Mesleki Yeterlilik Belgesi için son gün 26 Mayıs!!
Türkiye'de 2015'te toplam 1700, sadece Ocak 2016'da 110 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 27'si ise inşaat sektöründe gerçekleşti. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, sektördeki iş kazalarına önlem alabilmek için devletin 25 Mayıs 2015'te tebliğ yayınlayarak, tehlikeli ve çok tehlikeli işleri tanımladığını hatırlattı.

40 meslekte zorunlu
Isı, ses, su ve yangın yalıtımının tehlikeli 40 meslek içinde yer aldığını kaydeden Şen, yapılan düzenlemeyle belirlenen bu 40 meslekte 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale getirildiğini vurguladı. Şen, "Tebliğe göre; 26 Mayıs 2016'dan itibaren belgesi olmayan ustalar çalıştırüamayacak. Çalıştıran işyerlerine ise kişi başı 500 TL ceza verilecek, belgesi olmayan usta meslekten men edilecek" dedi.

Üçte birinde belge yok
Sektörde 384 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor. Ancak bugüne kadar sadece 30 bin kişi aldı. Yani ustaların üçte biri belge alırken, en az 300 bin kişi işsizlik tehdidiyle karşı karşıya. Ertuğrul Şen, İZODER bünyesinde faaliyet gösteren ve belge verme yetkisine sahip TEBAR'ın da (Test Belgelendirme Araştırma ve Geliştirme Ticaret AŞ) başkanı olarak belgesi olmayan ustaları uyardı.

Tarihte uzama olmayacak
Belge almak için son tarih olan 26 Mayıs'tan itibaren sürenin uzamayacağını vurgulayan Ertuğrul Şen şöyle devam etti: "Ustalar bir an önce belgelerini almak için başvuruda bulunmalı. Belge almak isteyenlere devlet kolaylık sunuyor. İşsizlik Fonu'nda biriken para ile sınava giren ustaların belge ve sınav bedelinin tamamını 2017'ye kadar karşılayan devlet, 2019 sonuna kadar ise yarısını ödüyor."

Haksız rekabet önlenecek
Yalıtım uygulamalarında kaliteli malzeme kadar kalifiye ustanın da önemli olduğunun altını çizen Ertuğrul Şen, "Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu olması sektörde haksız rekabeti önleyecek. Artık önüne gelen boyacı, sıvacı, 'Ben de yalıtım yapıyorum' diyemeyecek. Herkes kendi işini yapacak. Isı yalıtımı doğru yapıldığında ise yüzde 50 tasarruf elde edilecek, faturalar düşecek" dedi. 

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181