Mesleki Yeterlilik Belgesi için son 10 gün!
Çalışma Bakanlığı 25 Mayıs 2015'te yayınladığı tebliğle inşaat, otomotiv, doğalgaz gibi sektörlerde tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni zorunlu hale getirmişti. Belgenin alınması için verilen süre 25 Mayıs'ta doluyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, bu tarihten itibaren belgesi olmayanların o meslekte çalıştırılmayacağını söyledi.

500 bin kişiye zorunlu
Çalıştıran işyerlerine kişi başı 500 TL ceza verileceğini, belgesi olmayanın meslekten men edileceğini kaydeden Karaman, istatistik Kurumu verilerine göre; 40 meslekte çalışan kişi sayısının 500 bin olduğunu vurguladı. "Şu anki başvuru sayısı bu rakamın gerisinde" diyen Karaman, Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

81 ile sınav imkanı
Taşrada da mesleki örgütler ve üniversitelerle işbirliği yaptıklarını belirten Karaman şöyle dedi: "İnşaat, doğalgaz, makine, otomotiv ve asansör bakım kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcı ile bacacıların 26 Mayıs'ta cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaması için belgesini alması gerekiyor. Şu anda 41 akredite edilmiş kuruluş belge veriyor. 81 ilde sınav yapabiliyoruz.

'BİRİLERİNİN CANI YANAR'
Tüm İnşaat Müteahhitleri Genel Başkanı TahirTellioğlu, belge alımının yılsonuna kadar uzatıldığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti. Yasaya göre; 26 Mayıs'ın son tarih olduğuna vurgu yapan Tellioğlu, "İlgili inşaat firmaları veya işçilerde bu tarihi göz önüne alsın. Aksi taktirde birilerinin canı yanabilir. Ben, iş müfettişi olsam belgesi olmayan işçiyi çalıştırmam, cezayı da yazarım" dedi.

Yeterlilik alması zorunlu meslekler
-Ahşap kalıpçı
-Alçı levha uygulayıcısı
-Alçı sıva uygulayıcısı
-Alüminyum kaynakçısı
-Asansör bakım ve onarımcısı
-Asansör montajcısı
-Bacacı
-Betonarme demircisi
-Betoncu
-CNC programcısı
-Çelik kaynakçısı
-Direnç kaynak ayarcısı
-Doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli
-Doğalgaz çelik boru kaynakçısı
-Doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli
-Doğalgaz işletme bakım operatörü
-Doğalgaz polietilen boru kaynakçısı
-Duvarcı
-Endüstriyel boru montajcısı
-Hidrolik-pnömatikçi
-Isı yalıtımcısı
-Isıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli
-İnşaat boyacısı
-İskele kurulum elemanı
-Kaynak operatörü
-Makine bakımcı
-Metal sac işlemeci
-Otomotiv elektromekanikçisi
-Otomotiv mekanikçisi
-Otomotiv montajcısı
-Otomotiv sac ve 1 gövde kaynakçısı
-Panel kalıpçı
-Plastik kaynakçısı
-Seramik karo kaplamacısı
-Ses yalıtımcısı
-Sıvacı
-Su yalıtımcısı
-Tünel kalıpçı
-Yangın yalıtımcısı

Posta Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181