RE-PIE, Turkmall’un dört AVM'ni satın alacak!
Türkiye’nin ilk gayrimenkul portföy yönetim şirketlerinden biri olan RE-PIE, alışveriş merkezi geliştirme ve yatırım firması Turkmall’a ait dört projeyi satın almak için düğmeye bastı.

Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Alman Hans Otto Nagel ile yüzde 50-50 ortak olan Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu, yatırım için alışveriş ve yaşam merkezi olmayan bölgeleri seçerek, Novada markasıyla Anadolu’nun sosyal yaşamına renk katmayı sürdüreceklerini söyledi. Uniq İstanbul, Novada Outlet Söke ve Novada Outlet Akhisar ve Novada Tokat için birer yatırım fonu kurulması planlanıyor. Turkmall’dan alınacak 4 proje ile kurulacak fonların büyüklüğü 1 milyar lirayı bulacak.

Yeni projelere sermaye
Her yıl 3-4 proje geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Eyüboğlu, “Bu işbirliği bunların sermayesini oluşturmak için beklediğimiz bir fırsattı. Biz geliştirmeye odaklanırken, bir de bu işin yatırım kısmına ihtiyaç vardı. Özellikle şeffaf ve SPK kanunlarıyla işlerliği aradığımız bir yapı oldu” dedi.

Eyüboğlu, şu anda yatırım, kiralama, yönetim ve pazarlama hizmeti verdikleri 11 alışveriş ve yaşam merkezi olduğunu aktararak, önümüzdeki iki yılda Anadolu’da yedi Novada projesini daha tamamlayacaklarının dile getirdi. Yatırım için alışveriş ve yaşam merkezi olmayan bölgeleri seçtiklerini ifade eden Levent Eyüboğlu, Şanlıurfa ve Yozgat’ın ardından Ordu, Burhaniye, Elbistan, Menemen, Çerkezköy’de kapılarını açacak olan Novada Alışveriş Merkezleri ile 300 perakende zincirinin Anadolu’ya gireceğini anımsattı.

Onayları aldı
Yeni bir yatırım aracı olarak gayrimenkul sektöründe öne çıkan gayrimenkul yatırım fonları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2014 yılı başında yaptığı düzenleme ile gündeme gelmişti. Bu kapsamda SPK’dan daha önce 3 fon için tüzük onayı aldıklarını kaydeden RE-PIE Yönetim Kurul Üyesi Emre Çamlıbel, Turkmall’den alınan 4 proje ile 7 fona ulaşacaklarını belirtti.

Çamlıbel, “Kuruluş amacımız gayrimenkul fonları kurmak, bu fonlara yatırımcı bulmak, yatırımcılarla birlikte gayrimenkul projelerine yatırım yapmak ve bu yatırımları yönetmek. Bu 7 fonun toplam değeri 3 milyar lira. Nakit ve benzeri 1 milyon lira varlığı olan nitelikli yatırımcılar fonlara yatırım yapabilecek. Bireysel yatırımcı her bir fon için ihraç edilecek fon payı almak suretiyle yatırım yapacak” diye konuştu.

‘Türkiye önemli pazar’
Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel da, Türkiye’nin her zaman yatırım için önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek, yeni yatırımların özellikle Anadolu’ya odaklandığını söyledi. 25 yılda 80’den fazla alışveriş merkezi geliştirdiklerini belirten Nagel, 50’den fazla alışveriş merkezini tamamladıklarını, projelerinde her yıl 150 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını kaydetti.

Gayrimenkul fonları ile yatırımcının tek başına alma imkanı olmadığı mülklere yatırım imkanı yakaladığını belirten Nagel, “RE-PIE ile gerçekleştirilen iş ortaklığında, gayrimenkul sektörünün şeffaflaşmasına ve getirilerin tabana yayılmasına öncülük ediyoruz. İşbirliği, Turkmall’un önümüzdeki dönemde geliştireceği yeni varlıkların alımıyla sürecek” dedi.

Körfez ülkeleri fonlara daha ilgili
RE-PIE Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur ise, fonların sektörün kayıt altına alınmasında önemine işaret ederek, ayrıca sağladığı vergi avantajlarıyla yabancı yatırımcı için de cazip olduğunu ifade etti. Dünyada fonlara ilginin arttığını, 2016’da Avrupa’daki fonların belirten Sur, “Türkiye fırsatlar ülkesi ve geleceği parlak. Gayrimenkul sektöründe de bu böyle. 7 milyon konutun kentsel dönüşümle yenilenmesi hedefleniyor. 450 milyar dolar kaynak gerek. Ağırlıkla Körfez ülkelerinin Türkiye’ye ilgisi var. Hangi Arap yatırımcı ile konuşsak fonlara bizden daha aşina olduklarını görüyoruz” dedi.

Duygu ERDOĞAN/Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181