Konut sektöründe satış hedefi 1.2 milyon!

Seçim öncesi beklemeye geçen talebin etkisiyle Eylül ayında sert düşüş yaşanan konut sektöründe seçim belirsizliğinin ortadan kalkması art arda yeni proje lansmanlarını beraberinde getirirken; son iki haftada talepte gözlenen canlanmayla birlikte 1.2 milyon adetlik yılsonu satış hedefinin aşılabileceği belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, 1 Kasım seçimi öncesinde gayrimenkul yatırımcılarının olası bir koalisyon hükümetinin ekonomi politikalarında değişiklik yaratıp yaratmayacağı endişesi ve dolar ve faizde görülebilecek sert hareketler nedeniyle beklemeyi tercih ettiğini, son iki haftada ise ertelenen talebin harekete geçmeye başladığını işaret ediyor.

TÜİK'in açıkladığı son veriye göre, Eylül ayında Türkiye genelindeki konut satışları yüzde 20.1 düşüşle, Temmuz 2014'ten bu yana en sert gerilemeyi kaydetmişti.

Talepteki durgunluk nedeniyle son birkaç aydır sektördeki yeni projelerin bekletildiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, "gri ortamın" ortadan kalkmasıyla birlikte yeni proje lansmanlarının da hızla hayata geçmeye başladığını dile getiriyor.

Dün lansmanı yapılan ve 615 daire ile 120 ticari üniteden oluşan Adım İstanbul projesinin ortaklarından EYG Grup'un İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Ruhsatımızı seçimden yaklaşık 1 ay önce almıştık. Ama projenin lansmanı için seçim sonrasını bekledik. Piyasada bir keyifsizlik vardı, bunun ortadan kalkmasını istedik" dedi ve ekledi:

"Haziran sonrası konut sektöründe alım ve yatırım yapacakların kafasının karıştığı bir dönemdi. Hükümet belirsizliği faizleri ve dolardaki gidişatı etkileyecek diye beklemeye geçilmişti. Seçimin sonuçlanması ile birlikte son iki haftada sektörde canlanma başladı. Bunu satış ofislerimizde, gerçekleşen satışlarda ve lansmanı yapılan projelere olan ilgide görüyoruz."

AYNI GÜNDE BİRKAÇ PROJE LANSMANI YAPILIYOR
1 Kasım'daki seçimin hemen sonrasında sektörde proje lansmanları hızla hayata geçirilmeye başlarken; geçen hafta Katarlı Al Thani'nin Ekşioğlu ortaklığı ile Fikirtepe'de hayata geçireceği 260 milyon dolarlık Velvet Towers ile DAP Yapı'nın Dragos'taki Adam Kule projelerinin lansmanları yapıldı.

Beyoğlu'nda 800 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek Piyalepaşa İstanbul projesinin önceki günkü lansmanının ardından; dün de İntaya-EYG-İntes ortaklığındaki Adım İstanbul ile Makro İnşaat'in Vadişehir projesinin yeni etap lansmanları gerçekleştirildi.

Beyaz İnşaat'ın bugün gerçekleştireceği Beyaz Topkapı projesi lansmanının yanı sıra, önümüzdeki hafta da Tarabya'daki Therra Park projesi ile Kuzu Grup'un Ankara'daki Kuzu Effect ve Kuzu Kumru projelerinin lansmanları planlanıyor.

Talep artışını son bir haftadır kendi satışlarında da ciddi şekilde hissettiklerini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "2 Kasım'dan itibaren tereddütler ortadan kalkar kalkmaz pazarda bir rahatlama hissedildi. Talep artışını özellikle bu hafta ciddi şekilde hissediyoruz" dedi ve ekledi:

"Seçim öncesi ticari ünite ihalesi gerçekleştirmiştik. Açık artırmada 60 adet satış yapmıştık. Seçim sonrasındaki 10 günde ise ciddi talep artışı yaşadık. Açık satışta bile 70 tane ticari ünite satıldı. Talep artışının 2016'da artarak devam edeceğini düşünüyoruz."

SATIŞLAR YILSONU BEKLENTİSİNİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR
Aynı zamanda Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı olan Ömer Faruk Çelik ise, seçim sonrası süreçte yabancıya konut satışında da iyileşme beklediklerini belirterek, "Yabancı yatırımcı ürkektir, gri ortamlarda yatırım yapmayı sevmez. Hem tek parti hükümetinin gelmesi, hem de AKP hükümetinin ekonomi politikalarının bilinmesi, belirsizlik ortamını giderdi" dedi ve ekledi:

"Özellikle Körfez yatırımcısının yatırım kararları hızlanmaya başlayacak gibi görünüyor. 2016'dan itibaren yabancı yatırımcının da konut piyasasında daha fazla pozisyon alacağı bir döneme giriyoruz."  

Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181