Önce ülkeyi sonra şehirleri tanıtmalıyız!
GYODER Başkanı ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, kentsel dönüşümü yapacak Kiptaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediye gibi vatandaşın güvendiği, geliştiricinin de itibar edeceği bir kamu otoritesine ihtiyaç olduğunu söyledi. 

CİDDİ BİR VERGİ YÜKÜ VAR
"Yıkıp yeniden yapmayı kentsel dönüşüm olarak algılamamak gerek" diyen Torun, bunun şehrin gelişimi için bir fırsat olduğunu kaydetti. Torun, "Sosyal alanların bu büyük parseller içinde planlanması gerekiyor. Kentsel dönüşümde asıl hedeflenen, sadece depreme dayanıklı binaların yapılması ya da binaların sağlamlaştırılması olmamalı... Park, okul, kapalı otopark gibi sosyal donatı alanları olan yapılar yapılmalı" şeklinde konuştu. Gayrimenkulun rant sektörü gibi bir algıya sahip olduğunu vurgulayan Torun, "Sektörümüz lokomotif konumunda ancak ciddi bir vergi yükü var. Harçlar ve yabancıya satışlarla ilgili sıkıntılarımız var" dedi. Özellikle Kadıköy'de kentsel dönüşüm konusunda sorunların yaşandığını belirten Torun, şöyle konuştu: "Belediye başkanlarımız harçları almakta zorlanıyor. Halbuki orada ciddi bir KDV kaybı ve kayıt dişilik söz konusu. Örneğin evlerin fiyatları yüksek olduğu halde tapu işlemleri aşamasında kayıtlar bu rakamlar üzerinden yapılmıyor. Kayıtdışılık var. Kentsel dönüşümde parsel engellenmeli ve ada bazında yapılmalı."

Önce ülkeyi sonra şehirleri tanıtmalıyız
Sektörün yaşadığı bir diğer sorunun ise yurtdışı satışlar olduğunu belirten Torun, sektörün yabancıya satışlarda tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce ülkeyi, sonra şehirleri ardından bölgeyi tanıtırsak projeyi tanıtma fırsatı bulabiliyoruz. Yoksa tek başına gidip bir projeyi yurtdışında satmanın anlamı yok. Bu nedenle yabancıya satışlarda oturma izinleri ve vatandaşlık verilmesine kadar gidecek bu süreçlerin daha pratik ve teşvik edici olması gerekiyor. Yurtdışı tanıtım imkânlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Fuarlara katılıyoruz ve münferit katılımlarda ciddi maliyet oluşuyor. Ülke bazlı katılım ve teşvikler var ancak bunlar sınırlı. Bunların daha pratik ve fayda getirecek teşvikler olması gerekiyor. Ayrıca yabancı mülk afırken bir takım muafiyetler sağlansın. Biz ihracat sayılsın demiyoruz. Bu ya da KDV muafiyeti gibi teşvik edici unsurlar olabilir."

Sabah Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181