Kiracı koruma altına alındı!

Kira düzenlemesinin mevcut kiracılar açısından olumlu olduğunu belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, "Ancak ev sahipleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil" dedi. Akdoğan, yeni kiracıları kapsayan bir formülün getirilmesi çağrısında bulundu.

GERİYE DÖNÜK İŞLEMEYECEK
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise düzenlemenin geçici olduğunu belirterek, "Bu düzenlemenin sadece konutlarla ilgili olduğu ifade edildi. Halbuki işyerleriyle ilgili de çok ciddi sıkıntılar var. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda muhtemelen mal sahipleri yüzde 25'lik bir artışla yetinmeyecek. Özellikle kiradan gelen gelirle geçinenler açısından da huzursuzluğa sebep olacak" diye konuştu. Yüzde 25'in üzerinde bir artış olduğu takdirde cezai yaptırımlarının ne olacağının da açıklanmadığını söyleyen Deniz, "Bunu kime şikâyet edeceğiz, o çok net ifade edilmedi" ifadelerini kullandı. Emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, yeni düzenlemenin mevcut kiracı için son derece olumlu olduğunu belirtti. Ancak kira geliri ile geçinen vatandaş için negatif bir durumun ortaya çıktığını kaydeden Taş, "Bir de bu düzenleme yeni kiralamada fiyatı yükseltir. Sınırlama geleceği için ev sahibi bugünden fiyatı arttırır ya da evini bir süre boş bırakır" dedi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise "Bu düzenleme Temmuz 2022'de başlayacağı için bu ay yapılacak zamları kapsamayacak. Haziranda sözleşmesi yenilenecek vatandaş TÜFE 12 ay ortalamasına göre zam yaparken, temmuzda yüzde 25 tavan oran uygulanacak. Geriye dönük işlemeyecek" diye konuştu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Haksızlık oluyordu. Kanun artış oranına 'TÜFE' diyor. Mal sahipleri yüzde 100'den aşağı zam talep etmiyordu. 5-6 ay geçince ara zam talep eden de vardı. Onlar için iyi bir haber değil ama vatandaşların bu yüksek kiraları kaldırması mümkün değildi" diye konuştu.

HAZİRANDA % 39.33 OLDU
Kira artış oranı normal şartlarda 12 aylık tüketici enflasyonun ortalamasına göre belirleniyor. Ancak son dönemde kiracılar yüksek zamlarla karşı karşıya kalmış durumda. Haziranda yeni kira sözleşmesi yapacak vatandaşlar için zam oranı yüzde 39.33 oldu.

DÜNYADA DA UYGULANIYOR
Kira artış hızının sınırlandırılması diğer ülkelerde de var. İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesi ile Çin sınırlama getirmişti. Almanya'nın Berlin eyaletinde ise eyalet meclisi kira artışının 2025'e kadar dondurulmasını kararlaştırılmış ancak düzenleme Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181