Kentsel dönüşümün hızlanması için iki kanun entegre çalışacak!
Bakanlığın gerçekleştireceği çalışmalar kapsamında İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu ve Belediye Kanunu'nun entegre olarak çalışacağı bir sistem kurulması kullanılması öngörülüyor.  Ankara'da şu ana kadar adım atılamayan bölgelerdeki riskli ve düzensiz yapıların yerine kentsel dönüşümle depreme dayanıklı projelerin yapılması planlanıyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üst üste yaşanan depremler üzerine özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması için harekete geçti. Çalışmalar kapsamında İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu ve Belediye Kanunu'nun entegre olarak çalışacağı bir sistem kurulması, iller Bankası'nın gayrımenkullerinin satılarak finansmanda kullanılması planlanıyor.

100 BİN HANENİN ÜZERİNDE
Üst üste yaşanan depremleri göz önüne olan bakanlık, kentsel dönüşümde yeni modele hazırlanıyor. Mevcut yasa ve yönetmeliklerin hem psikolojik hem de etki olarak kentsel dönüşüm sürecinde yeterli olmadığı hesaplanırken, yeni düzenlemeyle yıllık 100 bin hanenin üzerinde dönüşüm yapılması planlanıyor. Bu kapsamda Ankara'da şu ana kadar adım aülamayan bölgelerdeki riskli ve düzensiz yapıların yerine de kentsel dönüşümle depreme dayanıklı projelerin yapılması planlanıyor. Çalışmayla kentsel dönüşümü ilgilendiren tüm yasa ve yönetmeliklerin birbirine entegre edilerek sürecin hızlandırılması, Türkiye genelinde yıllık 500 bin hanenin kentsel dönüşüme dahil edilmesi öngörülüyor. Düzenlemeyle İmar, Kentsel Dönüşüm ve Belediye Yasası birbirine entegre olarak çalışarak, bürokrasi azaltılacak.

YENİ FİNANSMAN MODELLERİ
Önceki yularda belediyelerin altyapı sorunlarıyla ilgilenen İller Bankası ise kentsel dönüşüme aktif şekilde katılacak. Böylece İller Bankası'nın elindeki tesislerin ve gayrımenkullerin satılarak krediye ihtiyaç duyan belediyelere finansman desteği sağlanması planlanıyor. Böylece kredi ihtiyacında tıkanan belediyelere faizsiz kredi sağlanarak kentsel dönüşümün tüm Türkiye'ye yayılması sağlanacak. Bunun yanısıra kentsel dönüşüme ilave kaynak sağlanması için farklı modellerin uygulanması da öngörülüyor. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü bürokratlarının hesaplamasına göre Türkiye'nin yüzde 7l'i birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında yer alıyor. Buna göre son 100 yılda yaşanan depremler nedeniyle Türkiye genelinde 100 bin kişi hayatını, kaybetti. Türkiye, GSYH'nin yüzde 1'ini deprem zararlarına harcadı.

Erdinç ÇELİKKAN  /Hürriyet Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181