. Bugün Türkiye, yenilenebilir enerjiye yöneldiğinde dışarıya ödediği enerji faturasını en az 15-20 milyar dolar azaltır. Alın o parayı, kentsel dönüşüme harcayın. Deprem korkusunu silin" diye konuştu. Yıllar içinde, Demirel, Mesut Yılmaz, Erbakan, Çiller ve Ecevit'e yenilenebilir enerjinin Türkiye için önemini anlattığını kaydeden Adnan Polat, "Hepsi, bana 'yüzde 100 haklısın' dedi. Recep Tayyip Erdoğan'a da anlattım. Bana bununla ilgili yardımcı olabilecek bir kanun çalışması, bir taslağınız var mı diye sordu. Almanların çalışmaları vardı. Biz de bir şeyler hazırlatmıştık. Onu verdik. Hemen Hilmi Güler beyi aradı. Sana bir kanun taslağı gönderiyorum. Çalışalım. Bunu bu yıl içerisinde çıkarmamız lazım dedi ve dediğini de yaptı. Türkiye'de yenilenebilir enerjisin başlangıç hikayesi budur" dedi.

Yenilenebilir enerjinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar yaşandığını belirten Polat, "Özellikle lisans ticareti bunun önemli bir örneği. Bunlar aşılıyor. Ama yenilenebilir enerjide 40 binlere çıkmamız için artık başka kurgulara ihtiyaç var. Bana göre bu ihale yönetimiyle bu seviyelere çıkamayız. Ölçek avantajını kullanmamız oluyor. 1000 MW'lık projelere yönelmemiz lazım. Peşkeş çekiliyor tartışmalarını bir kenara bırakıp, çok yüksek ön şartlar koyarak, bunu hızla gerçekleştirebilecek firmalar arasında ihaleler yapılabilir. 0 zaman hem güneş hem de rüzgarla ilgili teknoloji geliştirmek, üretim yapmak için yatırımcı da istekli olur. Bugün Türkiye'de örneğin rüzgarda kanat üretenler var ama ancak yüzde 20'sıni Türkiye'de satabiliyor. Tribüne yatırım yapmak, teknolojiyi getirmek için her yıl en az 500-600 MW güç inşa edileceğini görmek istiyor. Bu ölçek meselesi" diye konuştu. Bir soru üzerine, Polat, yeni Enerji Bakanı Berat Albayrakin, 'şans' olduğunu ifade etti. "Sayın Albayrak, bu konuda üst düzey eğitim sahibi. Çok iyi işler yapacağına inanıyoruz. Geleceğe ilişkin ümit veriyor. Biraz vakit vermek lazım" yanıtını verdi.

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181