Merkez Bankası'ndan 50 baz puanlık faiz indirimi!
Merkez Bankası (TCMB), Murat Çetinkaya başkanlığındaki üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendir diği indirimlere haziran ayında da 50 baz puanla devam etti. TCMB politika faizi ve koridorun alt bandını sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 seviyelerinde sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel yüzde 9'a çekti.

PEŞPEŞE DÖRT İNDİRİM
Bu yıl üst üste yapılan dört indirimle üst bantta yapılan indirimler toplam 175 baz puana ulaşmış oldu. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti. Merkez Bankası'nın karara ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmekte. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin liiyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir.

SIKI DURUŞ DEVAM EDECEK
Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Enflasyon beklentileri ve enflasyonu etkileyen unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Finansmana kolay erişim
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de değerlendirmesinde, "Son indirimlerin ardından, ticari kredilerde ağırlıklı ortalama faiz oranında düşüş yaşanmaktadır. Kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomimizin canlanmasına öncülük edecektir" dedi.

Şimdi sıra bankalarda
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak: Faiz indirimini destekliyoruz. Şimdi sıra bankalara geldi. Merkez Bankası faiz indirdiğinde bankalar, mevcut faiz oranlarını düşürmezse, bu yatırımların önünü açmak için yeterli olmaz. Merkez Bankası'nın adımlarının aynısını şimdi bankalardan da bekliyoruz.

Daha da insin itiraz etmeyiz
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu: Faizin çok daha düşük olması gerekir. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapması lazım. Sindire sindire daha iyi olur diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, faizin düşük olması sanayiciler olarak bizler için olumlu. Kimse itiraz etmez yani...

Yeni yatırımları destekleyecek
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Faizlerin inmesi ve bunun oynamadan, sürdürülebilir halde tutulması, yatırımcıların yapmayı düşünecekleri yeni yatırımlar anlamında da, tekrar projelerini devreye almalarına kadar gidecek olumlu bir süreci beraberinde getirir. Merkez Bankası'nın indirimleri keskin olmaz, dengeli gitmeleri gerekiyor.

En çok inşaatı canlandıracak
Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Otomatikman piyasada biraz açılma olur. Geçmiş yıllara göre yabancı,Türkiye'ye daha çok geliyor, yatırım yapıyor. Dünyadaki en güvenli ülkelerden biri Türkiye... Faizlerdeki düşüş en çok gayrimenkul, inşaat sektörlerini canlandıracak. Faiz düştü ama dünyada en yüksek faiz yine bizde...

Maliyetler düşecek
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar: Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların martta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8'e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı.

Devamını da bekliyoruz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: İndirim süreci ihracatçıların yüzünü güldürdü. İndirim sürecinin devam etmesini beklitoruz. Faiz indirimlerinin ülkemizde son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımları canlandırmasını ve bu sayede ihracatımızın artmasını bekliyoruz.

Geleceği de şekillendiriyor
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: Doğru istikamette atılmış bir adım. Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalı. Ülkedeki tüm piyasaların dengesi hesaba katılarak alınan faiz kararları, aynı zamanda geleceği de şekillendirmektedir. Genel kabul gören teorilere göre faizlerin yüksekliği yatırımları cazip hale gelmekten alıkoyan bir finansal durumdur.

Akşam Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181