Kurumsal gayrimenkul danışmanına ilgi artıyor!
Gayrimenkul alışverişinde küçük emlak ofislerinin yerine kurumsallaşmış gayrimenkul danışmanlık markalarına talep günden güne artıyor. Günümüzün en kazançlı ve popüler mesleklerinden gayrimenkul danışmanlığının giderek kurumsallaştığını vurgulayan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, ‘’Türkiye’de son 5 yıldır gayrimenkul sektörü her yıl ortalama satış adedinde yüzde 15’e yakın artış gösterdi. Ama kurumsal gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin yıllık işlem artışları yaklaşık yüzde 75’e ulaşmış durumda. İnsanlar git gide, bireysel emlak ofisleri yerine kurumsal markalarla çalışma eğilimi içine giriyor’’ yorumunu yaptı.

Gayrimenkul, son yılların en önemli yatırım araçlarından biri. Birbiri ardına hayata geçirilen büyük projeler sektörün gelişme ivmesini hızlandırırken, gayrimenkule yönelen vatandaşlar da mahalle arası emlak ofisleri yerine markalı, kurumsallaşmış ofislere daha fazla ilgi göstermeye başladı.

Türkiye’de son 5 yıldır gayrimenkul sektörünün ortalama satış adedinde her yıl yüzde 15’e yakın artış gösterdiğini vurgulayan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, ‘’ Kurumsal gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin yıllık işlem artışları ise yaklaşık yüzde 75 oranında. İnsanlar git gide bireysel emlakçılarla çalışmaktansa kurumsal markalarla çalışma eğilimi içine giriyor’’ dedi.
Kurumsal gayrimenkul danışmanlık sektörünün hızlı bir büyüme gösterdiğinin ve çok daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Taş, sektörün gelişmesinin en büyük nedeninin müşteri kitlesinin gençleşmesi olduğunu vurguladı. Gökhan Taş, ‘’Gayrimenkul alım-satım yaşı 43’ten 35’lere indi. Eğitim düzeyi çok yüksek müşteriler konut alıp satmaya başladı. Bu eğitimli ve bilinçli kitlenin hizmet beklentileri de yükseldi. Bu nedenle kendilerine profesyonel hizmet veren markalı gayrimenkul danışmanlık ofislerine daha fazla ilgi görmeye başladı’’ diye konuştu.

‘’ESKİDEN HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ OLARAK GÖRÜLÜYORDU’’
Yaşanan gelişmelerle birlikte gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak seçenlerin profilinin de hızla değiştiğini dile getiren Taş, eskiden bu mesleğin herkesin yapabileceği bir iş olarak algılandığını belirtti. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Taş, ‘’10 yıl öncesine kadar iyi eğitim almış insanlar, ‘ben emlakçı mı olacağım, eşime-dostuma emlakçı olduğumu nasıl söyleyeceğim’ diye düşünürdü. Emlakçılık, adeta başka bir işe sahip olmayanların yaptığı ya da herkesin yapabileceği bir iş olarak görülüyordu. Şu an ise insanlar şunun farkına vardı; gayrimenkul, bir insanın hayatı boyunca yapabileceği en önemli alım-satım hareketidir. Dolayısıyla bir hizmet için ödeyebileceği en büyük parayı gayrimenkule ödemektedir. İnsanlar kurumsal markalarda gayrimenkul danışmanlığı yapmaya pozitif bakmaya başladılar’’ dedi.

Artık bir çok insanın kendilerine bu işi yapma talebiyle geldiklerini aktaran Gökhan Taş, Coldwell Banker Türkiye Ofisinde, gayrimenkul danışmanlığı alanında üniversite düzeyinde profesyonel eğitim verdiklerini, sektörde iş yapma ve pazarlama modellerini öğrettiklerini kaydetti.

‘’EMLAKÇILIK YASASI ÇIKTIĞINDA SEKTÖR ÇOK DAHA HIZLI BÜYÜYECEK’’
Sektöre profesyonelleşmeyi getirecek Emlakçılık Yasası’nın çıkması halinde gayrimenkul danışmanlık sektöründe çok daha hızlı bir dönüşüm olacağını öngördüklerini ifade eden Gökhan Taş, ‘’Yasa şu an mecliste bekliyor. Bu yasayla birlikte, gayrimenkul danışmanlığı çok daha itibarlı bir meslek haline gelecek’’ dedi.

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Taş, yasayla birlikte bu mesleğin ‘’başka iş bulamayanların yaptığı bir meslek olduğu’’ algısının kırılacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

‘’Yasanın getirdiği en büyük dönüşüm şöyle olacak; gayrimenkul danışmanlığı eğitimi, denetimi olmayan ve her insanın çok rahat yapacağı bir iş olmaktan çıkacak. Çok daha profesyonel hale gelecek. Çünkü yasa ile bu alanda eğitimli olma zorunluluğu getirilecek. Süreç, bu işi denemek için değil, kendini bu işe adamak için girenlerin ayakta kalacağı bir sürece dönüşüyor. Ayrıca yasayla, salt kazanç beklentisiyle müşterilerin kayba uğramasını önleyici tedbirler de getiriliyor. Bu yasa, sektöre kaliteyi getirecek ve çok daha yukarı çekecek.’’  

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181