'Konut stoklarının eritilmesi için KDV oranı yüzde 4'e indirilmeli'!
Artan konut stokuna dikkat çeken Engin Keçeli, teslimlerdeki KDV oranının yüzde 4'e, arsa alım-satım vergisinin de yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini söyledi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkan Vekili ve Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli, konut stoklarının eritilmesi için arsa alım - satım vergisi ile KDV oranlarının indirilmesi gerektiğine işaret etti. Sektörün şu andaki en büyük ve en önemli sorununun satılamayan ve bir önlem alınmadığı takdirde sayısı daha da artması beklenen konut stokları olduğuna vurgu yapan Engin Keçeli, "Yeterli talebin oluşturulabilmesi için metrekaresine bakılmaksızın konut teslimlerindeki KDV oranının yüzde 4'e indirilmesinin bir çözüm yolu olabileceği ve sektöre bir nefes aldırabileceğine inanmaktayım" dedi. Kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı yapılmak üzere müteahhit ve inşaat şirketlerine devredilen arsalardaki KDV oranının ise yüzde 1 ile yüzde 4 arasında olması gerektiğini de kaydeden Keçeli, "Arsa alım-satım vergisinde mutlaka indirime gidilmelidir. İlk satışta yüzde 4 olan arsa alım-satım vergisi yüzde 1 olmalıdır. Bu da konut stoklarının eritilmesi için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

NE YAPARSAN SATARSIN DEVRİ BİTTİ
Konut geliştiricileri olarak, artık az kazanmayı öğrendiklerini belirten Keçeli, piyasa şartlarının kendilerini disipline ettiğini söyledi. Keçeli, sektör hakkında şu tespitlerde bulundu:
• Almanya'da iş yapan inşaatçılar yüzde 5-10 karla çalışıyorlar. Biz de bunu öğreneceğiz. Herkes inşaatçı olmayacak.
• Bugün ihtiyacı olan konut alıyor. Ulaşılabilir rakam 600 - 700 bin TL. Milyonlar liralara çıkmıştı fakat, konut faizleri artınca geri dönüş oldu. Konut faizleri 0.85'den 1.25'lere geldi. Satın alma gücünü yok etti. İhtiyacı olan evini alıyor. 2019'dan sonra konut piyasasının önü açık.
• Maliyetlerimiz çok arttı. Birçok kalemde yüzde 25'e yakın artış var. Satıştan kar hesaplardık şimdi maliyetten kar hesabına döndük. Arzın çok artması talebin azalmasıyla fiyatlar düştü. Şimdi maliyet hesabını daha iyi yapıyoruz. Karlarımızdan feragat ediyoruz.
• Yaşanılabilir evi metrekaresi 3 bin TL'nin altında kimse yapamaz. Arsa payı ile birlikte 6 bin lira. Pazarlama giderleriyle 7 bin lira maliyeti var. İstanbul'da metrekare bazında 6 binin altında satılan konutlarda kaliteden ödün veriliyor. Ucuz konut üretmenin şartı arazi. Arazi fiyatları pahalı. Ne yaparsan satarsın devri bitti."

Cendere'de Üçledi
Seba İnşaat, kentsel dönüşümle çehresi değişen Kağıthane'deki proje sayısını Seba Suites ile üçe çıkardı. Ayazağa bölgesinde gerçekleştirdiği Seba Office Boulevard projesinin teslimlerine devam eden firma, Cendere'de inşa ve satış süreci devam eden, 202 konutluk Seba Flats projesini 2019 yılında tamamlayacak. Engin Keçeli, yeni projeleri Seba Suites'i metrekaresi 8 bin liradan satışa sunduklarını belirterek, "Maslak-Büyükdere-Levent hattına yakın bir konumda yer alan Cendere Vadisi Avrupa Yakası'nin yeni Bağdat Caddesi olma yolunda hızla ilerliyor. Kağıthane'nin geleceğine güvenimiz tam, bu nedenle bölgede yatırım yapmaya devam ediyoruz. 7 bin 256 metrekare arazi üzerine konumlandırılan proje 144 konut ve 23 ticari ünitelerden oluşuyor" dedi.

Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181