Öğrenciye ev kirası 300 TL'den başlıyor!
LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacaklar. Aileleriyle yaşadıkları il  dışında bir üniversiteye gidecek öğrenciler ise şimdiden kiralık ev ve apart hizmeti veren özel yurtları araştırmaya başladı. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi illerde öğrenci sayılarıyla yeterli sayıda Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurt yatak sayısı bulunmazken; kiralık ev ile otel kalitesinde hizmet veren özel yurtlar yine talep görüyor. Öğrenciler tercihlerini yarken okul dışı yaşamlarını oluşturacak ev ve yurt araştırmalarını da gerçekleştiriyor. Her ilin de kendine has özellikleri bulunuyor. Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, şehrin öğrenciler için yeniden imar edildiğini ve 1+1 evlerden oluşan Anadolu Üniversitesi ile Osmangazi Üniversitesi’ne yakın konut stoku oluşturulduğunu söyledi. “Öğrencilerin en kolay ev kiralayacağı yer Eskişehir’dir” diyen Çelik “Kiralar da çok uygun 300 TL’den başlıyor 700 TL’ye kadar var. Eskişehir’de öğrenciye ev kiralama kültürü de gelişti. Bir kira peşin ve emlakçı ücretinden başka fazladan bir ödeme yapılmıyor” bilgisini verdi.

ANKARA’DA SATIN ALINIYOR
Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan ise “Kentte öğrenci evleri kiralarına son beş yılda hiç zam gelmedi. Hala Bahçelievler, Emek ve Sıhhiye’de kiralar 800 ile 1.200 TL arasında. Ankara’da yapı stoku eski olduğu için 1+1 ev bulmak zor. Öğrenciler birleşip 3+1 evde yaşıyorlar. Aileler ise Ankara’da evim olsun diyerek hazırlıkla birlikte 5 yıl okuyacak öğrenciler için mortgage ile ev alıyorlar. Ev satış bedelleri de 180 ile 350 bin TL arasında” diye konuştu. İstanbul tabii ki en pahalı şehir. İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar Kampüsü’ne yakın Avcılar’da 1+1 evin kirası 700 TL’den başlarken, Anadolu Yakası’nda Yeditepe Üniversitesi’ne yakın Ataşehir’de ise 1+1 evler 1.500 TL’den başlıyor. İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nin Nişantaşı veya Göztepe kampüslerine yakın 3+1 evlerin kiraları ise 3 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor.

APART VE YURTLAR DA TERCİH EDİLİYOR
Evlere alternatif olan öğrenciler için kiralık apartlar ve özel yurtlar da çeşitli fiyatlarıyla dikkat çekiyor. İstanbul ve Ankara’daki öğrenci apartları ve yurtları yemek, internet, elektrik ve su gibi ücretler hariç tek kişilik odalar için aylık 1.300 TL’den başlıyor; iki kişilik oda 1.200, üç kişilik odalar ise 1.000 TL’den kiralanıyor. On ay için kiralanan özel yurtlar ve apartlar, yaz okulu için de aylık yine normal öğretim dönemindeki ücreti istiyor. Eskişehir’de bulunan bir öğrenci apartı ise tek kişilik oda için 650, iki kişilik oda için 550, üç kişilik oda için ise 450 TL talep ediyor. 11 ay için alınan ücretler yaz okulunu da kapsıyor. Apartın yöneticisi  Özden Arslan “Ücretin içinde elektrik, su ve sınırsız internet hizmeti de var. Öğrencileri okulun kapısına bırakıp, okulun kapısından servis ile alıyoruz. Gece şehir merkezine gitmek isteyene de servis hizmetimiz var. Türkiye’de bu uygulamada tekiz” dedi.

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181