Konut almak isteyenler için kampanyalar başladı!
Konutta proje sayının artması beraberinde kampanya yarışını da hızlandırdı. Yılın ilk yarısında satışa sunulan 40’a yakın markalı projede binlerce daire alıcı beklerken, sunulan farklı seçeneklerle müşteri kazanma yarışında yeni bir döneme giriliyor. 

BAYRAM ÖNCESİ LANSMAN 
İnşaat firmalarının temsilcileri, yaz döneminin eylül ortasına kadar devam etmesinin emlak piyasasını olumsuz etkilediğini belirterek, bu yılki sonbahar kampanyalarını öne çekti. Bazı firmalar lansmanlarını Kurban Bayramı öncesine aldı. Avrupa Konutları markasıyla öne çıkan Artaş İnşaat, İstanbul Anadolu yakasındaki ilk projesinin lansmanını ağustosun ilk haftası gerçekleştirecek. Dev proje Ümraniye’de hayat bulacak. 

PEŞİNE BÜYÜK İNDİRİM 
Yaz dönemi kampanyalarında en çok peşin ödemeyle konut alanlar kazançlı çıktı. Konut kredisi faiz oranlarının 36 ile 60 ay arasında sıfır oranında seyrettiği projelerde peşin alım indirim oranları yüzde 20’leri buluyor. Özellikle anahtar teslim projelerden oturum amaçlı alım yapmak isteyenler, bayramdan önce ve okul zili çalmadan taşınarak hem kiradan kurtulmuş oluyor, hem de vergi indirim ve muafiyetlerinden yararlanmanın keyfini yaşıyor. Geçen yıla kadar büyük şehirlerde sürekli yükselen kira değerleri kiracısı eski olan mülk sahiplerinin kirayı artırma girişiminde bulunmasına neden olmuştu. Ancak kentsel dönüşüme tabi olan bölgeler dahil birçok projede anahtar teslim sürecinin hız kazanması İstanbul’da kira değerlerinin yüzde 15 -25 oranında gerilemesine neden oldu. Kiracıların yeni projelerde daha uygun fiyatlı dairelere yönelmeye başlaması ev sahipleriyle sıkı pazarlık yapma fırsatını doğurdu. Bu sürecin eylül başına kadar devam etmesi bekleniyor. 

ÇADIR İSTEYEN DE VAR 
Şantiyeleri faal olan inşaat şirketleri, son bir yılda Emlak Konut GYO öncülüğünde gerçekleştirilen iki büyük kampanyada elde ettikleri ciroları yakalamak için yeniden büyük indirim kampanyalarına imza atacak. Önceki yıl Makro İnşaat’ın başlattığı tek günlük çadırda konut satış kampanyasını daha uzun süreli uygulayan DAP Yapı, bu defa daha etkin bir kampanyaya hazırlık yapıyor. Geçtiğimiz aylarda 8 projede net yüzde 25’e varan indirimlerle yüzlerce yatırımcıyı ev sahibi yaparak kasasına 500 milyonun üzerinde bir bedelin girmesini sağlayan DAP Holding’in patronu Ziya Yılmaz, ekibiyle yeni kampanyanın hazırlıklarını sürdürüyor. Şirketin büyük ilgi gören son kampanyasında kişiye özel ödeme planı ile 50 aya kadar sıfır faiz seçeneği öne çıkmıştı. Yatırımcılar, bu yolla kendi kendisini ödeyen rezidansların kira gelirleriyle 10 yılda yatırımını amorti etme fırsatını elde etti. 

Stokları eritme yarışı  
Pek çok geliştirici firma inşaatını tamamladığı projelerdeki stokları pazarlama ve tanıtım bütçesi olmadan eritme yolunu seçiyor. Bunun için de önceliği sosyal medya ile web sayfalarına veren firmalar, tüketicileri yakın markaja alarak, cezbedici teklifler sunuyor. Hemen teslim avantajının öne çıktığı projeler arasında Bahçeşehir Garanti Koza Park, Başakşehir Mavera Park 1, Başakşehir Medikule, Başakşehir Vadiyaka, Bahçeşehir Kiptaş Vaditepe, DAP Adam Kule, Gül Yapı projeleri, Ataköy Avrupa Konutları ofis ve rezidansları, Sur Yapı projeleri, Beyttürk Yalova Orman ile Nurol Park Güneşli projelerini sayabiliriz. 

Vergide indirim fırsatı  
Konut alımında damga vergisinden muafiyet ve tapudaki yüzde birlik indirim fırsatının devam edeceği ağustos ayında, tüketicilerin 500 bin lira değerindeki bir konut için 
kazancı 10 bin lirayı buluyor. 

Döviz bozduranlar konut dedi
Kurdaki artış hızının geçen yılki seviyede olmaması da tüketicileri tekrar gayrimenkule yönlendirmeye başladı. Özellikle ABD Merkez Bankası (FED)’nin yaz aylarında faiz 
oranlarıyla oynamaması sonucu dolardaki kısmi gerileme, elinde dövizi olanları cazip kampanyalarla gündeme gelen emlak alımına sevk ediyor. Maliyetler nedeniyle gündeme gelen zamların ötelenmesini fırsat bilen yatırımcılar, karşılarına çıkan avantajlardan yararlanmak için dövizlerini bozduruyor. 

Konut alırken dikkat 
- Uzmanlar ister peşin ister kampanyalı olsun konut alımında tüketicilerin mağdur olmaması için şu uyarılarda bulunuyor. 
- Öncelikle tüm evraklarınız resmi olsun, noterden sözleşme yapın(Gayrimenkul satım sözleşmesi, satış vaadi sözleşmesi) 
- İmzayı atacağınız konutun inşaatının durumuna göre, temeli atıldı mı, yüzde 50 aşamasında mı, bitme aşamasına yakın bir durumda mı bir bakın. 
- Mümkünse en azından arsa payı tapusunu alın. 
- İnşaatın tamamlanması süreciyle ilgili sözleşmeyi dikkatlice okuyun, gerekirse bir emlak uzmanından destek alın.

Mehmet Canıtatlı / Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181