'Mega projelerle markalı konut ihtiyacı artıyor!'
3. köprü, İzmit Körfez Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havaalanı gibi yıl içinde devreye giren ve önümüzdeki yıllarda tamamlanacak pek çok mega proje mega yatırım avantajlarını da oluşturuyor. Bu yapılar etrafındaki bölgeler değerini katlarken, aynı zamanda yeni yaşam alanları da meydana çıkıyor. Bu değerden gayrimenkul firmaları ve konut alıcıları ise pay alarak karlı çıkıyor. Pek çok yeni markalı konut ihtiyacı oluşan bölgelerde bununla birlikte mevcut konut ve ticari alanı olan vatandaş da sahip olduğu mülkün değerini katlıyor.

30 Haziran'da açılışı yapılan, İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate düşüren 433 kilometre uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü, mega proje 'piyangosunun' en önemli örneklerinden. Otoyol projesi ulaşım süresinde avantaj sağlamasının yanı sıra geçtiği Yalova, Bursa, Balıkesir ve İzmir'de arsa fiyatlarını katladı. Öyle ki son birkaç yıldır arsa fiyatlarının yüzde 200'lere varan oranda arttığı ifade ediliyor. Otoyol, çevresindeki illerde arsa fiyatları artarken İstanbul'da arazi arayışını sürdüren gayrimenkul firmaları da İstanbul yakını olan bu bölgeye gidiyor.

Yeni bir dalga..
Cushman & Wakefield'ın 2016 yılı ilk çeyreği için hazırladığı ve Türkiye'nin ekonomik görünümü, gelişimine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Türkiye Pazar Analizleri' raporunda, Türkiye ofis pazarı, perakende sektörü ve Türkiye sanayisi mercek altına alınan konular oldu. Raporda, 3. Köprü, İzmit Körfez Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havaalanı gibi projelerin yeni alt pazarların yaratılmasında etkili olacağı belirtilirken, bu projelerin gayrimenkul sektörüne yeni bir canlanma dalgası getireceğine dikkat çekildi.

Bölgeler değerlendi
İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate düşüren 433 kilometre uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu projesi İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Yalova, Bursa güzergahına da değer üstüne değer katıyor. Yalova ilinde 5 bin konutluk proje yapmayı planlayan Beyttürk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, "Bölgede gayrimenkul arazi yatırımı yapmak hala çok cazip. Yalova bölgesindeki arsa ve gayrimenkul satışlarında köprünün açılışı ile birlikte hızlı bir hareketlenme yaşıyoruz. Bu nedenle arazi almak isteyenlerin bu dönemi iyi değerlendirmesinde fayda var" dedi.

İzmir'i yatırım üssü olarak belirleyen Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da Köprü'yle birlikte artacak değere dikkat çekti. Sancak, ulaşım kolaylığı ve çeşitliliğinin pek çok bölgeyi ihya edeceğini vurguladı.

Havaalanı hızında
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve 76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan 3. havalimanı projesinin ilk etabının 2018 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 hektar alanlık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasına yapılacak havaalanı ile değerlenecek bölgeye ilgi yüksek.

Son 2 yılda özellikle Arnavutköy ve Çatalca ilçelerine olan ilgi ve bu ilgiye bağlı olarak artan fiyatları değerlendiren Keller VVilliams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "Havalimanı çalışmaları sürerken bir yandan da raylı sistem bağlantı projesinde gerekli adımlar atılmaya başlandı. Proje bedeli toplam 4 milyar 845 milyon 600 bin lira olarak açıklanan ve 13 istasyondan oluşan metro hattı ile kent merkeziyle 3. havalimanı arasında ulaşım 30 dakika gibi kısa bir süreye inecek. Toplu ulaşım ağının gelişmesine paralel olarak bölgedeki fiyatlar da artacak. 3. havalimanı projesi konuşulmaya başlanmadan önce bölgede metrekaresi 80 liradan alıcı bulan arsa fiyatları bugün 250-300 liraya kadar çıkıyor. Şu an için ilgili bölgelerde yatırımcılar konuttan çok arsalarla ilgileniyor" diye konuştu. Arnavutköy'de Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ile 50 oranında artışın söz konusu olduğunu belirten Erol, Çatalca'nın da değerlenen ilçelerden olduğunu dile getirdi. Erol, "Geçtiğimiz Ekim ayında metrekare fiyatları 1500 lira civarında seyrederken şuan 2 bin liraya kadar yükseldi. Bu yükselişlerin devamı da muhtemel, talep artacak ve İstanbul genişlemeye devam edecek" dedi.

4 milyon kişi göç edecek
3. havalimanı projesi çevresinin tapuda şu an tarla olarak geçtiğine dikkat çeken Emre Erol, "Havaalanı 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor ve projenin çevresinde bulunan bölgelerin zamanla imara açılması planlanıyor. İmar izinlerinin alınması beklenen 325 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak yeni şehirlere 4 milyon kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Bölgede sadece konut değil, otel, ofis, alışveriş merkezi, sanayi ve lojistik yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveyt'ten gelen yabancı yatırımcıların bölgeyle yakından ilgilendiğini söyleyebiliriz" diye konuştu. 

İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181