'Konut fiyatları doygunluk noktasına ulaşmadı'!
Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Türkiye genelinde yıllık 600 binin üzerinde nitelikli konut ihtiyacı bulunduğunu belirterek bu nedenle konut fiyatlarının daima artı yönde hareket ettiğini söyledi. Buna karşılık Türkiye'de, başta İstanbul, Ankara ve İzmir'de gayrimenkul fiyatları hala olması gereken seviyelerin altında seyrettiğini de kaydeden Çetinsaya, "Avrupa'da benzer niteliğe sahip metropollerle kıyaslandığında bizim şehirlerimizdeki gayrimenkul fiyatları çok uygun kalıyor. Konut fiyatları henüz bir doygunluk noktasına yaklaşmış durumda dahi değil" dedi.

Türkiye'de gayrimenkulun önemli bir yatırım aracı olarak görüldüğünü vurgulayan Süleyman Çetinsaya, Türkiye'deki gayrimenkul yatırımının potansiyelinin ülke sınırlarını aştığını ve yabancı yatırımcıların da öncelikli tercihleri arasına girdiğini vurguladı. Küresel piyasalara ve Türkiye ekonomisine kıyasla Türkiye'de gayrimenkul yatırımının en güvenilir araçlardan biri olarakgörüldüğünü ifade eden Çetinsaya, "Konut fiyatlarının sürekli yükseliş trendi ve hala uygun diyebildiğimiz metrekare fiyatları da konut almak için doğru bir zamanda olduğumuzun göstergesi. Türkiye'de doğru yerde, doğru projeye, doğru fiyat bandında yatırım yapıldığında mutlaka karlılık sağlayacaktır" diye konuştu.

'Faiz indiriminin etkileri görülüyor'
Merkez Bankası'nın geçen aylarda aldığı faiz indirim kararlarının sektörü kısa sürede olumlu yönde etkilemeye başladığını da belirten Süleyman Çetinsaya şunları söyledi: "Konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olarak belirtilen yüzdel seviyesinin altında tutulması önemli. Faiz indiriminin başta inşaat sektörüne ve devamında ülke ekonomisine katkıları olacaktır. Bununla birlikte satın alma kararını erteleyen kitle üzerinde de olumlu yönde bir etki sağlayacaktır. Tüketicimizin daha rahat konut sahibi olabilmesi açısından faiz indirimini faydalı bir karar olarak değerlendiriyorum ve önümüzdeki dönemde de konut kredi faizlerinin yüzde 1 seviyesinin altında kalmasını temenni ediyorum."

'Konut ve ofiste trendler değişiyor'
Türkiye'deki konut ve ofis anlayışının dünyadaki trendler doğrultusunda değişim gösterdiğini söyleyen Süleyman Çetinsaya, insanların artık daha küçük, pratik ve rahat edebilecekleri konutları tercih ettiğine dikkat çekti. Stüdyo ve 1+1 dairelerin bundan 15 yıl önce talep görmezken, bugün en çok tercih edilen daire tipleri olarak öne çıktığını anlatan Çetinsaya, ofis trendledinin de iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösteridiğini kaydetti, r. Bugün birçok şirketin açık ofis konseptine geçiş yaptığını ve her alanın maksimum verimlilikle kullanıldığını ifade eden Çetinsaya, bu durumun üretilen ofis projelerinin konseptini şekillendirdiğini öne sürdü. İstanbul'un önemli oranda bir iş merkezi açığı olduğuna da değinen Çetinsaya, şöyle devam etti: "Ağırlıklı olarak şirketlerin yerleştiği Maslak - Levent hattı arttık yoğunluğu kaldıramıyor. Şehir içinde yeni bölgeler geliştiriliyor ve bu alanlarda yeni konut ve ofis projeleri, çevresel faktörler göz önüne alınarak hayata geçiriliyor. Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'nin konut ve ofis anlayışı hızla değişiyor. Bu değişim de beraberinde yeni yaşam kültürlerini getiriyor. İnşaat sektörünün aktörleri olarak bizler de yenilenen bu şehirlerde büyük rol sahibiyiz. Bu anlamda sektörde faaliyet gösteren her bir temsilcinin; geleceğin Türkiye'sini inşa ettiklerini göz önünde bulundurarak, nitelikli ve sürdürülebilir kalite anlayışıyla oluşturulmuş estetik projelere imza atmaları gerekmektedir."

'1+1 ve 2+1'ler revaçta'
Son 10 yıllık dönemde İstanbul'da yapılan konut satışlarına bakıldığında 1+1 ve 2+1 dairelerin daha çok tercih edildiğinin görüldüğünü de vurgulayan Çetinsaya,bunun en büyük nedeninin ise yaşam tarzlarındaki değişikliklerle ortaya çıkan ihtiyaç farklılıkları olduğunu belirtti.Bu değişimin konut projelerinin geliştirilmesi anlamında büyük bir etken olacağına dikkat çeken Çetinsaya buna karşılık İstanbul içinde bu tercihlerin değişiklik gösterdiği noktaların bulunduğunu anlattı. Artaş İnşaat'ın Avrupa Konutları markalı projelerinde 1+1 ve 2+1 dairelere genellikle yer verdiğini kaydeden Çetinsaya, "Bu noktada planlamamızı yaparken; bölgeye ve bölgede yaşayan insanların ihtiyaçlarını gözeterek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin; Maslak'ta inşa ettiğimiz Eclipse Maslak, Ataköy'de inşasına devam ettiğimiz Avrupa Konutları Ataköy gibi projelerimizde 1+1 ve 2+1 daire tipleri yoğunlukta. Fakat; Florya'da inşa ettiğimiz Avrupa Konakları Florya, Atakent'te hayata geçirdiğimiz Avrupa Konutları Atakent 1 - 2 ve 3 projelerimizde ise geniş daire tiplerine ağırlık verdik" açıklamasında bulundu.

'Yılın ilk yarısı verimli geçti'
Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2016 yılının ilk yarısının kendileri için son derece verimli geçtiğini belirterek "Bu dönemde Avrupa Konutları Başakşehir ve Avrupa Konutları Atakent 4 projemiz ile ortak bir girişimle hayata geçirdiğimiz Vadistanbul Park projemizi satışa sunduk. 3 projemizde de oldukça yoğun bir ilgiyle karşılaştık ve kısa sürede başarılı bir satış grafiği yakaladık" dedi. Aynı zamanda Avrupa Konutları Kale projesini de tamamlayarak, erken teslim ettiklerini kaydeden Çetinsaya, "Satışına devam ettiğimiz Avrupa Residence & Office Ataköy projemizin inşa çalışmalarında sona yaklaştık" diye konuştu. Yılın ilk 6 ayının Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü açısından oldukça olumlu geçtiğini belirten Çetinsaya, yılın devamının da ekonomi inşaat sektörü açısından hareketli geçeceği tahminini dile getirdi. 

İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181