Rezerv alanda 100 bin konutluk "Yeni İstanbul" kurulacak!
Türkiye, 17 Ağustos depreminin 18. yıldönümünde köklü bir "kentsel dönüşüm" hamlesi başlatıyor. Depreme dayanıklı sağlam bina ve modern kentleşmenin ağırlık merkezi İstanbul olacak. İstanbul'da bir yıl içinde 100 bin yeni konut yapılacak, ülke genelinde ise deprem riski yüksek olan illerden başlanarak bir yılda 500 bin konutun dönüşümü tamamlanacak. Yeni kentsel dönüşüm atağı için, "sıfır faizli" özel kredi paketi oluşturulacak. Dönüşümde yerli inşaat malzemesi kullanan müteahhitler de teşvikten yararlanacak. İşte detaylar:

8 MİLYON METREKARE
"Büyük İstanbul Dönüşümü" olarak tanımlanan kentsel yatırım dizisi için Esenler, Bağcılar, Çekmece, Avcılar arasında 8 milyon metrekare rezerv alan belirlendi. Bu alanda 100 bin konutluk "Yeni İstanbul" kurulacak. Çürük binasının yıkılması için dönüşüme "evet" diyen vatandaşlara bu yeni kent merkezinde birer daire verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde, belediyeler arasında "parti ayrımı" gözetmeyecek. Depreme karşı dayanıklı konut yapımı, milli seferberlik anlayışı ile ele alınacak.

SIFIR FAİZLİ KREDİ
Önümüzdeki günlerde yayımlanacak bir kanun hükmünde kararname ile kentsel dönüşüm yasasındaki tıkanıklar giderilecek. TOKİ, KİPTAŞ ve Emlak Konut'un daha etkin olduğu, belediyelerle koordine, finansman paketi belirlenmiş yeni bir modele geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerek gayrimenkul satış gelirlerinden gerekse İller Bankası'ndaki kaynaklardan oluşan 5 milyar liralık başlangıç kredi paketi hazırladı. Paket, Dünya Bankası, Avrupa İmar Kalkınma Bankası fonları ve diğer gelirlerle 20 milyar liraya kadar ulaşacak. Bu kaynak, kentsel dönüşümde "sıfır faizli" kredi olarak kullandırılacak.

200 MİLYAR LİRALIK EKONOMİ
Yeni kentsel dönüşüm planının yaklaşık 200 milyar liralık ekonomik canlılık yaratması hedefleniyor. 75 milyar liralık kısmı konut yapımı, 75 milyar liralık kısmı konut içini tefrişatı ve 50 milyar liralık kısmı altyapı için olmak üzere ekonomiye kanalize edilecek 200 milyar liralık potansiyel sayesinde, işsizlik oranlarında da 2 puan civarında düşüş gerçekleşecek.
Ekonomik büyüme hızlanacak. Dönüşüme girenler, sıfır faizli krediden yararlanacak. Dönüşümde yerli inşaat malzemesi kullanan müteahhitler de teşvikten yararlanacak.

İşte İstanbul depreminde olası bilanço...
1. 10-30 bin can kaybı
2. 20-60 bin hastanede tedavi
3. 50-140 bin hafif yaralı
4. 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu
5. 600 bin acil barınma ihtiyacı olan hane

Okan Müderrisioğlu / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181