'Özgün mimariye aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak'!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, biblo gibi şehirlerin korunacağını ve şehirlerin ihtiyaçlarının karşılanacağını belirtirken, "Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak." dedi. Davutoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen AK Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu.

"Bizim belediyecilik anlayışımızda odak insan ve şehrin ta kendisidir. Biz her belediyemizde aynı kalitede hizmet veririz ama her şehri aynı şekilde yönetmeyiz. Her şehrin insanına, kültürüne, tarihine, sosyolojisine yani şehrin kimliğine göre, hizmet üretiriz" diyen Davutoğlu, hizmet noktasında şehirleri özelliklerine göre üçe ayırdıklarını belirtti. Şehrin özelliklerine göre hizmet götürdüklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birinci olarak tarihi dokusuyla öne çıkan şehirler, AK Parti olarak bu şehirlerimizin kendilerine özgü kimliklerine, ihtiyaçlarına uygun olarak hizmetlerimizi üretmekle görevliyiz. O şehrin tarihi mekanlarını yeniden gün yüzüne çıkarıyor, restore ediyoruz. Bütün şehirlerimizi de kendi tarihi ve özgün mimarisiyle koruyup, geliştireceğiz. Şimdi de TOKİ eliyle yapılan yeni binalar için şehrin tarihi mimarisine uygun olmayı şart getirdik. İnşallah TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar inşa edecek. TOKİ Başkanımıza ve ilgili arkadaşlarımıza net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak."

"Hızla büyüyen şehirlere acil çözüm üretilmeli"
Davutoğlu, ikinci grupta ise tarihi kimliğin korunmasının yanı sıra 
hızla büyüme özelliğini dikkate alacaklarını bildirdi. Hızla büyüyen şehirlerde belediyelerin, artan nüfus, hızla gelen göç ve ekonomik ihtiyaçlar karşısında acil çözümler üretmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan, şu değerlendirmede bulundu: "Bu şehirlerimize hizmet üretirken tarihi ve kültürel mirası dikkate alıyoruz ancak ekonomik büyümeden dolayı bu şehirlerimizin ihtiyaçları ve hizmet kalemleri farklılık gösteriyor. Üçüncü olarak da metropol şehirler. Nüfus çeşitliliği, etnik ve kültürel çoğulculuğu itibarıyla adeta Türkiye'nin özeti olan bu şehirlerimize mesela İstanbulumuza, Ankaramıza çok yönlü ve büyük projeler ile hizmet etmeye çalışıyoruz." 

"Dikey mimari yerine yatay mimariyi esas alacağız" 
Başbakan Davutoğlu, Mardin, Van, Manisa gibi şehirlerin tarihi dokusunun korunması yönünde talimatlar verdiğini bildirdi. Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yaptığı ziyaretlerde de şehisterin tarihi dokularının aynen korunması ve hızlı nüfus artışına cevap verecek şekilde yeni bölgeler inşa edilmesi konusunu da paylaştığını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi: "Aynı şekilde İstanbul'da geçtiğimiz hafta Mimar Sinan günü vesilesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili arkadaşlarlabir araya geldik. İstanbul'umuzdadatarihi dokuya, çevre dokusuna aykırı hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Dikey mimari yerine, İstanbul'un dokusuna uygun yatay mimariyi esas alacağız. ''

Davutoğlu, şehir yönetiminde 5 prensibe dikkat çekti
Belediye başkanlarından 5 prensibe dikkat etmelerini isteyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: "Şehrin bütün işlevselliğini yansıtan kent konseyleri kurmak, onlarla istişarelerde bulunmak ve böylece şehrin işlevsel bütünlüğünü sağlamak hepimizin görevidir. Şehirlerimizde mimariyi her yönüyle göz önünde bulundurmak, mekana yansıyan bir estetik oluşturmak bizim görevimizdir.

Biz AK Parti iktidarları olarak şehirlerin tarihi kimliğinin bozulmasına asla izin vermeyiz. Burada 5 prensibe dikkat etmenizi rica ediyorum. Birincisi şehir aidiyeti, şehir aidiyeti olmadan şehir gelişmez, şehir geleceğe hazırlanamaz. Bugünkü tema itibarıyla da şehir aidiyetinin gelişmesinin en öncelikli şartı da gençlerimizin, şehirlerimize sahiplenmesini sağlamaktır. İkincisi nezaket, şehir atmosferinde komşuluk ilişkilerini şehrin nezaketini, şehrin ahlakını yansıtmak. Üçüncü husus, şehir kültürünün muhafazası, şehir kültürünü siz inşa edeceksiniz. Şehir kültürünü belediye başkanlarımız temsil edecek. Dördüncüsü şehir ahlakı ve adalet. Şehirde adalet ile hükmedeceksiniz ve nihayet beşincisi de ehliyet ve liyakat. Şehir idaresi aynen devlet idaresi gibidir. Ancak ve ancak ehliyetle, liyakatla taçlanır."

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181