'Müteahhitlik Hizmet Yasası' acilen yeniden düzenlenmelidir!
O.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü, Engineers Of Civilizations Topluluğu'yla 'Yapı Sektörünün Swot Analizi' konulu panel düzenledi. Erguvan Salonu'nda üç oturum şeklinde gerçekleştirilen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği paneli yöneten Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, panel öncesinde inşaat sektörle ilgili sunum yaptı.

YAPI SEKTÖRÜ ÖNEMLİ

Aynı zamanda inşaat mühendisliği bölümünde de öğretim üyesi olan Rektör Prof. Dr. İleri, sunumunda, Yapı sektörünün ülkemizde çok önemli bir yere sahip olduğunu, sektörünün geliştiği dönemlerde Türkiye'nin büyüme gösterdiğini belirtti.

Yapı sektörünü sadece "inşaat yapmak olarak düşünülmemesi" gerektiğini, kendisi haricinde birçok farklı kalemi ilgilendirdiğini, belirten Prof. Dr. İleri, inşaat sektörü Türkiye'nin lokomotifi konumunda olduğunu söyledi.

Sunumunda "Kamu İhale Yasası", Müteahhitlik Hizmet Yasası" konularına da değinen Prof. Dr. İleri, şunları kaydetti:

YASA DEĞİŞİKLİKLERİ YETERSİZ

"Ülkemizdeki kamu ihale yasasın sık sık değişmesi de ayrı bir sorundur. İngiltere'de çok uzun yıllar boyunca Kamu İhale Yasası'nda yapılan değişikliklerin bir elin parmak sayısını geçmez. Oysa ülkemizde bu yasada çok fazla değişiklik yapılmıştır. Bu kadar sık değişiklik yapılması; kanun uygulayıcılarını, müteahhitleri, mühendis ve mimar meslektaşlarımızı, belediyelerimizi, bürokrasimizi 
ve insanlarımızı çok fazla yoruyor. Kamu İhale Yasası yeniden ele alınıp iyi bir şekilde düzenlenmelidir. Bir diğer konu ise 'Müteahhitlik Hizmet Yasası'dır. Avrupa'nın 28 üye ülkesindeki toplam müteahhit sayısı yaklaşık 25 bin iken, 80 milyon nüfusa sahip Ülkemizde 300 bin müteahhit var. Müteahhitlik dünyada ciddiyet gerektiren bir iştir. 'Müteahhitlik Hizmet Yasası' acilen yeniden düzenlenmelidir."

MUTLAKA BİR ALANDA İHTİSASLASIN

Panele, konuşmacı olarak katılan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, inşaat mühendisi adaylarına mesleki gözlem ve deneyimlerini anlatarak, tavsiyelerde bulundu. Albayrak, İnşaat mühendisi adayı öğrencilere, inşaat sektörünün 
riskleri ve avantajlarını mesleki deneyimlerine dayanarak anlatan İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak, Pek çok alanı bulunan inşaat mühendisliğinden mezun olduktan sonra mutlaka bir alanda ihtisaslaşmalarının gerekliliğini anlattı.

BARAJLAR ALANIMIZ İÇİNDE

"Kendinize Yüksek lisans için imkân yaratın ve mutlaka yüksek lisans yapın. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır" diyen İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak, "Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgiyi hep paylaştım. Şubemize gelen tüm öğrencilerimizle Şube yönetimi olarak edindiğimiz bilgi, deneyim ve tecrübelerimizi paylaşmaya hatırız. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsıyor. Altyapı, üst yapı, su yapıları, konutlar, yüksek yapılar, barajlar bizim alanımız içinde. Bu yüzden mezuniyetinizin ardından mutlaka bir alanda ihtisaslasın. 4 yıllık bilgi birikiminizi daha da arttırın."diye konuştu.

3700 ÜYEMİZ VAR

Konuşmasında, İMO Bursa Şubesi'nin 3 bin 700 üyeye sahip Türkiye'nin 4'üncü büyük odası olduğunu da bildiren Başkan Albayrak, 600'e yakın serbest çalışan üye sayısının 600'e yakın olduğunu bildirdi. Albayrak inşaat mühendisi adayı genç mühendislerden mezuniyetlerinin ardından İMO Bursa Şubesi'ne üye olmaya davet etti.

ÜRÜN YORGUNLUĞUNUZU SİLER

"Yapı Sektörünün Swot Analizi" konulu panele konuşmacı olarak katılan Akropol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Özkelebek de sektörün içinden biri olarak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. "Bizim meslek çok meşakkatli bir meslektir. Çok çalışır çok yorulursunuz ama yaptığınız ürün ortaya çıkınca o yorgunluk bir anda kaybolur gider" diyerek başlayan Özkelebek, şöyle konuştu: "Tabi bu meslekte amacınız ve bakış açımız çok önemli. Bir şey yapayım hemen bir hafta sonra netice alıp para kazanayım mantığı tüm dünyada iflas etmiştir. Meslek dışı alandan bu işe girip de bu işten çıkamayan çok fazla insan var. Neden derseniz tek amaç ekonomi olduğu için. Ortaya güzel bir eser bırakayım, yenilikler yapayım gibi bir mantaliteyle ortaya çıkanlar kısa vadede para kazanmıyor gibi gözükse de orta ve uzun vadede kendilerine firmalarına ve bulunduğu şehre kesinlikle bir değer katacaktır. Diplomanıza çok güvenmeyin. Bize üniversite hocamız şunu demişti: 'Biz sadece size bir anahtar verdik. Bu anahtarla odada saklı olan bilgiyi alabilmek ve kullanabilmek tamamen sizin kabiliyetinize kalmış bir şeydir.' Kesinlikle en az bir dil öğrenin. Geniş düşünün. Kestel'le Gürsu arasında sıkışıp kalmayın. Kendinize büyük hedefler koyun. Memleketin ve dünyanın diğer şehirlerine gitmeyi düşünün."

Yeni Marmara 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181