Kıl çadırlar para basıyor!
 Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden biri de ‘kıl çadırlar’ oldu. Uşak’ta çalışma gösteren Asya Çadır firması tabii keçi kılından çadır üretiyor. Üretilen kıl çadırlar, Arap iş adamlarının bahçelerinde kullanılırken Araplara senede 10 milyon dolarlık kıl çadır ihraç ediliyor.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2014 senesinde en hızlı büyüyen ilk 100 firması listesinde mevcut bulunan Asya Çadır’ın Yönetim Kurulu Başkanı Umut Karakaya, yaklaşık olarak 25 yıldır çadır imalatı işiyle uğraştıklarını, keçi kılı kullanarak ürettikleri tabii kıl çadırların tamamını Suudi arabistan, Ürdün, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Dubai gibi Arap ülkelerine ihraç ettiklerini belirtti . Kıl çadırların bölge ülkelerde kullanımının geleneksel olduğunu ve zengin Arap iş adamlarının bahçelerini süslemek için kurup çadırlarda vakit geçirdiklerini açıklayan Karakaya, senede 3.5 milyon metrekare üretim yaptıklarını açıkladı.

Karakaya, senelik 10 milyon dolar olan kıl çadır ihracatını Kuzey Afrika ülkelerine de açılarak arttırmayı hedeflediklerini ifade etti .

Kıl çadır serin tutuyor
Umut Karakaya, kıl çadırların özelliklerini şu şekilde söyledi : “Kıl çadırlar, dışarıdaki iklim koşullarını içeriye yansıtmıyor, aşırı sıcaklarda kıl çadırların içi dışarıdaki hava sıcaklığından 4-5 derece daha serin oluyor. Ayrıca çadırlar yağmur geçirmediği, kum fırtınalarına karşı dayanıklı olduğu ve bilhassa yılan, akrep gibi hayvanları üzerinde barındırmadığı için tercih ediliyor. Ayrıca Peygamberimiz İnsanlık Uyarıcısı Hz. Muhammed ’in yaşamı boyunca kıl çadır kullandığını bilen Araplar kıl çadır kullanmayı geleneksel hale getirmiş bir cemiyet olduğundan kıl çadır onlar için çok fazla kıymetli .” 

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181