'Merkez Bankası faiz indirimi sektöre canlılık katacak'!
Piyasanın canlanması ve sektördeki yatırımların artması anlamına gelen bu karar aynı zamanda banka kredisi kullanarak konut alma eğilimi içinde olanları da sevindirdi. Yatırımcı şimdi Merkez Bankası kararının bankalar tarafından uygulanarak kredi faiz oranlarının düşürülmesini bekliyor. Ekonomik dönüşüme belirgin katkı sağlayacak 0,5 puanlık faiz indirimi piyasaya olumlu yansırken bu karara en çok gayrimenkul sektörünü sevindi. Ekonominin canlanmasına öncülük edecek bu karar hem proje sahiplerini, hem de konut sahibi olacakları heyecanlandırdı. Şu an 1.15 seviyelerinde seyreden konut faiz oranlarının bankalar tarafından yakm zamanda uygulamaya koyması bekleniyor. Sektör temsilcileri kararm konut satışlarına nasıl yansıyacağım gazetemize değerlendirdi.

Artaş İnşaat ve Avrupa konutları Yönetim Kurulu Başkanı:
Süleyman Çetinsaya

Faiz indirimi uzun zamandır tüketiciler tarafından beklenen bir karardı. Bu noktada Merkez Bankası'nın attığı adım son derece önem arz ediyor. İnşaat sektörü açısından konut kredi faizlerinin %1 bandının altına inmesi de çok önemli. Faiz indiriminin başta inşaat sektörüne ve devamında ülke ekonomisine katkıları olacaktır. Bununla birlikte satın alma kalma kararını erteleyen kitle üzerinde de olumlu yönde bir etki sağlayacaktır. Tüketicimizin daha rahat konut sahibi olabilmesi açısından faiz indirimini faydalı bir karar olarak değerlendiriyorum ve önümüzdeki dönemde de konut kredi faizlerinin %1 seviyesinin altında kalmasını temenni ediyorum. 

Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı:
Yüksel Akgül
Merkez bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirdi. Piyasadaki faiz oranlarına etkisinin önümüzdeki aylarda görülmesini bekliyoruz. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının aylık % 1.00 psikolojik sınırın altına gelmesi önemli. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe durağan seyreden saüşların artmasına etkisi olumlu olacaktır. Aynı şekilde sektördeki firmaların kredi kullanımlarında finansman maliyeti yıllık ortalama % 15'lerde ve yüksek seyretmektedir. Sektör oyuncuları da karlarından feragat ederek bu maliye katlanmaktadırlar. Sektör oyuncuları olarak; Kamu bankaları öncülüğünde, hem mortgage kredi faizleri, hem de şirket borçlanmalarında faiz oranlarının makul seviyeye inmesini beklemekteyiz.

Maksem Grup Yönetim Kurulu Üyesi:

Bilal Aydoğan
Merkez Bankası'nın faiz indirimi yerinde bir karar olarak değerlendiriyorum. Konut almak isteyen kişilerin düşen faizle birlikte ertelediği talebi alıma dönüştürmesi açısından önemli bir adım. Düşen faizin konut kredilerine net olarak yansıması gerekiyor. Faizler düştükçe konut alımı da artacaktır. Bu konuda atılan adımlar konut sektörünü ileriye taşıyacaktır. Faizlerin düşmesi ve bunun konut kredilerine yansımasıyla sektörde de canlanma kaçınılmaz olacaktır. 

Necmi ÇİÇEKÇİ/Türkiye Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181