'Konut satışları aylık bazda ivmeli bir şekilde yükseliyor!'
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İndergi Dergisi'ne yaptığı açıklamada;
2015'i rekor satışla kapatan sektörümüzdeki konut satışlarındaki aylık bazda satışlar halen ivmeli bir şekilde yükseliyor. Çünkü gayrimenkul sektörünün hammaddesi olan arsa stoku giderek azalıyor. Özellikle Gayrimenkul sektörüne yön veren İstanbul'da, mevcut yaşam bölgelerindeki arsa stokunun tamamen tükenmesi bu artışın temelini oluşturuyor. Başta İstanbul olmak üzere yoğun yerleşim bölgelerindeki yeni yapılaşmalar için arsanın olmaması nedeniyle devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ile yeni kentsel dönüşüm alanları yaratırken Emlak GYO ise TOKİ'den devraldığı potansiyel arazileriözel sektöre ihaleederekarztarafını kuvvetlendirmeye çalışıyor. Emlak Konut'un çıktığı ihalelere müteahhitlerden gelen yoğun talep de bu fiyat artışının ikincil derecede nedenlerinden biri sayılabilir.

Gayrimenkul sektöründeki hammadde sıkıntısına rağmen Türkiye'deki konut talebinin yıllık 500 binin üzerinde olması, konut satışındaki ivmenin devam etmesini sağlıyor. Her ne kadar son yıllarda konut satışlarındaki artışlar yıllık bazda rekor seviyelere çıksa da, ilk kez konut almak isteyenlerin talebi, söz konusu satışları en fazla yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Bu kapsamda alternatif yatırım araçları içinde en güvenilir ve en çok kazandırma potansiyeline sahip olan gayrimenkul sektöründeki satışların ivmeli bir şekilde sürmesinin diğer nedenin de yatırımcıların devam eden talepleri olduğunu söylemek mümkün.

Diğer taraftan yabancıların ilgisi her geçen sene daha da artıyor. Mütekabiliyet yasasından sonra başlayan yabancı satışlarındaki artış oturma izinlerinin ve teşvik edici hamlelerin ardından artmaya devam ediyor. Daha da önemlisi yabancıya satış yapmak isteyen müteahhitler, artık alıcıların yaşam tarzına uygun proje geliştirmenin önemli olduğunu biliyor ve buna göre proje geliştiriyor. Yabancı satışlarında değişen tek şey, alıcı yoğunluğunun Avrupa'dan Körfez Ülkelerine doğru kayması. Yabancıya satışta müteahhitlerin beklediği önemli bir konu var. Yabancı yatırımcıya satışı artırmak için devlet tarafından sağlanan teşviklerin yerli müteahhitlere de tanınması. Bu beklentinin başında ise yabancıya yapılan konut satışların ihracat kapsamında değerlendirilmesi geliyor. 

İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181